Més de 2,2 milions de ciutadans i ciutadanes han accedit al Mercat de Sant Antoni en tres mesos de funcionament : Servei de Premsa

Més de 2,2 milions de ciutadans i ciutadanes han accedit al Mercat de Sant Antoni en tres mesos de funcionament

28/08/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Després d’una entrada en funcionament del mercat amb xifres espectaculars, l’afluència s’ha estabilitzat al voltant dels 20.000 visitants diaris entre setmana, 30.000 els dissabtes i 15.000 els diumenges

En paral·lel, s’està fent el desmuntatge de les carpes provisionals que van allotjar els mercats durant els 9 anys d’obres

El desmuntatge de la carpa del carrer Urgell és previst que acabi al setembre, mentre que la desconstrucció de les carpes de la ronda Sant Antoni es farà entre setembre i novembre

A l’entorn del mercat, avança la 2a fase de la superilla de Sant Antoni: l’Ajuntament ha aprovat tres projectes per reurbanitzar els carrers Comte Borrell, Tamarit, Borrell i Parlament i ampliar voreres de davant les escoles Sagrat Cor i Ferran Sunyer

Un total de 2.278.000 ciutadans i ciutadanes han accedit al Mercat de Sant Antoni en els tres primers mesos de funcionament. La xifra s’ha obtingut a partir de les entrades a l’edifici històric al llarg de tots els dies de la setmana, de dilluns a diumenge.

L’entrada en funcionament de l’edifici d’Antoni Rovira i Trias completament rehabilitat va suposar una espectacular entrada de clients i visitants. El primer dia d’obertura, dimecres 23 de maig, va rebre més de 81.746 visites mentre que el primer dissabte d’obertura, el 26 de maig, la xifra va pujar a 107.102 visites. Des de llavors, el nombre de visites s’ha anat regularitzant fins a estabilitzar-se prop dels 20.000 visitants diaris de dilluns a divendres, al voltant de 30.000 els dissabtes i al voltant dels 15.000 els diumenges.

 

Desmuntatge carpes dels mercats provisionals

En paral·lel, s’han començat a desmuntar les carpes provisionals que van servir per allotjar els tres mercats durant els 9 anys que van durar les obres.

Des del 12 d’agost, s’estan fent els treballs de desmuntatge de la carpa del carrer Urgell, entre Tamarit i Floridablanca, on s’ubicava el mercat dominical.

D’aquesta manera, s’ha aprofitat la setmana central de l’agost, del 12 als 19, per tallar el trànsit rodat en aquest tram i poder fer les tasques de desmuntatge el més ràpidament possible. En el proper mes, es continuaran els treballs de desconstrucció que no afecten el trànsit: retirada dels darrers pilars de l’estructura, reposició dels xamfrans de Floridablanca i Tamarit i reposició de les voreres del carrer Urgell. Les tasques s’allargaran fins a finals del mes de setembre.

 

Carpes de la ronda Sant Antoni

De la seva banda, el desmuntatge de les dues carpes situades a la Ronda Sant Antoni es durà a terme de setembre a novembre.

De les dues carpes, la dedicada al fresc té una llargària d’uns 150 metres i una amplada de 16,60, amb una superfície total de 2.372m2m i la dedicada als Encants compta amb una superfície de 2.085m2, amb una llargària d’uns 140 metres i una amplada constant de 14,90 metres limitada pels arbres que estan situats als dos costats del carrer.

Les dues carpes tenen una estructura metàl·lica, coberta a dues aigües amb tendal sintètic doble de PVC i tancaments verticals de panell multicapa de xapa d’acer.

Actualment, el mercat compta amb 235 establiments, dels quals 52 corresponen al mercat de producte fresc (alimentació), 105 als encants (no alimentari) i 78 al dominical de llibre. El Mercat també compta a la planta -1 amb un establiment d’autoservei i un d’oferta no alimentària, aquest últim amb obertura prevista en els propers mesos.

