Recomanacions de mobilitat amb motiu de la Diada de l’Onze de Setembre : Servei de Premsa

Recomanacions de mobilitat amb motiu de la Diada de l’Onze de Setembre

07/09/2018



Temps estimat de lectura: 7 minuts

L’Ajuntament de Barcelona demana als ciutadans que arribin a la ciutat al llarg del matí i que planifiquin amb temps els desplaçaments

Es recomana que aquests es facin principalment a peu o amb metro i ferrocarrils i s’aconsella no agafar el vehicle privat

La nit del 10 a l’11 de setembre hi hauran les primeres restriccions de trànsit, quan el tronc central de l’avinguda Diagonal quedarà tallat a l’alçada de Palau Reial a partir de les 00:00 hores

Es recomana la utilització de la Ronda del Mig, la Ronda de Dalt i la Ronda Litoral per moure’s per la ciutat

La ciutat de Barcelona acollirà el proper 11 de setembre un seguit d’actes institucionals amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Durant la jornada, l’Ajuntament de Barcelona adaptarà tots els serveis municipals per donar resposta al conjunt d’actes de la Diada i garantir que tots es puguin celebrar amb seguretat i convivència i facilitant la mobilitat ciutadana.

Els cossos policials, Guàrdia Urbana i Mossos, actuaran conjuntament al centre de la ciutat, als accessos i a l’entorn metropolità, duent a terme les actuacions i els desviaments que es precisin. El dispositiu municipal assegurarà en tot moment el pas dels vehicles d’emergència al llarg de la Diada.

 

Concentració ciutadana

L’acte que es preveu més concorregut tindrà lloc a la tarda. A banda de l’activitat institucional un any més l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat una concentració ciutadana.

L’acte ocuparà una important artèria viària de la ciutat, com és tot l’eix de l’avinguda Diagonal, des de la plaça de les Glòries (carrer Castillejos) fins al Palau Reial, on estarà ubicat l’escenari. La previsió que l’acte pugui reunir a milers de ciutadans, fa necessària l’adopció de mesures extraordinàries per garantir la mobilitat dels barcelonins.

L’organització ha convocat els participants a concentrar-se a partir de les 15:00 hores a les voreres. L’ocupació de les calçada es realitzarà en funció de l’acumulació de participants. Es preveu que sobre les 18:30 hores els participants a la concentració es retirin progressivament de les calçades. Durant tota la franja horària, la Guàrdia Urbana de Barcelona adoptarà en cada moment les mesures d’ordenació i regulació de circulació adients, així com els desviaments de trànsit necessaris per garantir la seguretat.

 

Arribada d’autocars

Amb motiu d’aquesta concentració, l’organització preveu l’entrada d’un important nombre d’autocars que aniran arribant de fora la ciutat de forma esglaonada majoritàriament a partir del matí i primera hora de la tarda. Per tal de facilitar el desencotxament dels assistents s’han seleccionat uns determinats trams de carrers en els quals excepcionalment, i d’acord amb l’organització, es permetrà l’estacionament ordenat d’aquests autocars autoritzats durant tota la jornada, utilitzant el carril dret de circulació (carril bus o carril senyalitzat d’estacionament prohibit). Els autocars hauran d’estacionar deixant lliures en tot moment els passos de vianants, les parades de bus i els accessos als guals. Els vehicles quedaran estacionats al mateix lloc, des de la seva arribada fins a la sortida, una vegada finalitzada la concentració.

 

Afectació a la mobilitat

Els primers talls de trànsit tindran lloc la nit del 10 a l’11 de setembre quan, a partir de les 00:00 hores, la calçada central de l’avinguda Diagonal davant del Palau Reial de Pedralbes quedarà tallada al trànsit per tasques de muntatge, afectant la sortida de la ciutat i l’entrada pel tronc central de la B-23. L’entrada lateral de la Diagonal es mantindrà oberta fins a primera hora del matí. Aquest àmbit no tornarà a reobrir-se fins a les 23:00 hores del dia 11.

