Barcelona celebra “Ciutats Democràtiques”, una iniciativa per aprofundir en la participació ciutadana : Servei de Premsa

Barcelona celebra “Ciutats Democràtiques”, una iniciativa per aprofundir en la participació ciutadana

19/11/2018

Del 22 al 28 de novembre, les ciutats de Barcelona i Madrid acullen la iniciativa conjunta “Ciutats Democràtiques”. Són tot un seguit de trobades consecutives a les que se celebraran tot un seguit de conferències, taules rodones i tallers que busquen aprofundir en la democràcia directa i en la participació ciutadana amb l’assistència d’experts de tot el món. Aquest esdeveniment forma part del Programa +Biennal i coincideix amb la 18a Conferència de l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa (OIDP).

En el cas de Barcelona, “Ciutats Democràtiques” tindrà lloc el dia 28 de novembre a partir de les 16 hores al Mercat de les Flors (carrer de Lleida, 59). La presentació anirà a càrrec d’Arnau Monterde i a la inauguració participaran la regidora de Participació i Districtes, Gala Pin, y la representant del People’s Advocacy Institute, Rukia Lumumba. La moderadora serà la periodista d’El País, Milagros Pérez Oliva.

Durant la tarda tindran lloc dues taules rodones que reflexionaran sobre “Governança democràtica per a la transformació social” i “El futur de la ciutat democràtica: Ecofeminismes, procomú i tecnologia” que comptaran amb la participació de María Sefidari de Wikimedia Foundation; Claudina Sarahe de Composites Collective; Christian Iaione de Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli; Yayo Herrero de Foro de Transiciones; Rubén Martínez de La Hidra i Antonio Calleja-López de Tecnopolítica-IN3/UOC.

D’altra banda, el mateix dia 28 també se celebraran les terceres Jornades Anuals Metadecidim (#JAM18). Aquesta és una trobada de la comunitat Decidim, la plataforma de software lliure de participació per a ciutats i organitzacions, debatrà sobre participació política, autonomia tecnològica, governança per a la transformació social i el futur de a democràcia participativa. L’esdeveniment comptarà amb la presència de la regidora de Participació i Districtes, Gala Pin, i el comissionat de Participació, Fernando Pindado.

Sota el lema “Decidim. De las xarxes socials a las xarxes polítiques”, durant les jornades es presentarà la darrera versió de la plataforma de participació ciutadana, els més recents casos d’èxit tant nacionals com internacionals i els seus principals reptes de futur al voltant de la internacionalització i governança del projecte.

I és que després de la primera implementació de Decidim a l’Ajuntament de Barcelona –on ha arribat als 30.000 usuaris- la plataforma digital de participació està essent usada a Canadà, Mèxic, Paraguai, Finlàndia, França, Suècia, Bèlgica i l’estat espanyol tant per a ciutats com organitzacions. A dos anys del seu naixement, Decidim és un referent de xarxa política, una alternativa a les xarxes socials que estan essent utilitzades de forma habitual en la maquinària de desinformació que avui amenaça la democràcia.

La ponència inaugural anirà a càrrec de la destacada tecnòloga Heather Leson, especialitzada en tecnologies humanitàries i emprenedoria social i directora del programa d’Alfabetització de Dades de la Creu Roja Internacional i la Mitja Lluna Roja. Les jornades abordaran les 3 capes del projecte Decidim: política, tècnica i tecnopolítica; exemples pràctics de la participació amb Decidim d’entitats que la utilitzen com la Fundació Ferrer i Guàrdia, la cooperativa Som Energia i l’empresa francesa Open Source Politics, que construeix eines de codi obert per a la democràcia participativa i el futur de la plataforma.

Les JAM18 se celebren en un moment crucial per al projecte Decidim. A mida que s’ha anat desenvolupant com a plataforma de participació democràtica, l’interès internacional i la seva adopció han anat en augment a diverses ciutats. A la vegada, el projecte afronta un repte clau: donar forma a un model de governança de la seva comunitat Metadecidim.

 

Madrid acull la jornada de “Ciutats Democràtiques” i la segona edició de CONSULCon18

Els propers dies 22, 23 i 24 de novembre, Madrid acollirà la jornada de “Ciutats Democràtiques” i la segona edició de CONSULCon18 (consulcon.org). CONSULcon és una trobada de treball col·laboratiu i conferències tècniques al voltant de la plataforma de software lliure en la que es basa “Decide Madrid” i plataformes de prop de cent governs.

L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena; el delegat de Participació Ciutadana, Transparència i Govern Obert, Pablo Soto; i la directora de The GovLab, Beth Noveck; entre d’altres, inauguraran aquestes jornades el proper dijous 22.

Durant tres dies, es parlarà de temas com deliberació i el sorteig en democràcia, la relació entre tecnologia i participació ciutadana o urbanisme col·laboratiu, entre d’altres. D’altra banda, el delegat de Participació, Pablo Soto, conversarà sobre soberania tecnològica, privacitat i democràcia amb el creador de la Free Software Foundation, Richard Stallman.Compartiu aquest contingut