Nou Barris impulsa el canvi de nom de l’avinguda de Borbó per avinguda dels Quinze : Servei de Premsa

Nou Barris impulsa el canvi de nom de l’avinguda de Borbó per avinguda dels Quinze

05/10/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Plenari del Consell de Districte aprova una proposició que acorda elevar a la Ponència del Nomenclàtor el canvi de nomenclatura amb els vots del Govern municipal, ERC i GMDemòcrata

L’inici del tràmit dona resposta a la demanda conjunta de l’AV Torre Llobeta-Vilapicina i la Taula Unitària de Nou Barris per la República, que han recollit més de 1.300 firmes reclamant la nova denominació de l’avinguda

‘Els Quinze’ és com s’anomena popularment l’espai situat als extrems dels barris del Guinardó, Vilapicina i la Torre Llobeta i Congrés i els Indians, i té l’origen en el preu del bitllet –15 cèntims– del tramvia 46, que a inicis del s. XX anava de plaça d’Urquinaona fins a Torre Llobeta

La mesura s’emmarca en la política de ciutat de recollir en el nomenclàtor de la ciutat la memòria democrática, republicana, popular i feminista, fins ara infrarepresentada

A Nou Barris, a l’inici de mandat es va impulsar una Mesura de Govern de Dignificació de la Memòria Històrica a partir de la qual s’ha rebatejat la plaça de Llucmajor com la de la República i s’ha retirat les plaques franquistes d’habitatge

Barcelona inicia el procés per canviar el nom de l’avinguda de Borbó per avinguda dels Quinze. Així ho va acordar el Consell Plenari del Districte aquest dijous amb l’aprovació d’una proposició promoguda per BComú i ERC, amb el suport del GMDemòcrata, per tal que la Ponència del Nomenclàtor iniciï el tràmit de canvi de denominació.

La iniciativa dona resposta a una reivindicació conjunta de les entitats memorialistes i els col•lectius veïnals agrupats en la Taula Unitària per la República de Nou Barris i en l’Associació de Veïnes i Veïns de Torre Llobeta-Vilapicina. Aquestes entitats van començar el 14 d’abril passat un procés conjunt d’informació i recollida de signatures per promoure la nova denominació. Des d’aleshores, han recollit més de 1.300 firmes.

Atenent aquest reclam, el plenari ha donat inici al procés de tramitació del canvi. Donar el nom dels Quinze a l’avinguda no persegueix tan sols substituir un nom de referència borbònica, sinó que es vol contribuir a que Nou Barris tingui cada cop més places, carrers i espais que recordin els fets i topònims autòctons i tradicionals lligats a l’àmbit geogràfic i històric propi del districte. Tot, amb la voluntat de fer emergir la història pròpia de la ciutat i del Districte.

‘Els Quinze’ és la denominació que rep popularment l’espai urbà ubicat en els extrems dels barris del Guinardó, Vilapicina i la Torre Llobeta i Congrés i els Indians, que correspon a la cruïlla del passeig de Maragall i l’avinguda de Borbó. El nom té el seu origen en el preu del bitllet –15 cèntims– del recorregut que feia el tramvia número 46, des de la plaça d’Urquinaona fins a Torre Llobeta, durant els primers anys del segle XX. L’àmbit es va convertir en un centre neuràlgic de comunicacions, ja que hi coincidien els camins que venien de la Sagrera, Santa Eulàlia de Vilapicina, Gràcia, Horta i el centre de Barcelona. Per tant, també va esdevenir un referent geogràfic popular.

Després de l’acord al Plenari de Nou Barris, ara la proposta s’elevarà a la Ponència del Nomenclàtor, l’ens encarregat de l’aprovació i tramitació de la proposta de canvi de denominació. Un cop la Ponència hagi informat i aprovat el canvi de nom, s’obrirà el preceptiu termini d’exposició pública per poder presentar-hi al·legacions. El tràmit administratiu finalitzarà amb el decret per part del president de la Ponència i l’Alcaldessa que resol i tanca l’expedient.

 

Una política de ciutat amb molt pes a Nou Barris

Aquesta actuació s’emmarca en la política de ciutat, promoguda pel Comissionat de Programes de Memòria, de recollir en el nomenclàtor de la ciutat la memòria republicana, popular i feminista, fins ara infrarepresentada. Es tracta de fer present al carrer referents de tradició democràtica popular de Barcelona amb canvis que ja han permès incorporar noms de dones com d’Elisabeth Eidenbenz, la plaça de la República a Nou Barris, substituir plaça de la Hispanitat per Pablo Neruda a l’Eixample o anomenar plaça del Cinc d’Oros, l’antiga plaça de Joan Carles I, a la confluència de Passeig de Gràcia amb l’Avinguda Diagonal.

En aquesta mateixa línia, i més concretament pel que fa a la nomenclatura borbònica, es va acordar en comissió de Plenari revisar i procedir, si s’esqueia, a canviar els noms referits a la simbologia monàrquica de la història contemporània en el nomenclàtor, especialment tots aquells imposats sota la dictadura franquista, atenent l’opinió dels veïns i veïnes.

A Nou Barris ja s’han fet altres actuacions importants per democratitzar el nomenclàtor i els carrers del districte. De fet, només començar el mandat es va impulsar una Mesura de Govern de Dignificació de la Memòria Històrica del districte Nou Barris que va desembocar en accions concretes i rellevants. L’antiga plaça de Llucmajor va rebatejar-se com a plaça de la República, fent un homenatge als valors republicans i el passat democràtic de Barcelona. També es va procedir a retirar totes les plaques d’habitatge franquistes que es conservaven en edificis construïts durant la dictadura, i es va crear la taula de memòria històrica de Nou Barris amb les entitats memorialistes del districte i els grups municipals, entre altres accions.

 

IMPORTANT: El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, la regidora de Nou Barris, Janet Sanz, i veïns faran declaracions aquest divendres a les 11:30 hores a la confluència entre avinguda de Borbó i passeig de Maragall (a la placeta de la sortida del Metro)





Paraules clau

Nou Barris/