Durant tota la Diada de l’11 de setembre hi hauran afectacions a la mobilitat en punts amb activitat institucional (ofrenes florals, etc..), tot i que les més importants es produiran a la tarda. A partir de les 14:00 hores i quan ho requereixi l’acumulació de participants de la concentració ciutadana de la tarda, s’anirà tallant progressivament el trànsit a la resta de l’avinguda Diagonal, des de la Plaça de les Glòries fins a Palau Reial, provocant també afectacions a les vies transversals. El cos de policia barceloní també durà a terme els desviament corresponents en aquesta zona i a partir de les 20:00 hores, els diferents carrers s’aniran reobrint gradualment.

Ateses les dificultats de connexió rodada entre els costats mar i muntanya, i Llobregat i Besòs de la ciutat, es recomana evitar circular amb vehicles privats pel centre de la ciutat durant l’horari d’afectació de la concentració. En qualsevol cas s’aconsella als conductors utilitzar preferentment la Ronda del Mig, la Ronda Litoral (B10) i la Ronda de Dalt (B20).

 

Estacionaments

A partir de les 7:00 hores de l’11 de setembre hi haurà prohibició d’estacionaments de vehicles, (incloses motos i bicicletes a calçades, voreres i espais reservats) als següents àmbits:

– John Maynar Keynes (ambdós costats).
– Pere Duran Farell (ambdós costats).
– Av. Diagonal (calçada mar), entre Pl. Francesc Macià i pl. Cinc d’Oros.
– Av. Diagonal (calçada muntanya), entre pl. Cinc d’Oros i Calvet.
– Av. Diagonal (calçada mar, ambdós costats), entre Consell de Cent i Castillejos.
– Av. Diagonal (calçada muntanya, ambdós costats), entre Castillejos i Lepant.
– Av. Diagonal (calçada muntanya, costat muntanya), entre Lepant i Aragó.
– Pl. Francesc Macià, costat mar, entre av. Josep Tarradellas (calçada ascendent) i el lateral mar de l’av. Diagonal (costat Besòs).

 

Reforç del Transport Públic

Metro

Durant tota la tarda de la Diada d’enguany TMB ha preparat un dispositiu especial que inclou reforços de trens a tota la xarxa de metro i desplegament de personal i seguretat per ordenar la mobilitat, tant a l’inici com al final de la manifestació. Entre les 14.30 i les 20.30 hores el metro oferirà la mateixa capacitat d’un dia feiner i per tant les línies 1, 2, 3, 4 i 5 tindran uns intervals de pas situats entre els 3,5 i els 4,5 minuts, aproximadament. També es reforçaran les línies 9 i 10 Nord i Sud i oferiran freqüències situades entre els 6 i els 7,5 minuts.

En previsió d’una elevada concentració de persones a l’exterior que dificulti la sortida, a partir de les 16:00 hores serà recomanable evitar les estacions de Palau Reial (L3), Maria Cristina (L3), Diagonal (L3 i L5), Verdaguer (L4 i L5), Monumental (L2) com a destinació, i fer servir com a alternatives les estacions més properes que no estiguin afectades per l’esdeveniment.

Igualment, TMB mobilitzarà més de cent efectius per a l’operació, manteniment, neteja i seguretat, així com mitjans tècnics, en aquestes estacions per ordenar els fluxos de passatge i adoptar, si és necessari, accions de regulació (talls intermitents, realització dels enllaços per l’exterior, etc.) per evitar situacions de risc en vestíbuls i andanes, tant a l’anada com després de finalitzar l’acte. En aquest cas, tant el personal com el servei de megafonia i els dispositius lluminosos donaran les indicacions pertinents. Es recomana en tot moment seguir les indicacions que es donin.

 

FGC

Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) també reforçarà el seu servei a les Línies Metropolitanes.

D’aquesta manera, la línia Barcelona-Vallès oferirà un servei especial a partir de les 11:00hores incrementant l’oferta de trens. Hi circularan un total de 942 trens, el que representa 453 trens més dels que circulen en un dia festiu habitual. A més, els trens de la línia L6-Sarrià passaran a fer servei d’S5-Sant Cugat entre les 15:00 i les 23:00 hores, ampliant així l’oferta de trens al Vallès.

