Barcelona commemora i homenatja les Brigades Internacionals : Servei de Premsa

Barcelona commemora i homenatja les Brigades Internacionals

28/10/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’acte La pàtria dels humans… Barcelona 1938-2018, comissariat per Xavier Albertí, ha tingut lloc davant el monument a les Brigades Internacionals, situat al Carmel

El monument David i Goliat, a la Rambla del Carmel, dedicat a tots els brigadistes internacionals, ha estat l’escenari avui de l’acte de commemoració del 80è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals. Sota el títol ‘La pàtria dels humans… Barcelona 1938-2018’, l’acte, que ha dirigit Xavier Albertí, ha servit per recordar i homenatjar els voluntaris de diversos països del món que van venir a Espanya a lluitar a favor de la República durant la Guerra Civil.

 

 

 

 

 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha participat en l’acte organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, a través del comissionat de Programes de Memòria, conjuntament amb l’Amical de les Brigades Internacionals(ABI) i la Asociación de Amigos de las Brigadas Internacionales (AABI).

En la seva intervenció, l’alcaldessa ha dit que el d’avui és un acte de memòria, justícia i reconeixement, i també de responsabilitat amb el present i el futur. “Parlem de persones valentes i solidàries que van triar posicionar-se davant uns fets horribles que no passaven a casa seva, sinó a un altre país”, ha subratllat, i ha afegit que amb aquest gest “van definir el seu compromís, però també la seva idea d’humanitat per la qual avui cal seguir lluitant i batallant”.

Colau ha expressat que cal mantenir viu l’esperit dels brigadistes en l’actualitat. “Cal defensar-nos contra el feixisme, resistir l’extrema dreta i defensar alternatives democràtiques”, ha refermat, i ha advocat per seguir construint una Barcelona republicana i antifeixista.

A l’acte també hi han intervingut el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello; la regidora d’Horta-Guinardó, Mercedes Vidal; la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella; el tercer tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Madrid, Mauricio Valiente, i el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes. També els màxims representats de les entitats: Almudena Cros, presidenta de la Asociación de Amigos de las Brigadas Internacionales; Lluís Martí Bielsa i Eduard Amouroux, president i secretari respectivament de l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya; Claire Rol-Tanguy d’Amis des Combattants en Espagne Républicaine (ACER) i Robert Coale de l’Associació Abraham Lincoln.

Al seu torn, Pisarello ha afirmat que el llegat dels brigadistes continua ben viu. “És present a moltes manifestacions d’arreu del món on hi ha banderes de les brigades internacionals, que representen el millor de nosaltres mateixos i la creença que la humanitat és una sola, sense que importin els orígens de la gent”, ha argumentat. I ha conclòs l’acte instant a crear un “nou internacionalisme feminista i antiracista que escampi la solidaritat pel món” i combati l’auge del racisme, la xenòfobia i l’extrema dreta.

L’acte s’emmarca en el 80è aniversari de la desfilada de comiat dels milers de combatents de diversos països del món que de manera voluntària i solidària van venir a lluitar per defensar la República. Es tracta d’una gran trobada de reconeixement amb un to festiu popular i emotiu per transmetre la vigència dels valors de solidaritat, fraternitat, germandat, igualtat i coratge que van representar els Brigadistes.

L’espectacle ha inclòs interpretacions de “La Marsellesa”, de la cantada “a galopar”, poema de Rafael Alberti, un poma en forma de cançó de Bertolt Brecth, la lectura del discurs de comiat de la Pasionaria, de poemes d’Ernest Hemingway o del poema Home, de l’escriptora Warsan Shire. També hi ha hagut parlaments institucionals i ha finalitzat amb una ofrena floral.





Paraules clau

cultura/ memòria/