 

La superilla de Sant Antoni creix

A l’entorn del mercat, la transformació del barri de Sant Antoni amb el programa Superilles avança en la seva segona fase. La Comissió de Govern de l’Ajuntament ha aprovat tres projectes que permetran seguir desenvolupant el projecte per pacificar els carrers, millorar les condicions mediambientals i augmentar la qualitat dels espais de relació.

Així, es contemplen les següents actuacions de reurbanització de l’entorn del Mercat de Sant Antoni:
– A finals d’any s’executarà la reurbanització estructurant dels carrers del Comte Borrell, entre la Gran Via i Floridablanca, i de Tamarit, entre Viladomat i Calàbria.
– I també a finals d’any, es durà a terme una reurbanització tàctica als carrers de Borrell, entre Manso i Paral·lel, i al de Parlament, entre Viladomat i la ronda de Sant Pau.
– Ja està en obres l’ampliació tàctica de les voreres davant de les escoles Sagrat Cor (C/Aldana) i Ferran Sunyer (C/Viladomat) i la col·locació de nou mobiliari urbà.

 

Reurbanització estructurant a Borrell i Tamarit

El projecte de reurbanització estructurant preveu actuar de forma integral en la transformació dels serveis i característiques funcionals i físiques del carrer de Tamarit, entre els carrers de Viladomat i Calàbria i les vores del jardí existent, i també dels trams del carrer de Comte Borrell, entre la Gran Via i el carrer de Floridablanca. L’actuació comptarà amb una inversió de 3,3 milions d’euros i es preveu iniciar a finals d’any.

Preveu el següent:
– Transformació a carrer de plataforma única per donar molt més espai al vianant, que tindrà la prioritat de pas.
– Espai de circulació mixta de vianants, bicicletes i vehicles a baixa velocitat amb l’objectiu de pacificar l’espai.
– Augment del verd amb grans parterres i escossells plantats.
– Instal·lació de nou mobiliari amb la incorporació de cadires, bancs, taules i aparcament de bicicletes.


Situació actual i proposta de futur a Borrell / Floridablanca.
Reurbanització tàctica a Borrell i Parlament

La reurbanització tàctica de la creu formada pel carrer Comte Borrell, entre els carrers Manso i Paral·lel, i el carrer Parlament, entre la ronda de Sant Pau i el carrer Viladomat, preveu, entre altres actuacions:
– Augment de l’espai per a usos ciutadans amb espais d’estada, lleure i joc.
– Reducció a un sol carril de circulació de velocitat reduïda (10km/h).
– Augment del verd amb la instal·lació de jardineres amb arbusts i plantes herbàcies.
– Nou mobiliari urbà.
– Motius gràfics amb pintura al terra per assenyalar els diferents usos.

En aquesta actuació s’utilitzen només elements de mobiliari, jardineres i pintures per transformar l’espai. El cost serà d’1,1 milions d’euros, i començarà a executar-se a finals d’any.

 

Ampliació de voreres davant de les escoles Ferran Sunyer i Sagrat Cor

Per últim, ja està en marxa l’ampliació tàctica de les voreres davant de les escoles Ferran Sunyer i Sagrat Cor. El cost de l’actuació és d’uns 200.000 euros, i es contempla el següent:
– Ampliació de la vorera amb plataformes de fusta tipus “parklet” aprofitant l’espai del carril d’aparcament.
– Augment del verd.
– Millora de la seguretat dels alumnes.
– Col·locació de nou mobiliari urbà (bancs i jardineres) a les dues cantonades més properes a les escoles (C/Borrell–C/Aldana i C/Viladomat–C/Marqués del Campo Sagrado) per crear espais de relació.

 


Actuacions previstes davant l’Escola Ferran Sunyer.

Actuacions previstes davant l’escola del Sagrat Cor.
 





Paraules clau

Eixample/ mercats/ sant antoni/