A la línia Llobregat-Anoia se circularà en horari de dia feiner i circularan un total de 390 trens, 170 més dels que circulen en un dia festiu habitual. Així mateix, es reforçarà el servei dels trens que circularan entre Barcelona i Manresa, i entre Barcelona i Igualada, doblant la seva capacitat, amb trens de sis cotxes.

 

TRAM

El TRAM també es reforça i al Trambaix es posaran en circulació tramvies dobles entre les 11:00 i les 22:30 hores. Aquest reforç s’aturarà durant la celebració de la manifestació. Quan els cossos de seguretat ho indiquin, el recorregut de les línies finalitzarà a la parada d’Ernest Lluch i el servei total es reprendrà un cop finalitzada la manifestació. D’altra banda, la línia T4 del Trambesòs disposarà d’unitats dobles de les 10:00 a les 22:00 hores.

 

Bus

Dimarts, les alteracions de recorregut seran severes en 35 línies d’autobusos de TMB que circulen o travessen l’àmbit central de la ciutat, incloses les del Barcelona Bus Turístic. Entre les 15:00 i les 21:00 hores aproximadament es produiran desviaments i limitacions de recorregut per mirar de mantenir la regularitat del servei fora de l’àmbit de l’afectació en les línies regulars següents: D40, D50, H6, H8, H10, H12, V3, V5, V7, V9, V11, V13, V15, V17, V21, 6, 7, 19, 22, 24, 27, 33, 34, 39, 45, 47, 55, 59, 62, 63, 67, 68, 78, 92 i 113.

Al matí se succeiran les ofrenes florals al monument de Rafael Casanova. Per aquest motiu algunes línies de bus que circulen per la ronda de Sant Pere també veuran modificat el seu recorregut en aquesta zona.

Els diferents actes també afectaran les línies B20-B24-B25 així com algunes de les expedicions nocturnes N4 i N11. Altres línies interurbanes que entren per Zona Universitària també podran tenir afectacions i finalitzaran el seu recorregut abans d’arribar a Palau Reial.

 

Bicing

Un total de 16 estacions del Bicing, la majoria situades a la mateixa avinguda Diagonal restaran sense servei durant tot el dia 11.

 

Recomanacions generals

Davant el possible impacte que tant la concentració com la resta d’actes de la Diada tindran sobre la mobilitat, l’Ajuntament de Barcelona fa una sèrie de recomanacions:

– Arribar a Barcelona al llarg del matí i preferiblement amb transport públic.
– Preveure un temps addicional pels desplaçaments: és important anticipar el màxim possible l’hora d’arribada a la ciutat, especialment aquelles persones que viuen fora de l’àrea metropolitana.
– Fer els desplaçaments a peu, sempre que sigui possible.
– No circular amb vehicle privat pel centre de Barcelona a partir de les 14:00 hores i evitar l’àmbit de la concentració de la tarda. Si s’ha d’agafar el cotxe, utilitzar preferentment la Ronda del Mig, la Ronda Litoral (B10) i la Ronda de Dalt (B20) per desplaçar-se o creuar la ciutat.
– Utilitzar la xarxa de transport públic subterrani per accedir a la zona dels actes, atès que la xarxa de bus quedarà alterada. Cal tenir en compte que durant la concentració de la tarda algunes de les estacions de metro més properes a l’avinguda Diagonal poden patir algun tipus de limitació.

L’Ajuntament de Barcelona també recomana que les persones que finalitzin vacances o retornin a la ciutat amb motiu, l’endemà, de l’inici del curs escolar evitin fer-ho en el horaris de màxima afectació al trànsit pels actes convocats.

 

Informació ciutadana

Al web www.barcelona.cat es podran consultar les recomanacions de mobilitat a la ciutadania i les afectacions al trànsit previstes, així com també es comunicaran en temps real a les xarxes socials a través dels comptes de Twitter de @barcelona_GUB i @bcn_ajuntament. Les alteracions del servei d’autobusos i qualsevol eventualitat del servei de metro es comunicaran a través del perfil de @TMBinfo, el web de TMB i l’apliació TMB App també informaran de manera automàtica de possibles alteracions. Es recomana utilitzar els telèfons d’emergències 080, 092 i 112 per notificar qualsevol incidència destacable.





Paraules clau

mobilitat/ prevenció/ seguretat/