Barcelona recuperarà la ronda de Sant Antoni per a l’ús veïnal al desembre : Servei de Premsa

Barcelona recuperarà la ronda de Sant Antoni per a l’ús veïnal al desembre

10/11/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El desmuntatge de les carpes provisionals del Mercat de Sant Antoni acabarà al 30 de novembre, i al desembre s’intervindrà en l’espai fins ara ocupat perquè el veïnat pugui gaudir-lo i fer-hi activitats de manera immediata i es revitalitzi el comerç

Les obres consistiran a adequar la llosa que sostenia les carpes, fer-hi una intervenció artística amb jocs infantils pintats al paviment i instal·lar-hi bancs, cadires, arbres i enllumenat

S’hi invertirà uns 350.000 euros, i la previsió és que l’espai es pugui gaudir a partir del proper 13 de desembre 

Barcelona recuperarà la ronda de Sant Antoni per a l’ús veïnal al mes de gener. Aquest dissabte, el Govern municipal ha explicat als veïns i veïnes i comerciants de l’entorn les actuacions previstes properament en l’espai ocupat fins ara per les carpes provisionals del Mercat de Sant Antoni per alliberar-lo i que la ciutadania en pugui fer ús de manera immediata. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha afirmat que “Amb aquesta actuació recuperem aquest tros de la Ronda de Sant Antoni, amb les millores que demanen comerciants i veïns i veïnes, i a partir del 13 de desembre tornarà a ser un espai de d’ús veïnal i de pas entre Sant Antoni i el Raval, i no una frontera.”

Dilluns passat, l’Ajuntament va començar a retirar les carpes que han allotjat els comerciants del mercat al llarg dels 9 anys que han durat les obres de l’edifici definitiu, inaugurat el 23 de maig passat. Està previst que el desmuntatge acabi al 30 de novembre, de manera que aquest tram de la ronda quedarà lliure gairebé una dècada després.

Al mes de desembre, ja amb la carpa treta, es faran les intervencions necessàries en l’espai per dotar-lo de vida, activitats i usos ciutadans i tornar a posar a disposició del veïnat un carrer que fa de connector entre els barris de Sant Antoni i el Raval. A més, es revitalitzarà el comerç de l’entorn de la ronda, que ha hagut de conviure durant els últims nou anys amb les dificultats que ha suposat tenir instal·lades les carpes.

Les obres consistiran a actuar sobre la llosa que fins ara sostenia les carpes provisionals, de 4.519 m2, amb uns treballs de fressat per poder adequar el paviment. Quan la superfície estigui a punt, s’hi durà a terme una intervenció artística sobre l’asfalt que donarà valor a l’espai públic i integrarà jocs infantils i lúdics pintats a terra. També s’instal·larà nou mobiliari urbà, amb 7 bancs, 10 cadires i 48 arbres nous, i es renovarà l’enllumenat.

S’invertiran uns 350.000 euros en la recuperació de la ronda de Sant Antoni. Pel que fa al calendari, la previsió és que el nou espai ciutadà es pugui gaudir a partir del proper 13 de desembre.

Les dues carpes que s’estan traient aquests dies acollien les parades dedicades al fresc i als encants del Mercat de Sant Antoni. La del fresc té una llargària d’uns 150 metres i una amplada de 16,60, amb una superfície d’uns 2.400 m2, i la dels encants, 140 metres de llarg 14,90 d’ample, amb 2.086 m2. Totes dues tenen una estructura metàl·lica, coberta a dues aigües amb tendal sintètic doble de PVC i tancaments verticals de panell multicapa de xapa d’acer.

 

La reforma definitiva de la ronda, a partir de 2020

Paral·lelament, el Govern municipal també treballa en el projecte de transformació definitiva de la ronda de Sant Antoni en un nou eix amb més cívic i verd on els vianants, les bicicletes i el transport públic guanyin protagonisme. Aquesta reurbanització permetria fer un pas més en la lògica que la ciutat vagi sumant més espai destinat als veïns i veïnes i reduir el pes del cotxe i el transport rodat.

L’equip de Govern planteja la reurbanització completa de la ronda, entre el carrer del Comte d’Urgell i la plaça de la Universitat. Sempre sota els criteris de millorar l’espai públic, introduir un carril bicicleta, més verd i posar els vianants i la mobilitat sostenible al centre de les prioritats.

La transformació definitiva haurà de tenir en compte una sèrie de canvis importants que ha viscut últimament la ronda. L’estrena del mercat remodelat i la posada en marxa de la superilla i els canvis en el flux de vianants i de mobilitat que ha suposat fan obrir una reflexió al voltant de com ha de ser la reforma i com s’ha d’adaptar a aquestes novetats.

Per tant, el Govern municipal obrirà un debat per decidir de manera consensuada amb tothom com ha de dialogar la futura ronda de Sant Antoni amb el context actual. La previsió, doncs, és recollir les demandes i reivindicacions pel que fa a aspectes com ara les noves necessitats de mobilitat per treballar-les i enllestir els projectes executius amb la voluntat de començar les obres de la reforma definitiva a partir de 2020.

L’actuació es dividirà en dues fases: la primera, entre Urgell i Floridablanca, i la segona, des de Floridablanca fins a Universitat. El primer tram ja compta amb un projecte executiu redactat i compartit amb el veïnat i comerciants de la ronda de Sant Antoni, si bé també s’inclourà en aquesta reflexió global per valorar si cal introduir-hi modificacions que tinguin en compte la situació d’avui dia.





Paraules clau

Eixample/ sant antoni/