Es posa en marxa a l’Eix Besòs el rec, moneda ciutadana que neix per dinamitzar el comerç i els serveis de proximitat : Servei de Premsa

Es posa en marxa a l’Eix Besòs el rec, moneda ciutadana que neix per dinamitzar el comerç i els serveis de proximitat

03/10/2018Temps estimat de lectura: 5 minuts

Comença a circular el rec (Recurs Econòmic Ciutadà) en 10 barris de l’Eix Besòs, participants d’aquesta prova pilot que busca afavorir el comerç de proximitat, independent i arrelat

Vuitanta-sis comerços o parades de mercats municipals ja s’han donat d’alta per acceptar el pagament en recs

Qualsevol persona que ho desitgi podrà bescanviar euros per recs descarregant i registrant-se a l’aplicació disponible al Google Play

315 usuaris del B-MINCOME, els que han fet la formació necessària, ja han rebut aquest mes un 25% del pagament del Suport Municipal d’Inclusió en recs

És un sistema d’intercanvi ciutadà complementari i paritari a l’euro que permet fer els pagaments entre el mòbil del client i el mòbil de l’establiment de forma instantània, fàcil i sense costos

Durant aquest mes d’octubre comença la posada en marxa del rec (Recurs Econòmic Ciutadà o Real Economy Currency), dins de la prova pilot que es duu a terme en els 10 barris que conformen l’Eix Besòs de Barcelona en el marc d’un projecte europeu més ampli que vol, entre d’altres, afavorir el comerç de proximitat.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha afirmat que “juntament amb entitats comercials i veïnals posem en marxa una mesura molt innovadora, una moneda ciutadana, complementària al euro que és una eina fonamental per reforçar el comerç de proximitat, per aconseguir fidelitzar clients amb el comerç de proximitat i evitar la desertització dels barris i aconseguir que les despeses de la ciutadania no vagin només a les grans superfícies o al comerç electrònic”.

Martí Olivella, coordinador del rec, de l’entitat gestora Novact ha assegurat que “qualsevol ciutadà pot de manera lliure i per convenciment autobligar-se a comprar en recs. Igual que hi ha qui compra amb criteris ecològics, de proximitat o d’economia social et pots comprometre a promoure un nou model econòmic i financer amb la teva despesa sabent quins beneficis té”.

L’experiència s’inicia amb la complicitat i la implicació de vuitanta-sis comerços i parades de mercats, els primers que s’han donat d’alta per acceptar el pagament en recs. Qualsevol persona que ho desitgi pot bescanviar euros per recs i utilitzar-los en els comerços de l’Eix Besòs que l’acceptin, disponibles en el mapa de la pàgina web del rec i també en l’aplicació mòbil.

A més, s’ha realitzat el primer pagament del 25% del Suport Municipal d’Inclusió (SMI) en recs als 315 usuaris del projecte B-MINCOME que han rebut la formació sobre el funcionament de l’aplicació del rec. Un total de 42.590,39 recs que aquest mes començaran a circular en aquests 10 barris de l’Eix Besòs.

L’objectiu del rec és afavorir que els diners es quedin en el territori per tal de fomentar l’economia, el comerç i les relacions de proximitat, i que aquests diners es gastin als barris, als seus comerços i establiments. Es tracta d’una mesura que vol contribuir a la vitalitat econòmica i comercial d’aquest territori, afavorir el petit comerç local, independent, arrelat i evitar, alhora, la desertització comercial dels carrers.

La moneda ciutadana està gestionada per Novact, associació d’innovació social, que ha impulsat aquest projecte amb la col·laboració de les entitats comercials i socials de l’Eix Besòs i de l’Ajuntament de Barcelona.

El rec neix en el marc del B-MINCOME, un projecte pilot d’innovació urbana i social molt més ampli que ja està en marxa i que compta amb el suport econòmic de la Unió Europea. El passat mes de desembre, 950 nuclis familiars (amb un total de 3.761 persones) dels 10 barris de l’Eix Besòs, van començar a rebre el Suport Municipal d’Inclusió (SMI), en un projecte cofinançat per la Unió Europea que pretén comprovar fins a quin punt la introducció de rendes mínimes garantides i universals pot ser útil per reduir els indicadors de pobresa i dinamitzar socioeconòmicament zones concretes de la ciutat. Ara, 315 d’aquests usuaris (una de cada tres famílies) ja rebran cada mes un 25% d’aquest suport en recs per avaluar quin impacte té en el comerç del barri la seva compra per cobrir les necessitats bàsiques.

