Un centenar d’activitats i més de 4.000 bombolles al terra visualitzaran a Barcelona l’enorme cost social de la malaltia de l’Alzheimer : Servei de Premsa

Un centenar d’activitats i més de 4.000 bombolles al terra visualitzaran a Barcelona l’enorme cost social de la malaltia de l’Alzheimer

25/10/2018

El projecte From Bubble, les cinc entitats de la ciutat que treballen en l’àmbit de la malaltia i l’Ajuntament col·laboren per posar en marxa ‘Barcelona per l’Alzheimer’

La iniciativa vol conscienciar i sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta malaltia, així com donar a conèixer els recursos socials i de suport existents a la ciutat

L’Alzheimer és el tipus de demència més prevalent, amb unes 86.000 persones afectades a Catalunya, i té uns efectes devastadors per a les persones que la pateixen i les seves famílies

Conscienciar i sensibilitzar la ciutadania sobre què representa la malaltia de l’Alzheimer i l’enorme cost social que té. Aquest és el principal objectiu que s’ha fixat ‘Barcelona per l’Alzheimer. Al costat de les persones afectades i les seves famílies’, una iniciativa que arrenca aquest dijous amb el projecte d’art contemporani From Bubble, una idea original de l’artista Daniel Bagnon. L’esdeveniment comptarà igualment amb la implicació directa de les cinc entitats de la ciutat que treballen en l’àmbit d’aquesta malaltia: l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Barcelona (AFAB), la Fundació Pasqual Maragall, la Fundació Alzheimer Catalunya, la Fundació ACE i la Fundació Uszheimer, a banda de la col·laboració de l’Ajuntament. Per fer-ho possible, Barcelona acollirà durant gairebé dos mesos un centenar d’activitats centrades en aquesta malaltia, que estaran distribuïdes per tota la ciutat, i que inclouran un festival de curts, conferències, performances, tallers i visites guiades, entre d’altres.

Durant l’acte d’inauguració, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha expressat el seu agraïment al projecte From Bubble, a l’artista Daniel Bagnon i a les entitats que treballen diàriament al voltant d’aquesta malaltia. També ha recordat que el projecte era una recomanació expressa de l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, amb qui ha dit que comparteix no només l’amistat, sinó també “la visió que la ciutat ha de ser un espai de cures” i ha de posar les persones al centre de totes les prioritats. “El tema de les cures ha de tenir una rellevància que fins ara no han tingut. Cal un canvi de paradigma perquè ens juguem el benestar futur de la societat”, ha afegit. L’alcaldessa ha tingut també paraules d’agraïment per l’exalcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, i la seva família perquè el seu exemple i valentia han ajudat a crear consciència social al voltant de l’Alzheimer.

Al voltant de 4.000 bombolles (bubbles) col·locades al terra que configuren un recorregut d’uns 10 kilòmetres serviran per senyalitzar la vintena de centres i espais municipals que acolliran alguna de les activitats, i que s’ubicaran especialment als districtes de Ciutat Vella, Nou Barris, Sant Andreu i Les Corts. Les seus de les cinc entitats també acolliran part d’aquestes activitats. Les bombolles situades a diferents carrers de la ciutat utilitzen l’acció del públic sobre elles mateixes com un gran esdeveniment global que simbolitza la pèrdua progressiva de les connexions neuronals, tal com passa amb l’Alzheimer. L’element central de tot plegat és un gran cervell humà que s’ubicarà al Museu Marítim de Barcelona, una escultura de l’artista Daniel Bagnon formada per 33 peces independents suspeses en altura.

L’Alzheimer és actualment el tipus de demència més prevalent, amb unes 86.000 persones afectades a Catalunya, de la qual es desconeix exactament el seu origen i que tampoc té cura. Es tracta d’una malaltia neurodegenerativa amb símptomes que apareixen lentament i que evolucionen al llarg dels anys, fins al punt que la persona que la pateix té oblits, es desorienta, deixa de comunicar-se i necessita ajuda per a les activitats del dia a dia. En ser irreversible i alterar la personalitat de qui la pateix, que deixa de poder raonar, comunicar-se o dur a terme les activitats quotidianes, té un alt impacte sociosanitari i també un gran cost social també per als familiars de les persones malaltes.

Mitjançant una declaració institucional signada per tots els grups, la ciutat de Barcelona es va declarar el passat 21 de desembre de 2015 ‘Ciutat Solidària amb l’Alzheimer’, i les cinc entitats que treballen a la ciutat en l’àmbit d’aquesta malaltia han desenvolupat històricament una activitat intensa per donar suport i atenció a les persones afectades i les seves famílies, així com per fer-ne prevenció, sensibilització i investigació. L’Ajuntament de Barcelona, per la seva banda, participa en la xarxa de suport a les persones cuidadores, dóna suport a les activitats organitzades per les entitats i manté una línia específica de la convocatòria de subvencions per a projectes orientats a famílies que cuiden. ‘Barcelona per l’Alzheimer’ i la instal·lació a la ciutat del projecte From Bubble vol refermar aquest compromís i continuar avançant per fer arribar a la ciutadania més recursos i informació sobre la malaltia, i també donar a conèixer els recursos socials i de suport que existeixen a la ciutat.

 

Enllaços relacionats:

Barcelona per l’Alzheimer (PDF)

From Bubble Barcelona – Programa (PDF)Compartiu aquest contingut