La democràcia directa es construeix des de les ciutats : Servei de Premsa

La democràcia directa es construeix des de les ciutats

17/11/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’estudi “¿Firmar para influir en política? Modelos y experiencias de iniciativa ciudadana local” demostra que la iniciativa ciutadana és una eina utilitzada a moltes ciutats del món

Aquest estudi es presentarà a la 18a Conferència de l’Observatori Internacional de Democràcia Participativa, que organitza l’Ajuntament de Barcelona

Aquest esdeveniment tindrà lloc del 25 al 27 de novembre per a debatre sobre els reptes de la democràcia participativa local

A Barcelona són 8 les iniciatives ciutadanes presentades durant aquest mandat a través dels mecanismes habilitats per a facilitar la participació de la ciutadania en l’agenda de la ciutat

La democràcia directa està actualment al centre del debat sobre la participació de la ciutadania. Davant la crisi de les institucions polítiques actual, la iniciativa ciutadana es presenta com una oportunitat per tal d’enfortir la connexió entre la ciutadania i les institucions que la representen. És en aquest context que les ciutats juguen un paper clau en el desenvolupament de la democràcia directa.

Barcelona és una ciutat que es preocupa i aposta per la innovació democràtica. La més recent demostració és la aprovació de la multiconsulta ciutadana, que va tenir lloc el passat Consell Plenari, que consolida els mecanismes de democràcia directa activats al Reglament de Participació Ciutadana de Barcelona.

La regidora de Participació i Districtes de l’Ajuntament de Barcelona, Gala Pin” ha destacat la importància d’aquesta iniciativa, ja que “aquest és un mecanisme essencial per aprofundir en la democràcia, tot permetent a la ciutadania que pugui participar de manera activa en el disseny de l’agenda política de la ciutat gràcies a la iniciativa ciutadana”.

Pin també ha recordat que “aquest mandat s’han presentat un total de 8 iniciatives ciutadanes gràcies als mecanismes habilitats en els darrers anys per tal de facilitar la participació de la ciutadania” i ha afegit que “aquesta xifra contrasta amb el fet que des de l’arribada de la democràcia a la política municipal fins al mandat anterior només se n’havia presentat una -la de les escoles bressol- que, a més, no va arribar a bon port”.

La culminació dels esforços de la ciutat per impulsar la democràcia directa i la iniciativa ciutadana és la organització de la 18a Conferència Internacional de l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa (OIDP) per tal de fomentar el debat, l’intercanvi d’experiències i la cooperació entre ciutats en l’àmbit de les innovacions democràtiques.

Durant la conferència internacional es presentarà l’informe “¿Firmar para influir en política? Modelos y experiencias de iniciativa ciudadana local” de Pau Alarcón (UPF), Patricia García-Espín (UPO), Yanina Welp (UZH) i Joan Font (IESA) que demostra que la iniciativa ciutadana és una eina utilitzada a moltes ciutats del món.

Per exemple, Estats Units i Alemanya són dos dels països amb més iniciatives legislatives i de referèndum a nivell local, en canvi no tenen experiència de democràcia directa a nivell nacional. D’una banda, als EEUU al voltant d’un 70% de la població viu a municipis amb algun tipus d’iniciativa local. D’altra, durant els anys 90 a Alemanya tots els länder (estats federats) van introduir drets d’iniciativa a nivell local.

Un altre exemple són les iniciatives revocatòries locals que permeten a la ciutadania cessar del seu càrrec públic a un funcionari electe. A Polònia aquest tipus d’iniciatives representen al voltant del 85% de tots els referèndums convocats allà (656 fins al 2014) i al Perú, més de 6.000 autoritats s’han sotmès a referèndum revocatori entre 1997 i 2017.

La 18a Conferència Internacional de l’OIDP

Per tal de debatre sobre el paper de les ciutats a l’enfortiment de la democràcia a nivell global, els dies 25, 26 i 27 de novembre se celebrarà la 18a Conferència Internacional de l’OIDP, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona.

L’esdeveniment serà el punt de reunió de 150 ponents de més de 40 països per a debatre sobre els tres eixos temàtics principals: la iniciativa ciutadana, la democràcia participativa i la recerca de canals de participació inclusius, a través de 50 taules rodones i tallers.

La conferència s’obrirà amb una taula d’electes de governs locals que conversaran sobre el paper de les ciutats al món i la importància de la democràcia participativa a l’àmbit local. Hi participaran l’alcaldessa de Durham (EUA), Jillian Johnson; l’alcaldessa de Madlakazi (Moçambic), Maria Helena Langa; l’alcalde de Bolònia (Itàlia), Virginio Merola; l’alcalde de Pasto (Colòmbia), Pedro Vicente Obando; el tinent d’alcalde d’Amsterdam (Països Baixos), Rutger Groot Wassink; i la regidora d’Estrasburg, Chantal Cutajar.

Durant els tres dies participaran ponents com la tinent d’alcalde de París, Pauline Véron; el representant de la comunitat maputxe Ralipüxa (Xile), Miguel Melin Pehuen; i el líder del Democratic Visioning de Jackson (EUA), Rukia Lumumba. Altres ponències destacades seran la de la presidenta de l’Office de Consultation Publique de Montréal (Canadà), Dominique Ollivier, que reflexionarà sobre participació inclusiva; o la professora de la Universitat de Sheffield, Doina Petrescu, que parlarà sobre béns comuns.

A la organització de la conferència participen l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa (OIDP), xarxa de més de 800 ciutats, entitats, organitzacions i centres d’investigació de tot el món que volen conèixer, intercanviar i aplicar experiències sobre democràcia participativa i Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), xarxa amb més de 240.000 ciutats, regions i metròpolis que s’uneixen per ser una veu unida i tenir representació mundial.

 

Més informació:

Web de la conferència

Programa





Paraules clau

democràcia/ Drets Socials/