BCN i NYC llancen el repte de trobar noves fórmules per produir habitatge de manera més eficient en el marc de l’Smart City Expo World Congress : Servei de Premsa

BCN i NYC llancen el repte de trobar noves fórmules per produir habitatge de manera més eficient en el marc de l’Smart City Expo World Congress

14/11/2018

L’objectiu del BCN-NYC Affordable Housing Challenge és trobar tecnologies i eines innovadores que disminueixin els terminis i els costos de la construcció i la rehabilitació en zones urbanes denses, i fer així l’habitatge més assequible per a tothom

La iniciativa està liderada pel Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital i la regidoria d’Habitatge

En el marc de l’i.lab s’anuncien startups seleccionades del repte de Mobilitat de DataCity NUMA per fer experimentacions amb empreses d’infraestructura i donar respostes als reptes de mobilitat de la ciutat

En paral·lel, i també en el marc de la Smart City Expo World Congress, Barcelona, Nova York i Amsterdam també han acordat unir esforços per protegir els drets digitals dels seus ciutadans

Barcelona aprofita l’Smart City Expo WorldCongress 2018 per donar a conèixer les iniciatives liderades des de l’ilab, el laboratori que lidera el Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital per tal d’accelerar la innovació urbana compartint reptes i experiències amb d’altres ciutats.

En aquest marc, les ciutats de Barcelona i Nova York han llançat avui el BCN-NYC Affordable Housing Challenge. Aquest Challenge o Repte consisteix en un concurs internacional per trobar tecnologies i eines innovadores per disminuir el cost de la construcció i la rehabilitació en zones urbanes denses, i d’aquesta manera fer l’habitatge més assequible a tothom.

La manca d’habitatge adequat i assequible és un repte que té un impacte negatiu en la inclusió social, la igualtat, la salut i el benestar de les persones, i la sostenibilitat. Tant Barcelona com Nova York estan compromeses a afrontar aquest repte tal com s’indica a la “Declaració dels governs locals pel dret a l’habitatge i el dret a la ciutat”, que ambdues ciutats van liderar.

A més a més, Barcelona ja col·labora amb NYC en temes d’habitatge en el marc del projecte europeu IUC. La convocatòria BCN-NYC Affordable Housing Challenge permetrà, doncs, complementar aquests esforços i atraure el talent dels sectors creatius d’arreu del món.

El repte es presenta en una taula rodona sobre habitatge i gentrificació amb la participació de Javier Burón, gerent d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona i Sonam Velani, assessora sènior d’Habitatge i Desenvolupament Econòmic de la Tinència d’Alcaldia de Nova York.

Amb l’augment dels costos del sòl i de la construcció, Barcelona i Nova York han de trobar maneres d’obtenir més de cada euro invertit en habitatges assequibles i oferir habitatges més ràpidament a les famílies que ho necessiten.

L’aplicació de mètodes de construcció innovadors, l´ús de materials alternatius i sostenibles, la implantació de nous sistemes de gestió de costos i planificació són formes potencials de fer habitatges assequibles. Barcelona està ja experimentant en aquesta línia mitjançant el programa APROP d’habitatge modular. A través del repte BCN-NYC Affordable Housing Challenge, aquestes ciutats volen aprofundir en l’ús de les noves tecnologies per reduir els terminis i els costos dels projectes de producció d’habitatge, i per promoure una indústria més neta i sostenible.

La convocatòria estarà oberta des del 14 de novembre fins al 31 de gener de 2019. Les propostes seran valorades por un Comitè d’Avaluació, integrat per experts en la temàtica de Barcelona i Nova York i amb representació del sector social, privat i acadèmic. Els finalistes faran una exposició de les seves propostes en un acte públic que tindrà lloc al març de 2019 a Ca l’Alier, la nova seu de la innovació urbana de la Ciutat de Barcelona. Posteriorment, al mes de maig de 2019 durant la celebració de l’Smart Cities New York, s’anunciarà el guanyador, que tindrà l’oportunitat de reunir-se amb agents municipals rellevants d’Habitatge i Tecnologia, tant de Barcelona com de Nova York, i guanyarà visibilitat i reconeixement internacional.

El guanyador, a més a més, rebrà fins a 20.000 $ per mostrar el seu projecte tecnològic en llocs rellevants a Barcelona i Nova York. I la tecnologia proposada es podrà implementar a una escala més gran a través d’una associació amb un desenvolupador d’habitatges assequibles.