 

Els primers comerços del rec

Pel que fa als establiments que accepten el pagament amb recs, s’han fet les primeres vuitanta-sis altes de comerços i parades de mercats municipals amb la implicació de les associacions comercials i dels 3 districtes corresponents.

Això suposa que hi ha una mitjana de 8-10 parades/comerços de barri que s’han adherit en un primer moment a la xarxa i ja accepten la compravenda en recs. Un projecte pilot que anirà ampliant-se a la resta de comerços de proximitat dels 10 barris que formen l’Eix Besòs.

Els mercats i les associacions comercials han assumit un paper destacat en el llançament del rec, per tal d’assegurar les necessitats bàsiques que es volen cobrir amb el pagament del 25% del Suport Municipal d’Inclusió en recs. Les parades i els comerços que accepten el rec com a mitjà de pagament esperen veure com incrementen les vendes o fidelitzen nous clients.

En concret es treballa amb les entitats comercials de la Zona Nord (Ciutat Meridiana, Vallbona, Torre Baró), Roquetes i Trinitat Nova, del districte de Nou Barris; Trinitat Vella, Baró de Viver i Bon Pastor, del districte de Sant Andreu i les dels barris de Verneda-La Pau i Besòs-Maresme, de Sant Martí. Una àrea amb més de 100.000 habitants, un 7% del total de la ciutat, i amb unes rendes molt per sota de la mitjana.

En aquesta primera fase d’implantació del projecte, hi ha una implicació activa dels seus promotors, així com dels tres districtes per fer un acompanyament als nous usuaris particulars i professionals. Durant les primeres setmanes de rodatge també s’haurà d’avaluar el correcte funcionament de la iniciativa, resoldre els dubtes o problemes que vagin sorgint i assegurar que hi ha una correcta connexió Wifi i cobertura de dades en els establiments adherits a la iniciativa.

 

Com funcionarà el rec

El rec, Recurs Econòmic Ciutadà (o Real Economy Currency en anglès), promou l’economia real al servei de les persones i del comerç de proximitat. Es tracta d’un mitjà de pagament ciutadà, complementari a l’euro, que permet fer transaccions entre les persones, les entitats i els comerços que l’accepten.

És una moneda digital, basada en la tecnologia blockchain, que s’utilitza a través d’una aplicació mòbil per fer pagaments de forma instantània, fàcil i sense costos. Per poder adherir-se a la xarxa rec, només caldrà descarregar-se l’aplicació “rec Barcelona” a través de Google Play i donar-se d’alta com persona usuària, particular o professional.

Els i les usuàries del rec poden gastar-los en els comerços i les entitats que l’acceptin. A més, els comerços i les entitats podran fer compres al barri i oferir avantatges, ofertes o promocions per fidelitzar els seus clients. D’aquesta manera s’anirà expandint l’ús del rec i es multiplicaran els beneficis pels barris.

 

Grup Promotor de la Taula de Canvi

El Grup Promotor de la Taula pel Canvi agrupa representants dels sectors econòmics (associacions de comerciants i de mercats municipals) d’entitats socials (associacions de veïns, entitats socials o projectes comunitaris), experts i tècnics de l’àmbit econòmic i tecnològic, així com representants de les diferents àrees i districtes municipals implicats en el projecte: el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, la Direcció de Comerç, l’Institut Municipal de Mercats, Barcelona Activa, els districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí i l’àrea de Drets Socials.

Té com objectiu crear una organització que permeti fer el seguiment, l’avaluació i l’expansió de la moneda ciutadana i alhora garantir la governança del rec per tal que es converteixi en un projecte sostenible.

Més informació i material disponible a la web: www.rec.barcelona

Existeixen d’altres experiències de Monedes Socials i Complementàries a ciutats europees com Bristol, Lisboa o Nantes o a nivell de Catalunya, a Santa Coloma de Gramanet amb la Grama.

Paraules clau

barris/ Besòs/ economia/ Sant Martí/