Barcelona fa un reconeixement a la trajectòria artística i al compromís cultural de l’escultor Joan Mora : Servei de Premsa

Barcelona fa un reconeixement a la trajectòria artística i al compromís cultural de l’escultor Joan Mora

30/10/2018



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Aquesta tarda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit, al Saló de Cent de l’Ajuntament, l’acte de lliurament de la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a títol pòstum a l’escultor Joan Mora. L’acte també ha comptat amb la participació de la tinenta d’alcaldia i regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, i de Jaume Codinachs, matemàtic i amic personal de l’escultor, que ha fet una glossa musicada del guardonat.

 

 

 

En la seva intervenció, l’alcaldessa ha lloat la trajectòria artística de Joan Mora, de qui ha dit que “va saber combinar la senzillesa de vida amb una producció artística que traspassava fronteres”. Colau ha afirmat també que els barcelonins i barcelonines som afortunats de poder gaudir del seu art en edificis i espais públics i ha expressat que el lliurament d’aquesta Medalla d’Or “ens referma en la convicció que la cultura és un element clau per la construcció de la ciutat.”

El Plenari del Consell Municipal, en sessió del dia 23 de febrer de 2018, va acordar atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona, a títol pòstum, a Joan Mora Soler, “barceloní i andreuenc exemplar, per la seva capacitat d’enriquir el debat en el món artístic, a partir de fer art de la quotidianitat, així com l’important paper que va tenir en la dinamització de la vida sociocultural de Sant Andreu.”

Joan Mora Soler (Barcelona, 1944-2017) ha estat un dels escultors catalans de més prestigi de la segona meitat del segle XX. Fill d’un tallista de marbre, de ben jove ja va interessar-se per l’art, pel que va estudiar als centres barcelonins La Llotja i Escola de Belles Arts de Sant Jordi; així com va fer una estada a L’Ecole de Beaux Arts de Paris. Conseqüent amb els seus orígens i amb la seva formació, Mora va caracteritzar-se ben aviat per un ús gairebé exclusiu del marbre en les seves escultures, fet que constituiria un dels dos grans trets que singularitzaria la seva obra durant tota la seva exitosa carrera, juntament amb els seus modelatges realistes, gairebé sempre representacions d’objectes comuns, treballant les textures i combinant els colors de la pedra emprada per buscar la màxima similitud possible amb l’objecte reproduït. Consagrat a partir de ser el representant espanyol a la 4ª Biennal Internacional d’Escultura de Budapest de 1978, l’escultor va exposar a les principals capitals europees i mundials de l’art. Joan Mora va morir als 73 anys el 17 d’octubre de 2017.





Paraules clau

art/ cultura/