Barcelona commemorarà els 70 anys de la Declaració Universal de Drets Humans convidant moviments que resisteixen contra l’extrema dreta global : Servei de Premsa

Barcelona commemorarà els 70 anys de la Declaració Universal de Drets Humans convidant moviments que resisteixen contra l’extrema dreta global

11/11/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La conferència internacional Cities For Rights obrirà, a Barcelona, espais de debat per trobar consensos i solucions al retrocés en matèria de drets humans que es viu arreu del món.

Hi haurà conferències, taules rodones i tallers sobre diferents eixos: migracions i refugi, interculturalitat, extrema dreta, dret a la ciutat i habitatge.

En el marc de la conferència es posa en marxa el projecte Umbral, intervencions artístiques de dotze autors que volen ampliar el debat sobre la vulneració dels drets humans en l’àmbit de les migracions.

Barcelona es convertirà aquest mes de desembre en capital dels drets humans amb la celebració de la conferència internacional Cities For Rights. Barcelona, serà l’amfitriona d’aquesta trobada que, coincidint amb els 70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans, debatrà sobre quins són els reptes globals per fer front a un moment històric i polític de retrocés dels drets arreu del món. A la conferència, que se celebrarà el dies 10 i 11 de desembre, hi participaran representats de ciutats que planten cara a l’extrema dreta global i ponents de reconegut prestigi internacional com el periodista i escriptor britànic Owen Jones, que farà la conferència inaugural.

Cities For Rights debatrà sobre el paper de les ciutats en la lluita per la protecció i garantia dels drets humans des dels municipis en diferents eixos i sempre amb una mirada feminista. El principal serà la vulneració de drets de les persones migrants i refugiades a causa de les polítiques migratòries i de control de fronteres, cada cop més restrictives i criminialitzadores amb l’auge dels governs d’extrema dreta. Per fer-ho, es comptarà amb representants de les Sanctuary Cities que s’han plantat als Estats Units contra les polítiques xenòfobes i racistes de Trump, així com de moviments com United We Dream (que aglutina a desenes de milers de dreamers que van arribar als Estats Units sent menors i que ara viuen sota l’amenaça de deportació de Trump) o l’ACLU (l’organització d’advocats que va tombar el veto antirefugiats de Trump).

Un altre dels eixos de debat serà el dret a l’habitatge que és avui un dels drets fonamentals més vulnerats a la majoria de grans ciutats. Es comptarà amb la presència de la Relatora Especial de Nacions Unides pel Dret a l’Habitatge, Leilani Farha, així com de representants de ciutats que estan impulsant polítiques valentes per defensar els drets dels llogaters i llogateres front les dinàmiques globals dels fons especulatius.

A més, cal destacar la participació de Djamila Ribeiro, filòsofa i activista brasilera i una de les veus feministes que més s’escolta des dels moviments d’oposició al president d’extrema dreta electe del Brasil, Jair Bolsonaro.

La conferència Cities For Rights s’emmarcarà en la commemoració, d’una banda, del 70è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans i, de l’altra, del 20è aniversari de la Conferència “Ciutats pels Drets Humans” que l’any 1998 es va celebrar a Barcelona i va reunir més de 70 ciutats d’arreu del continent amb l’objectiu comú de posar al centre la veu del municipalisme com l’administració més propera en la defensa, protecció i garantia dels drets de la ciutadania. En aquesta conferència les ciutats van adoptar la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, on es plasmaven, com a compromís polític però també de forma jurídica i vinculant, les obligacions dels municipis en aquest àmbit.

Tota l’actualitat de la conferència internacional Cities For Rights es podrà seguir amb el hashtag #Cities4RightsBCN i a través del web cities4rights.cat.

 

Projecte Umbral

En el marc de la conferència Cities for Rights Barcelona acollirà també un projecte artístic que reunirà l’obra de 12 autors i autores d’arreu del món que reflexionen sobre el fenomen de la migració com a característica de les societats actuals. Umbral serà aquest espai de reflexió i comprensió de les desigualtats que viuen milions de persones que es veuen obligades a emprendre una ruta migratòria.

Les intervencions artístiques aniran a càrrec de Yto Barrada i Leila Alaoui, Banu Cenetoglu, Ramon Esono, Daniel García Andújar, Eulàlia Grau, Rogelio López Cuenca i Elo Vega, Teresa Margolles, Dan Perjovschi, Estefanía Peñafiel i Hiwa K. També hi haurà les obres dels projectes de Frontera Sud, Sueños Refugiados i Un regal per a Kushbu.

Umbral arribarà als deu districtes de la ciutat des del 10 desembre fins al 6 de febrer a través de les intervencions al metro de Barcelona. El projecte també preveu diferents activitats de difusió i aprenentatge amb la voluntat de remoure consciències i posar-nos davant del mirall de la realitat que viuen les persones refugiades i migrants a tot el món.





Paraules clau

Cities For Rights/