Prop de 700 infants han participat en els campaments urbans, que promouen el dret a l’educació en el lleure en barris amb dèficit d’oferta : Servei de Premsa

Prop de 700 infants han participat en els campaments urbans, que promouen el dret a l’educació en el lleure en barris amb dèficit d’oferta

30/08/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El programa, que s’emmarca en el Pla de Barris, s’ha desenvolupat al llarg del mes d’agost en 9 barris de la ciutat (que abasten 5 dels 10 districtes), amb la implicació de les escoles públiques de la zona

L’experiència d’anys anteriors està contribuint a crear noves xarxes d’entitats de lleure educatiu en llocs on són inexistents

S’aplica una metodologia singular: els infants decideixen i participen activament en les activitats que ells mateixos proposen

Aquesta nota inclou àudio amb declaracions del comissionat d’Educació, Infància i Joventut, Miquel Àngel Essomba

Acaben les vacances i el temps de lleure s’esgota. És moment, doncs, d’acomiadar els campaments urbans, i fer-ne balanç. Un any més, aquells barris en els quals no estan cobertes totes les necessitats pel que fa als recursos d’educació en el lleure, l’Ajuntament de Barcelona ha donat un cop de mà, a través de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) i ha impulsat una iniciativa, el programa Baobab, que s’inclou en el Pla de Barris i que vol cobrir les necessitats d’oferta de lleure educatiu en aquells territoris i per aquelles famílies a on no és fàcil trobar oferta, alhora que genera tot un seguit de dinàmiques noves i comunitàries per posar la llavor per crear aquestes xarxes d’entitats de lleure que li falten a aquests barris.

 

 

Un total de 9 barris de 5 districtes diferents de la ciutat han ofert aquest any la possibilitat de participar en aquests campaments urbans, una forma de viure l’estiu i les vacances sense necessitat de sortir de la ciutat, però talment i amb la mateixa intensitat com si fossin en uns campaments. Aquest any, s’ha ampliat en tres barris més que en l’edició de l’any passat. Els barris en els quals s’han fet els campaments han estat:

– A Sant Martí: Besòs-Maresme, i la Verneda-La Pau
– A Sant Andreu: Baró de Viver, Trinitat Vella, i Bon Pastor
– A Nou Barris: Trinitat Nova
– A Sants-Montjuïc: La Marina del Port
– A Horta-Guinardó: Sant Genís dels Agudells, i la Teixonera.

Els nous barris que s’han incorporat aquest any al projecte han estat el Bon Pastor, Sant Genís dels Agudells i la Teixonera.

Aquest estiu, al llarg de tot el mes d’agost (i en dos torns diferents que s’han desenvolupat al llarg de les dues quinzenes del mes) han passat per aquests campaments un total de 692 infants i adolescents d’entre 4 i 12 anys. El punt de trobada de tots ells han estat diferents escoles públiques dels seus respectius barris, que han esdevingut els centres neuràlgics dels campaments.

 

 

Han conduït les activitats i els tallers dels campaments 9 equips educatius formats en bona part per joves dels respectius barris. Molts d’aquests joves estan vinculats a l’associacionisme educatiu dels seus barris (a través dels esplais i els caus), i aquest aspecte esdevé una oportunitat per donar a conèixer i despertar l’interès dels infants que participen en els campaments i casals urbans per allò que ja existeix en el seu entorn. Les fundacions de lleure responsables de la gestió dels diferents casals i campaments urbans han estat: Fundesplai, Fundació Pere Tarrés i Asme-Associació Brot (entitat del propi territori) sempre coordinades per l’IMEB.

 

Barcelona ciutat de pau

Un any més, l’experiència dels campaments urbans ha resultat del tot positiva. Per això l’IMEB fa un bon balanç del desenvolupament del programa, que ha permès a un important nombre d’infants de la ciutat gaudir d’unes divertidíssimes vacances urbanes treballant alhora els valors de la pau i la solidaritat.

A més a més, en aquests campaments s’aplica una metodologia singular, pel que fa a l’organització i el programa d’activitats i de temes al voltant dels quals es desenvolupen aquestes activitats. Els infants decideixen i participen activament en les activitats que ells mateixos proposen.

El centre d’interès compartit i que ha articulat les actuacions i les activitats realitzades al llarg dels campaments ha estat el de Barcelona ciutat de pau. Per això, una representació de 18 nens i nenes del Baobab va participar el passat 17 d’agost en l’ofrena floral a les Rambles durant els actes commemoratius amb motiu del primer any dels atemptats.

 

Motor de noves dinàmiques que generin una xarxa d’entitats d’educació en el lleure

El programa Baobab no busca només garantir el dret al lleure i a les activitats de vacances per a infants en barris on aquestes necessitats no estan cobertes per a tothom. Alhora intenta fomentar l’aparició i la consolidació d’una nova oferta de lleure educatiu de base comunitària durant tot l’any, i garantir així les oportunitats educatives dels infants.

La finalitat és que Baobab esdevingui el motor que generi noves dinàmiques durant tot l’any, que facin possible projectes de lleure educatiu de base comunitària a la ciutat. És una estratègia de llarg recorregut per acompanyar la creació de nous esplais i caus en els barris a on no n’hi ha, i reforçar-ne els existents, vinculant-hi els infants, els joves i les famílies.

Aquest programa es construeix conjuntament amb les entitats d’associacionisme educatiu, partint de les necessitats i prioritats de cada barri i comptant amb les potencialitats existents a la comunitat.

Els primers fruits d’aquest treball de llarg recorregut ja s’estan començant a veure. El curs passat es va posar en marxa, per exemple, el Cau de la Trini. Aquest nou centre de lleure va obrir les seves portes al barri de la Trinitat Nova el mes de març del 2018, conduit per joves del barri i amb la participació d’infants i famílies que es troben els matins de dissabte a les instal·lacions de l’Institut Escola Trinitat Nova.

 

 

 

Enllaç relacionat

Declaracions del comissionat d’Educació, Infància i Joventut, Miquel Àngel Essomba (format m4a)





Paraules clau

educació/