El Pla Clima de Barcelona avança en el desplegament de les accions municipals de mitigació, adaptació i justícia climàtica : Servei de Premsa

El Pla Clima de Barcelona avança en el desplegament de les accions municipals de mitigació, adaptació i justícia climàtica

26/10/2018

És un document ambiciós, capdavanter i elaborat col·lectivament que agrupa 242 mesures en 4 eixos estratègics i incorpora propostes en àmbits com l’habitatge, la mobilitat, l’economia, l’aigua, el verd, l’energia, la salut, la gestió de residus i el consum

Posa en valor la dimensió climàtica de les polítiques municipals que ja s’estan realitzant, proposa reforçar-les i n’afegeix de noves

El Govern ha presentat en el Plenari del Consell Municipal el Pla Clima de Barcelona que recull les polítiques municipals respecte a la lluita contra el canvi climàtic fins a l’any 2030, acomplint així, un dels compromisos adquirits en el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia signat el 2017.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz ha declarat que “Barcelona és líder en la lluita contra el canvi climàtic, i som un referent internacional i així ha estat reconegut recentment com el millor Pla Clima de las grans ciutats europees pel Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia”.

Janet Sanz ha afegit que “el Pla Clima és el full de ruta per la ciutat pels propers anys que ens ha de permetre transformar el problema del canvi climàtic en un motor de canvi per millorar la ciutat a tots els nivells, alhora que dona resposta a la responsabilitat de la ciutat en aquest problema global”.

El Pla Clima posa en valor la dimensió climàtica de les polítiques municipals que ja s’estan realitzant, proposa reforçar-les i n’afegeix de noves. Aborda tant la mitigació (és a dir, la reducció d’emissions), com l’adaptació i la resiliència, i la justícia climàtica, i ho fa posant especial èmfasi en la construcció col·lectiva i la coproducció amb la ciutadania.

Barcelona revisa amb aquest Pla l’actuació municipal i s’alinea amb els objectius de l’acord de Nacions Unides de París, de no superar 1,5 graus de temperatura mitjana de la terra respecte al període preindustrial, com ho estan fent altres ciutats capdavanteres com Nova York, Oslo, Amsterdam, Copenhaguen o París.

El Pla Clima s’ha coproduït amb la ciutadania i les entitats signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 (actualment són més d’un miler). Es tracta d’un document ambiciós, capdavanter i elaborat col·lectivament que agrupa 242 mesures en 4 eixos estratègics i impulsa una acció transversal d’aquí al 2030 que incorpora propostes sobre els principals àmbits de la ciutat com l’habitatge, la mobilitat, l’economia, l’aigua, el verd, l’energia, la salut, la gestió de residus i el consum.

 

Principals objectius amb l’escenari 2030:

Ser neutre en carboni el 2050 i reduir un 45% de les emissions de Gasos Efecte d’Hivernacle per càpita l’any 2030 respecte el 2005
Per assolir els objectius ja s’està actuant i fent una aposta clara entre d’altres:
– Pel transport públic, incrementant als darrers pressupostos un 250% la inversió en renovació i nova flota respecte als nivell de 2014.
– Per la transició energètica, posant en marxa aquest mateix any l’operador energètic públic.
– Per la rehabilitació energètica, a partir d’enguany totes les rehabilitacions queden condicionades a la millora de l’eficiència energètica.

Increment del verd urbà en 1,6km2 al 2030, el que equival a 1m2 més de verd per cada habitant actual
– S’ha augmentat el ritme de creació del verd, passant de les 6,6 hectàrees noves l’any que es feien als darrers anys a 10 hectàrees l’any. S’està treballant per generar 44 hectàrees fins al 2020.

Obtenir el 100% de finançament net, és a dir, aconseguir que el finançament municipal no compti amb entitats que inverteixen en combustibles fòssils
– L’any passat es van emetre per primera vegada en l’àmbit municipal bons verds, cobrint així el 27% de les necessitats financeres de l’Ajuntament.

Assolir un consum d’aigua potable domèstica inferior a 100 litres/habitant/dia, i a aconseguir una ciutat amb pobresa energètica 0
– Posada en marxa de 10 punts d’assessorament energètic on a banda d’assessorar a persones vulnerables per evitar talls en els seus subministraments amb una visió integral de drets i oportunitats, s’assessora també a la ciutadania en general per reduir els seus consums domèstics.

Projecte actiu d’acció ciutadana pel clima, que es materialitza en 1,2 milions d’euros per a projectes col·laboratius ciutadans
– Realitzada la primera convocatòria de finançament específic per 10 nous projectes clima ciutadans, i se n’han impulsat 9 més. Per error diu Obtenir el 100€ de finançament net i ha de dir 100% net
– Realitzada la primera convocatòria de finançament específic per 11 nous
– Projectes clima ciutadans, i se n’han impulsat 9 més.

 

El Pla Clima de Barcelona, premiat

El Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia ha reconegut recentment el Pla Clima de Barcelona amb el premi “Ciutats del Pacte destacades” (Covenant cities in the Spotlight) a la categoria de grans ciutats. Es valora el Pla Clima de Barcelona per la integritat i l’eficàcia del procés, la importància de fer un enfocament general i transversal que integri mitigació, adaptació, justícia climàtica i que sigui d’implantació intergeneracional.

El Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia és la iniciativa mundial de ciutats per a l’acció local en clima i energia que agrupa més de 7.000 autoritats locals i 51 regions.

Aquest premi s’afegeix a la certificació de la xarxa de ciutats pel lideratge climàtic C40 que reconeix l’elevada qualitat del Pla Clima i certifica que és compatible amb l’Acord de París del 2015. Barcelona ha estat de les primeres ciutats juntament amb Nova York i París en rebre aquesta certificació.

El Pla Clima es troba en l’enllaç:
http://lameva.barcelona.cat/barcelona-pel-climaCompartiu aquest contingut