La Guàrdia Urbana assessorarà la gent gran per millorar la seva seguretat com a vianants i usuaris de bus : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana assessorarà la gent gran per millorar la seva seguretat com a vianants i usuaris de bus

24/10/2018

La Guàrdia Urbana ha iniciat una prova pilot que, sota el lema “Gent gran: volem la teva seguretat”, busca evitar l’accidentalitat entre els majors de 65 anys informant-los, formant-los i modificant conductes per millorar la seva pròpia seguretat i la de la resta d’usuaris. El projecte, treballat conjuntament i en coordinació entre Guàrdia Urbana, la Direcció de Serveis a la Infància, Joventut i Gent Gran de l’Ajuntament, i TMB, s’inicia ara als barris de la Sagrada Família i Besòs. Aquest projecte defineix l’ànima de proximitat del cos policial barceloní i està previst que s’estengui a tota la ciutat durant el 2019.

Aquesta formació es durà a terme en una sola sessió de tres activitats. En la primera, els agents de la Guàrdia Urbana recorreran amb les persones participants –que normalment estaran vinculades a algun casal de gent gran–, l’entorn del barri, per recordar-los hàbits de seguretat en la mobilitat com a vianants. Durant el recorregut, se’ls adverteix dels perills que es poden trobar a l’espai públic. També se’ls recomana on aturar-se per esperar el canvi de semàfor en un pas de vianants –se’ls recorda que mai ha de ser al rebaix de la vorera–, i com i quan creuar el carrer amb la màxima seguretat.

En la segona activitat, els participants pujaran a un autobús de TMB, i personal tècnic de TMB i de la UIPA explicaran els consells de seguretat que han de seguir des de la perspectiva d’un passatger per evitar caigudes a l’interior del vehicle i com accedir i baixar de l’autobús amb seguretat.

Finalment, en l’última activitat, els assistents realitzaran una sessió teòrica, en el casal de cada barri, on es recordaran els consells de seguretat ja exposats durant la passejada, i alhora, es promourà el debat sobre temes d’interès dels assistents (l’objectiu “Visió Zero” de víctimes mortals ni persones ferides amb seqüeles de per vida per sinistres viaris, vehicles de mobilitat personal, edat responsable per deixar de conduir, el vianant com a element més vulnerable de la circulació…).

 

Un col·lectiu vulnerable

El projecte posa el focus en un col·lectiu especialment vulnerable a la ciutat en relació amb l’accidentalitat amb vianants implicats, ja que vora del 35% dels atropellaments que hi ha a la ciutat té com a protagonistes persones més grans de 65 anys. La xifra també és alta entre les víctimes mortals per atropellament.

Una altra dada rellevant en relació amb l’accidentalitat amb la gent gran com a principal col·lectiu afectat és l’alta accidentalitat a l’interior de vehicles, com els busos o el metro. A l’entorn del 70% de caigudes dins d’un vehicle de transport públic són de gent gran.

L’any 2017 va haver 5 víctimes mortals per atropellament, tres de les quals superaven els 72 anys. Enguany, dues de les víctimes mortals per atropellament també els superaven.

Segons una enquesta realitzada per a dur a terme el pla pilot, la mobilitat de la gent gran es redueix pràcticament al seu barri –entre serveis i comerços–. També fan servir majoritàriament l’autobús i després el metro i el tramvia. A més, perceben el creixement dels vehicles de mobilitat personal com un element de risc i consideren que no es respecta suficientment els passos de vianants.

A Barcelona, més de 300.000 persones de 65 anys o més viuen soles, de les quals 100.000 superen els 80 anys. Tots els assistents formen part del projecte “Vincles BCN” de la Direcció de Serveis a la Infància, Joventut i Gent Gran de l’Ajuntament. Aquest és un projecte d’innovació social que vol reforçar les relacions socials de les persones grans que se senten soles i millorar el seu benestar a través de les noves tecnologies.

 

 Compartiu aquest contingut