La Guàrdia Urbana deté quatre persones en la intervenció d’una associació cannàbica a Ciutat Vella : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana deté quatre persones en la intervenció d’una associació cannàbica a Ciutat Vella

13/09/2018



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La Guàrdia Urbana va detenir ahir quatre persones per un delicte contra la salut pública i per associació il·lícita en el decurs d’una intervenció, al carrer Tres Llits de Ciutat Vella, contra un local amb llicència d’associació cannàbica que feia presumptament l’activitat il·legal de tràfic d’estupefaents.

En l’entrada al local, que es va produir cap a quarts de set de la tarda, els agents van incautar diferents quantitats de droga com marihuana i haixix, així com derivats d’aquestes substàncies i eines per a la seva manipulació. També es van trobar gairebé 3.000 euros en metàl·lic.

Aquesta actuació és fruit de la vigilància intensiva que es duu a terme prioritàriament des del districte de Ciutat Vella contra associacions cannàbiques que incompleixen la normativa.

Regulació de les associacions cannàbiques

El maig de 2016 es va aprovar definitivament pla especial urbanístic per regular les associacions cannàbiques, que estableix una sèrie de requisits de distància, superfície, ubicació i criteris tècnics per a les associacions. Aquesta és una eina al servei de les polítiques de salut que permet abordar el fenomen i regular-lo, també des de la perspectiva urbanística.

L’objectiu del pla és compatibilitzar el dret d’associació de les persones consumidores de cànnabis amb l’exercici d’altres drets fonamentals com són la protecció de la salut, la convivència i el gaudi d’un medi ambient adequat.

Ciutat Vella compta amb un total de 34 establiments que tenen llicència per exercir aquesta activitat. En aquests casos, es duu a terme la tasca inspectora i de seguiment necessària per garantir que l’espai s’adequa al que marca la normativa actual.

Pla d’inspecció per a la detecció i tancament de cannàbiques il·legals

En el cas de les cannàbiques il·legals, des del districte de Ciutat Vella s’està duent a terme un extensiu pla d’inspeccions que té com a principal objectiu el de detectar aquelles activitats d’associació cannàbica il·legal que tinguin lloc al territori i vetllar pel tancament de les mateixes, ja sigui de manera voluntària o mitjançant precinte.

Durant tot aquest mandat i fins a principis d’aquest estiu, s’ha actuat sobre 61 casos de cannàbiques il·legals. D’aquestes, 46 s’han precintat judicialment o administrativa o han tancat de manera voluntària gràcies a l’acció municipal, 7 estan en procés de precinte i en 8 casos dels que s’ha rebut informació de possibles cannàbiques s’està fent el seguiment però no es detecta activitat.

Així, quan se sospita o es rep una denúncia d’una possible cannàbica il·legal, s’inicia la investigació per tal de comprovar-ho, ja sigui a través dels serveis d’inspecció del districte o de la Guàrdia Urbana. En cas que els promotors no permetin l’accés, l’Ajuntament de Barcelona ha de sol·licitar l’entrada al jutge per constatar que es fa aquella activitat.

En el cas del precinte, s’actua de la mateixa manera. En primer lloc s’intenta la via del precinte administratiu sense necessitat d’autorització judicial i, en cas que això no sigui possible perquè els promotors del negoci no permetin entrar els tècnics municipals, es demana l’autorització al jutge per tal de poder dur a terme el tancament per part del districte.





Paraules clau

Ciutat Vella/ prevenció/ seguretat/