 

REPTE mobilitat DataCity NUMA

En el marc del SmartCity Expo World Congress 2018 també es presenten els reptes urbans i els grups de treball de la primera edició del Programa DataCity Barcelona, creat per NUMA i impulsat pel Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona dins el programa i.lab.

DataCity és un programa d’innovació urbana que convida a corporacions i empreses tecnològiques a resoldre reptes urbans plantejats pels ajuntaments, on les dades són l’eina central per resoldre’ls. La primera edició del programa a Barcelona es va llançar en setembre 2018 amb dues grans empreses d’infraestructures i serveis enfocat en temes de mobilitat (https://www.datacity.numa.co/cities-barcelona). Col·laboren la Gerència de Mobilitat i Infraestructures i l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona.

El programa està estructurat en tres fases: selecció de reptes, identificació d’empreses de base tecnològica que participaran en cada repte i experimentació.

El primer repte busca solucions per reduir l’impacte de la distribució urbana de mercaderies optimitzant el repartiment de l’última milla. En aquest repte hi treballaran la gerència de Mobilitat amb Ferrovial Servicios i les dues startups que van quedar finalistes 300.000km/S i Immense Simulations.

El segon repte se centra en avaluar l’impacte en els accessos a la ciutat enfront dels nous escenaris de pagament de les vies d’accés a la ciutat. En aquest cas, serà l’empresa Autopistas del Grup Abertis i les startups CIMA i Mosaic Factor les que treballaran amb l’Ajuntament.

La fase d’experimentació començarà la setmana després del SCEWC i s’estendrà fins a finals de febrer 2019. Els resultats assolits es presentaran en un Demo Day a l’Ajuntament de Barcelona.

 

Innovació urbana sostenible i social a través del programa i.lab

L’Ajuntament de Barcelona vol donar resposta a les demandes i necessitats de la ciutadania i als nous reptes de ciutat i fer-ho de manera oberta i col·laborativa entre els sectors públic, privat, acadèmic i social, i en obert intercanvi amb d’altres ciutats.

És per això que el Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa l’i.lab, el laboratori per accelerar la innovació urbana, sostenible i social a través de la col·laboració entre administracions, l’àmbit acadèmic, empresarial i la ciutadania. El laboratori impulsa un ús ètic i responsable de les dades i la tecnologia, maximitza la sostenibilitat, l’impacte social i l’escalabilitat de les solucions. A més, l’i.lab promou l’intercanvi amb d’altres ciutats. L’il.lab és una de les mesures recollides al Pla de Ciència.

Des d’aquest laboratori s’identifiquen i llancen reptes de ciutat mitjançant concursos oberts per trobar solucions innovadores i millorar els serveis públics. Impulsar l’ús ètic i responsable de les dades i la tecnologia, i maximitzar la sostenibilitat, l’impacte social i l’escalabilitat de les solucions proposades són objectius d’aquesta iniciativa que s’emmarca dins del Pla Barcelona Ciència.

www.barcelona.cat/i-lab

 

Aliança entre Barcelona, Nova York i Amsterdam per protegir els drets digitals dels seus ciutadans

En paral·lel, i també en el marc de la Smart City Expo World Congress, Barcelona, Nova York i Amsterdam també han acordat unir esforços per protegir els drets digitals dels seus ciutadans.

Impulsat per la Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital i en el marc de la taula rodona Digital Rights & Digital Social Innovation in Cities, que tindrà lloc dimecres 14 de novembre, les tres ciutats llançaran formalment la Coalició Ciutats per als Drets Digitals, una iniciativa conjunta per protegir, promoure i controlar els drets digitals dels residents i visitants de les seves ciutats.

La Coalició crearà polítiques, eines i recursos per ajudar a avançar en aquesta línia, d’acord amb la Carta dels Drets Humans i els Principis per a Internet, establerta en el marc del Fòrum de Governança d’Internet de l’ONU, a l’entorn de cinc principis bàsics compartits. Amb aquesta
Coalició s’estableix, per primera vegada, una aliança de ciutats per protegir els drets digitals dels ciutadans a nivell global.

Els principis compartits fixaran l’agenda per a futurs debats polítics que tindran lloc durant el proper any en coordinació amb el Programa de les Nacions Unides per als Assentaments Humans (ONU Habitat):

1. Accés universal i igualitari a Internet, alfabetització digital;
2. Privadesa, protecció de dades i seguretat;
3. Transparència, rendició de comptes i no discriminació de dades, continguts i algorismes;
4. Democràcia participativa, diversitat i inclusió
5. Estàndards de servei digital oberts i ètics

Per obtenir més informació, visiteu citiesfordigitalrights.orgCompartiu aquest contingut