Més de 3.500 persones gaudeixen aquest estiu a les platges de Barcelona del servei de suport al bany : Servei de Premsa

Més de 3.500 persones gaudeixen aquest estiu a les platges de Barcelona del servei de suport al bany

14/09/2018

Qualsevol persona amb mobilitat reduïda pot sol·licitar acompanyament per banyar-se a quatre platges de la ciutat: Llevant, Barceloneta, Nova Icària i Fòrum

A més a més, el nou servei d’activitat física aquàtica per a persones amb diversitat funcional ha consolidat la seva activitat i ha quadruplicat les seves atencions només un any després de la seva posada en marxa

Més de 3.500 persones han gaudit durant aquest estiu del servei de suport al bany a les platges de la ciutat, una iniciativa per fer de Barcelona una ciutat cada cop més accessible i que enguany ha estrenat un nou punt d’atenció a la platja de Llevant. En concret, i a l’espera de tancar les dades del mes de setembre, entre els mesos de juny i agost un total de 3.548 persones usuàries han protagonitzat 10.782 serveis, la qual cosa representa un augment considerable respecte als anys anteriors. L’any 2017 un total de 2.663 usuaris van protagonitzar 7.740 serveis, una xifra lleugerament inferior a la dels 2.881 usuaris i 9.873 serveis de l’any 2016 i que va estar estretament relacionada amb les condicions de l’estat de la mar i la meteorologia durant determinats dies de la temporada (el servei només funciona quan oneja la bandera verda). A l’espera de tancar les dades del mes de setembre, l’activitat dels quatre punts del litoral barceloní que ofereixen aquesta activitat de suport al bany ha estat la següent:

 

 

El servei de suport al bany va iniciar-se al mes de juny durant els caps de setmana i festius, des del passat 1 de juliol i fins al proper 16 de setembre funciona tots els dies i durant la segona quinzena de setembre tornarà a funcionar caps de setmana i festius. L’horari a la platja de Llevant i a la zona de banys del Fòrum va de les 11.00 a les 14.00 hores i, a més a més, a la Barceloneta i la Nova Icària s’amplia també a les tardes entre les 16.00 i les 19.00 hores. Qualsevol persona amb mobilitat reduïda pot sol·licitar aquest acompanyament, tot i que en cas de ser tres o més persones cal demanar-lo prèviament a través del correu electrònic banyassistit@bcn.cat. L’objectiu és facilitar que les persones amb diversitat funcional i/o mobilitat reduïda puguin gaudir de la temporada de bany a la ciutat, i el servei inclou fer reserves d’aparcament amb itineraris accessibles fins a la platja seca, senyalització i informació visual i tàctil, 28 lavabos adaptats i 8 dutxes, passeres de fusta fins a la zona humida, dutxes adaptades amb cadires i transport públic adaptat.

 

 

 

 

El servei de suport al bany a les platges, però, no és l’única activitat aquàtica inspirada en el principi de l’accessibilitat universal. Des de l’any passat funciona el servei d’activitat física aquàtica per a persones amb diversitat funcional, una iniciativa que durant aquest estiu s’ha consolidat com un servei conegut i utilitzat, després de quadruplicar el nombre de serveis realitzats en només un any. Exactament durant els mesos d’agost (quan es va inaugurar) i setembre del 2017 es van atendre 29 persones que van protagonitzar 98 serveis. Durant els mesos de juliol i agost d’enguany han sigut ja 77 persones i 415 serveis, la qual cosa representa increments del 165% i 323%, respectivament.

L’activitat física aquàtica per a persones amb diversitat funcional és una iniciativa proposada pel mateix col·lectiu de persones amb discapacitat que durant tot l’any es fa al Centre Esportiu Municipal Can Cuyàs i que, promoguda per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), durant l’estiu es trasllada a la zona de banys del Fòrum. El servei de teràpia aquàtica proposa a les persones usuàries amb diversitat funcional una activitat física dirigida per fer rutines de mobilització articular, flotabilitat, ingravidesa i potenciació del to muscular. L’objectiu és ajudar-les a millora la seva mobilitat, flexibilitat, resistència corporal, relaxació i també la reducció del dolor.

Durant aquests mesos de prova pilot s’han observat guanys motrius, sensitius i anímics entre les persones banyistes, a banda d’una valoració positiva. Per aquesta raó, la prova pilot s’estendrà fins a convertir-se en un servei addicional a la pràctica esportiva i de lleure i s’està analitzant la possibilitat d’ampliar-la a d’altres centres esportius municipals.Compartiu aquest contingut