Barcelona rep el Premi #Rezero per l’eliminació de gots de plàstic d’un sol ús a les guinguetes de platges : Servei de Premsa

Barcelona rep el Premi #Rezero per l’eliminació de gots de plàstic d’un sol ús a les guinguetes de platges

09/11/2018

La mesura s’emmarca en l’Estratègia Residu Zero municipal i respon a una millora en les actuacions per promoure la reducció de la generació de residus

Aquest estiu s’ha aplicat a les guinguetes de les platges i s’ha fet extensiu a més festes majors de Barcelona

S’han estalviat uns 500.000 gots d’un sol ús que no han anat a les escombraries

L’Ajuntament de Barcelona ha rebut el premi #Rezero en la categoria d’Administració Local per la iniciativa de reducció de gots d’un sol ús a les guinguetes de les platges de Barcelona.

 

 

 

L’entitat Rezero posa el focus en la prevenció de residus i amb aquesta 1a Edició dels Premis Anuals #Rezero, ha volgut compartir i donar visibilitat a experiències o locals que ajuden a avançar cap a la prevenció i el consum responsable.

Segons els membres del jurat: “Els elements reutilitzables com els gots i tot tipus de vaixella són claus per reduir l’impacte dels productes d’un sol ús, especialment en un entorn com les platges de la ciutat de Barcelona que reben diàriament una gran pressió de visitants”. El Premi l’ha recollit Carles Vázquez, director de Neteja i Gestió de Residus de l’Ajuntament de Barcelona.

http://rezero.cat/noties-mainmenu-2/193-actualitat-2018/718-finalistes-premi-rezero

El Comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, ha declarat que “l’eliminació de plàstics d’un sol ús és crucial. Mentre no es desenvolupa el marc legal que els prohibeixi, l’estratègia Rezidu Zero de Barcelona promou l’ús de gots i vaixelles retornables. En dos anys, a les festes i ara a les guinguetes de les platges aquesta iniciativa mostra resultats clars que redueixen els residus i milloren la netedat de la ciutat”.

L’objectiu del projecte és eradicar el got d’un sol ús per apostar pels gots reutilitzables i la seva màxima reutilització. Amb el got reutilitzable el residu que genera el got de plàstic d’un sol ús desapareix i se substitueix per un nou objecte amb molts usos. La clau de la sostenibilitat del sistema és la reutilització del got.

Aquest estiu les guinguetes de les platges de Barcelona s’han sumat a aquesta iniciativa. Han implantat un sistema de dipòsit, devolució i retorn amb got retornable. Durant tota la temporada de platges, les 15 guinguetes han usat gots reutilitzables, amb un estalvi de més de 120.000 gots d’usar i llençar que no han anat a la brossa.

L’Ajuntament promociona la incorporació del sistema del got retornable a la majoria d’esdeveniments al carrer, com són les festes majors. Tot i que cada festa té les seves particularitats pel que fa a la utilització d’aquests gots, en tots els casos, ha tingut una bona acceptació tant per part dels organitzadors com per part dels usuaris. La seva implantació no ha representat cap trasbals i es va assumir en l’organització ordinària de les barres sense problemes.

Aquest any, tal i com es va fer també l’any anterior, a les Festes Majors de Gràcia i de Sants es va implementar el sistema del got retornable. En aquest sistema s’hi van adherir les barres dels carrers i alguns bars. A les festes de Gràcia es van posar en circulació 130.000 gots reutilitzables i a les festes de Sants 25.000 gots reutilitzables.

També s’ha implantat el got retornable a les Festes Majors de Poble Sec, Barceloneta i Sarrià.

A la Barceloneta es van posar en circulació uns 3.350, a Poble Sec uns 2.000 i a Sarrià uns 1.600 gots retornables.

En el marc de la Festa de la Mercè, el got retornable s’ha implantat a les barres de Maria Cristina on al llarg dels 3 dies de concerts es van posar en circulació uns 22.200 gots retornables amb disseny propi. Com a novetat d’enguany, també a totes les zones de foodtrucks: Parc de la Ciutadella, Passeig Lluis Companys, Parc de la Trinitat, Castell de Montjuïc i la Llera del Besòs, s’han posat en circulació uns 60.000 gots retornables.

També es va implementar el got en d’altres espais de la Festa Major com el Palauet Albèniz, o el Moll de la Fusta i platges. En total, durant tota la Festa es van usar uns 100.000 gots reutilitzables.

La recollida de residus a terra a tots els espais de les Festes de la Mercè es van reduir entre un 50% i un 66% aproximadament.

Així doncs, entre les guinguetes de platges i les principals festes de la ciutat s’han usat aproximadament uns 225.000 gots reutilitzables, que ha comportat un estalvi de més de 500.000 gots d’usar i llençar.Compartiu aquest contingut