Sant Andreu dedica uns jardins a la cooperativista Elisa Garcia : Servei de Premsa

Sant Andreu dedica uns jardins a la cooperativista Elisa Garcia

27/10/2018Temps estimat de lectura: 2 minuts

El districte de Sant Andreu ha dedicat els jardins situats entre els carrers Pont, Cinca i Segre, al costat de la parròquia de Sant Andreu de Palomar, a la cooperativista Elisa Garcia Sáez. La regidora del districte, Laia Ortiz, ha presidit aquest matí l’acte de descoberta de la placa en aquesta zona verda de 1586 m2.

Elisa García Sáez va néixer a Sant Andreu del Palomar, al 1916. Va ser delegada de la Joventut Cooperativista, creada a l’estiu de 1935, a la Cooperativa L’Andreuenca i treballava als tallers de la Fabra i Coats. Va ser també militant del sindicat UGT i va estar implicada a la vida política local a través del sindicalisme. L’any 1936 va marxar com a infermera a una columna de la CNT cap al front d’Aragó. Va ser ferida de gravetat a Tardienta (Osca) per la metralla d’una bomba i va ser traslladada a Sariñena, on va morir. L’Ajuntament de Sariñena li va rebre homenatge i va posar una placa commemorativa a la seva tomba. Elisa Garcia és la primera andreuenca mort al front d’Aragó.

La proposta de posar el nom d’Elisa Garcia a aquest espai central del barri de Sant Andreu la van fer la Fundació Roca i Galès, la Xarxa d’Economia Solidària, el CIEMEN, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i la Federació de Cooperatives Agràries. El Consell plenari del districte de Sant Andreu va aprovar la proposta per unanimitat i finalment va ser aprovada per la proposta de nomenclàtor del consistori.

Sant Andreu ja va comptar amb un carrer dedicat a Elisa Garcia, entre 1937 i 1939, el que actualment és el carrer de les Monges L’arribada del franquisme va obligar a recuperar-ne el nom originari.

 

La decisió respon també a la voluntat de democratitzar els noms dels espais públics de la ciutat i reconèixer dones que han destacat en l’exercici de la seva activitat. És en aquest sentit que darrerament s’han donat nom de dones a diferents espais com els Jardins dedicats a la soprano especialitzada en música antiga Montserrat Figueres, els Jardins dedicats a la matemàtica i astrònoma Assumpció Català, el passatge dedicat a la mestra i pedagoga Carme Aymerich, o els Jardins de les Dones de Motor Ibèrica, també a Sant Andreu.

La inauguració de la placa dels Jardins Elisa Garcia coincideix amb la Fira d’Economia Solidària de Catalunya que un any més té lloc al Recinte de la Fabra i Coats. Sota el lema “D’aquelles llambordes, aquestes alternatives”, la fira d’enguany homenatja el maig del 68 amb gairebé 200 expositors, més de 70 xerrades i una quinzena d’activitats infantils i culturals.

Paraules clau

Sant Andreu/