La Marina descobreix una placa en memòria del Moviment Obrer : Servei de Premsa

La Marina descobreix una placa en memòria del Moviment Obrer

17/10/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Dijous 18 d’octubre, a les 12.30 hores, (cantonada del Passeig de la Zona Franca amb el carrer Foc), la regidora del districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, descobrirà la placa de la nova plaça del Moviment Obrer, junt amb Carlos Vallejo, president de l’Associació memorial Democràtic dels Treballadors de SEAT; Tomàs Martínez, veí i activista del barri per la memòria obrera i representants del Memorial Democràtic dels Treballadors SEAT.

Una placa de marbre indicarà a partir d’ara que el gran espai que hi ha a la cantonada del passeig de la Zona Franca amb el carrer del Foc és la plaça del Moviment Obrer. El nom es va aprovar fa dos anys, junt amb el del passatge d’Antonio Ruiz Villalba, rere l’Escola SEAT. Tant el nom de la plaça com el del passatge tenen molt a veure amb les lluites i sacrificis dels treballadors i treballadores de la fàbrica, que han conformat la història i el caràcter d’aquesta part de la Marina.

El 18 d’octubre de 1971, els treballadors de SEAT van ocupar la fàbrica en protesta per l’acomiadament d’uns companys. La brigada politicosocial de la policia franquista s’havia introduït als tallers de SEAT i el nivell de conflictivitat era molt greu. Aquell dilluns, la policia va entrar a la fàbrica i va carregar amb duresa contra treballadores i treballadors. Un d’ells, Antonio Ruiz Villalba, va caure abatut pels trets dels agents del règim.

Des de l’any 2004, en què va ser fundada, l’associació Memorial Democràtic dels Treballadors de SEAT treballa per rescatar de l’oblit totes aquestes lluites i transmetre a les generacions més joves els valors que impulsaren el seu compromís personal i col·lectiu en aquells temps de repressió i manca de llibertats. Una de les primeres actuacions del Memorial va ser declarar el 18 d’octubre diada dels treballadors i treballadores de la SEAT, en record d’aquells fets. Cada any, en aquest dia, acudeixen a la fàbrica del polígon de la Zona Franca i es troben amb els empleats que encara hi treballen. Des del 2016 visiten també el passatge d’Antonio Ruiz Villalba, situat darrere l’Escola Seat i molt a prop d’on es van produir els tràgics fets.

El Memorial Democràtic dels Treballadors de SEAT sempre havia reclamat dedicar almenys un carrer del barri de la Marina a Antonio Ruiz Villalba, víctima mortal de la repressió a les seves lluites, que van marcar el barri i tota una època. La Ponència del Nomenclàtor va recollir la petició, que va arribar acompanyada de moltes signatures, i va preferir donar el nom de Ruiz Villalba a un passatge més proper al lloc dels fets, mentre que per a l’espai obert a la cantonada del passeig de la Zona Franca amb el carrer del Foc es va triar el nom de plaça del Moviment Obrer. D’aquesta manera, i d’acord també amb la Taula de Memòria Històrica del Districte, la ciutat de Barcelona ret homenatge a tothom que des de fa més de dos segles s’ha implicat en la defensa i conquesta dels drets dels treballadors i treballadores. I ho fa en un entorn, el del barri i l’antiga fàbrica de SEAT, que va ser referent per a aquesta lluita de la classe obrera.

Durant l’acte de descoberta de la placa es farà la lectura d’un poema dedicat a Antonio Ruiz Villalba.





Paraules clau

Sants-Montjuic/