Barcelona audita, revisa i millora el funcionament dels ascensors i les escales mecàniques de la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona audita, revisa i millora el funcionament dels ascensors i les escales mecàniques de la ciutat

25/08/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’auditoria realitzada ha posat de manifest mancances greus en el manteniment d’alguns d’aquests aparells

Per aquest motiu, el Govern municipal obrirà expedient a una de les anteriors empreses adjudicatàries, responsable de tenir a punt les instal·lacions i li repercutirà el cost de les reparacions que se’n derivin

En base a això, l’Ajuntament de Barcelona està posant a punt un total de 23 escales mecàniques i 7 ascensors amb deficiències, que estaran a ple rendiment durant el mes de setembre

Quedaran pendents 5 escales més i 1 ascensor que requereixen d’intervencions de major durada i que tornaran a estar en funcionament el quart trimestre de 2018

L’Ajuntament de Barcelona treballa per optimitzar el servei d’aquest tipus d’instal·lacions que ajuden als ciutadans a salvar els desnivells orogràfics i a moure’s amb rapidesa i comoditat

Aquesta nota inclou material audiovisual

L’Ajuntament de Barcelona treballa des de fa anys per millorar les condicions d’accessibilitat en els barris amb pendents pronunciades, especialment als districtes de muntanya i per fer-ho, entre altres elements, compta amb una completa xarxa d’escales mecàniques, ascensors verticals i ascensors inclinats a l’espai públic que permeten salvar els desnivells i assolir dreceres entre àmbits que estan molt distanciats o en els quals és complicat d’accedir-hi. A dia d’avui el nombre d’equips ja arriben fins als 131 (85 escales, 46 ascensors), un 14% més que al 2015.

L’orografia de la capital catalana fa imprescindible optimitzar el servei de les les instal•lacions per ajudar als ciutadans a moure’s amb rapidesa i amb comoditat. Per aquest motiu, i en el marc del canvi de contracte de manteniment d’escales mecàniques i ascensors de la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona ha realitzat una auditoria amb tres empreses diferents de l’estat d’aquests elements, prèvia a la finalització de l’antic contracte. A partir de la mateixa s’han llistat tots els elements tècnics a resoldre per tenir les instal·lacions en condicions òptimes de seguretat i servei amb l’inici del nou contracte.

L’auditoria ha determinat que hi ha un conjunt d’instal·lacions amb mancances importants que requereixen d’actuacions de millora per tal d’evitar possibles problemes més greus de funcionament en el futur, que pugin afectar la seguretat.

Atès l’estat d’aquests aparells, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit obrir expedient sobre una de les anteriors empreses adjudicatàries responsable del seu manteniment (Eulen) i li repercutirà les despeses de reparació i altres reclamacions que es derivin d’aquestes deficiències detectades. Es tracta del segon expedient obert a aquesta companyia que ja va rebre un expedient sancionador el passat mes de febrer per un possible incompliment o compliment defectuós de les obligacions i condicions d’execució del contracte establertes en el plec de condicions tècniques.
En paral·lel, el Govern municipal ha iniciat les intervencions per solucionar les mancances detectades i ha aprofitat aquest estiu per dur-les a terme. Un nombre elevat d’actuacions no han precisat d’una aturada del servei per executar-se i no han afectat la disponibilitat de la instal·lació. No obstant, un segon grup d’escales i ascensors han requerit la seva aturada per resoldre les incidències, ja que aquestes eren de major impacte i abast i havien de ser resoltes per garantir unes condicions òptimes de seguretat de les instal·lacions.

Així, durant aquest estiu s’ha treballat sobre un total de 23 escales i 7 ascensors per tal de posar-los a punt i deixar-los en condicions òptimes per a l’ús dels ciutadans. D’aquest grup, actualment 15 escales i 1 ascensor ja tornen a estar en funcionament. La resta ho faran entre la propera setmana i la següent.

La majoria de les escales estan situades al districte d’Horta-Guinardó: als barris del Carmel (9), la Teixonera (1), al Baix Guinardó (2) i a Montbau (1). La resta es troben a Sarrià Sant Gervasi: al barri del Putxet i el Farró (3); a Gràcia: al barri de la Salut (1) i al Coll (2); a Sants-Montjuïc: al barri de la Marina del Port (1); a Nou Barris: a Canyelles (1) i a les Roquetes (1); i a Sant Andreu: al barri de Trinitat Vella (1).

Els ascensors estan als barris del Baix Guinardó (3), Guinardó (1), Vall d’Hebrón (1), Montbau (1) i a Roquetes (1).

Un cop finalitzi aquesta intervenció, restarà un segon grup de 5 escales i 1 ascensor que requeriran de més temps per millorar els seus elements, ja que els treballs a realitzar són de major durada de la intervenció, de major impacte econòmic i requereixen peces fetes a mida en molts casos. En aquests moments s’està treballant en la planificació per abordar aquestes treballs amb la previsió que els elements estiguin arreglats al llarg de l’últim trimestre del 2018.

Es tracta d’escales situades a Gràcia: al barri Vallcarca i els Penitents (1) i a la Salut (1); i a Horta-Guinardó: barri de la Vall d’Hebrón (1), Montbau (1) i el Carmel (1). A més d’un ascensor també al Carmel.

El passat mes de maig la Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona va adjudicar per 3,3 M€ el nou contracte de manteniment d’escales mecàniques i ascensors de la ciutat, pel període 2018-2020. Aquest nou contracte de manteniment, que té una durada de dos anys (prorrogable a dos més), ja introdueix una sèrie de millores per donar una òptima resposta als usuaris. Aquestes passen per un major control de la gestió dels equips, paràmetres d’avaluació del servei més transparents i equilibrats i clàusules socials i criteris de contractació pública sostenible.

El funcionament d’aquest sistema públic de mobilitat vertical es molt important especialment pels barris de muntanya de la ciutat. El 2017 les escales van transportar 28,7 milions de ciutadans i els ascensors van fer un total de 6,3 milions de viatges.

 

Enllaços relacionats

ÀUDIO

 

VÍDEO

 





Paraules clau

mobilitat/