Entitats veïnals, universitats i empreses pacten amb l’Ajuntament l’estratègia de futur del 22@ : Servei de Premsa

Entitats veïnals, universitats i empreses pacten amb l’Ajuntament l’estratègia de futur del 22@

19/11/2018



Temps estimat de lectura: 7 minuts

Acorden com a primeres accions impulsar un planejament urbanístic amb més habitatge i protecció del patrimoni, un pla d’usos per protegir el teixit comercial i potenciar l’activitat econòmica, i la creació d’un nou corredor verd entre el Poblenou i el Besòs

Aquest gran pacte de ciutat és el resultat per una banda de nou mesos de treball participatiu a través del “Repensem el 22@” i per una altra banda dels treballs d’anàlisi tècnic i acadèmic de la Comissió ampliada del 22@

Es tracta del primer gran pacte amb els actors situats sobre el terreny que estableix un nou full de ruta per a aquesta gran àrea de la ciutat encara en desenvolupament

El 22@ tal com es va concebre l’any 2000 a través d’un planejament urbanístic, ha quedat superat pels nous reptes que es planteja la ciutat, i per les necessitats dels nous temps. Nou mesos d’un intens i exemplar procés participatiu, el “Repensem el 22@” ha donat com a resultat una nova manera d’entendre el futur d’aquesta gran àrea de Barcelona encara sense desenvolupar. I ha donat lloc també a un gran pacte que subscriu la societat barcelonina des de diferents sectors: l’institucional, l’econòmic, el social, el cultural, l’universitari, i el veïnal.

 

 

Deu entitats de diferents àmbits han signat avui amb l’Ajuntament de Barcelona el document que marca els criteris a seguir per continuar desenvolupant el 22@ des d’una nova perspectiva, amb unes noves regles, i amb nous objectius estratègics. Aquesta desena d’entitats han rubricat avui el que serà el full de ruta d’un 22@ més integrat en el barri del Poblenou, més inclusiu, i més sostenible.

La signatura s’ha desenvolupat a Ca l’Alier, el nou centre d’innovació urbana, que tot just comença ara la seva activitat i que de fet ha quedat oficialment inaugurat amb l’acte d’avui. En referència a la importància d’aquest espai, l’alcaldessa, Ada Colau, que ha presidit l’acte, ha recordat que es tracta d’un “laboratori d’experimentació que reforça l’ecosistema ja existent de renovació i recerca”. I ha insistit: “la tecnologia ha d’estar al servei de la ciutadania per fer una societat més humana i més justa i democràtica”.

L’alcaldessa també ha remarcat que Ca l’Alier, reconvertit en el laboratori d’innovació “no és un bolet” en l’entorn en el qual es troba. Està just en un territori que aborda ara un nou projecte de futur, el territori conegut com el 22@. “La ciutat és intel·ligent quan sap ser visionària”, ha dit Colau, tot referint-se a la sinèrgia que s’ha generat al voltant d’aquest territori, i d’aquesta gran oportunitat de desenvolupament que és el 22@.

El “Pacte cap a un Poblenou amb un 22@ més inclusiu i sostenible” el firmen en concret les següents entitats i institucions:

– L’Ajuntament de Barcelona
– La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB)
– La Taula Eix Pere IV
– L’Associació d’Empreses i Institucions 22@ Network
– Poblenou Urban District
– Universitat de Barcelona (UB)
– Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
– Universitat Pompeu Fabra (UPF)
– Pla Estratègic Metropolità de Barcelona
– Consorci Besòs
– Consorci b Tec-Campus Diagonal Besòs

Es tracta d’un gran consens programàtic, és a dir, un acord sobre com cal abordar el futur d’aquest ampli sector del districte de Sant Martí, que s’integra dins del barri del Poblenou. I es tracta de culminar així l’anàlisi profunda i àmpliament participada sobre el recorregut d’aquests 18 anys del primer pla 22@, sobre allò que ha funcionat al llarg d’aquestes gairebé dues dècades, i sobre allò que no ha avançat, i tot en relació amb la realitat actual, els nous temps i les noves necessitats.

Així doncs, les línies mestres que es tracen a partir d’ara passen per refer normes urbanístiques i planejament, que permetin establir, per exemple, noves zones on construir habitatge. Passen també per revisar de nou el pla de protecció del patrimoni. Passen per aprovar un nou pla d’usos, per potenciar encara més la vessant econòmica de la innovació tecnològica, però també per establir mecanismes de protecció del teixit econòmic tradicional. I passen per desenvolupar un eix verd que connecti el cor verd del Poblenou amb el Besòs, entre altres mesures.

 

Del primer districte urbà d’innovació del món al “Repensem…”

El primer pla del 22@ es va aprovar l’any 2000. Programava la transformació de 200 hectàrees de sòl industrial en noves activitats, espais públics, equipaments i nou habitatge.

En aquell moment ja va ser un pla pioner: el primer districte urbà d’innovació del món, juntament amb Boston.

Passats 18 anys la marca 22@ és reconeguda mundialment però el pla que la sustenta necessita una revisió. Així ho va veure i ho va reclamar el veïnat del Poblenou, que a hores d’ara percep el 22@ com un cos aliè a l’esdevenir del Poblenou.

El Govern municipal va recollir aquesta preocupació i la va entomar. Primer amb la creació al març de 2017 de la Comissió de Coordinació del 22@, un òrgan on participen totes les àrees municipals implicades en el projecte, òrgan que gestiona i coordina la Fundació BIT Hàbitat.

Derivada d’aquesta comissió, al juny de 2017 es va constituir la Comissió Ampliada del 22@, que presideix el regidor de Sant Martí, Josep Maria Montaner, i que té com a principal objectiu treballar pel futur del projecte 22@ i perquè aquest encaixi en el barri del Poblenou. Aquesta comissió reflecteix una quàdruple hèlix:

– La ciutadania: FAVB, Taula Eix Pere IV
– El món empresarial: 22@Network, Poblenou Urban District
– Les universitats: (UB, UPC i UPF)
– L’Ajuntament

Aquesta comissió, impulsada per l’Ajuntament amb la idea de recuperar el lideratge públic del projecte, va realitzar treballs d’anàlisi de la situació del 22@ de caràcter tècnic i acadèmic.

Paral·lelament al funcionament d’aquesta comissió, entre setembre de 2017 i juliol de 2018 es va dur a terme el procés participatiu “Repensem el 22@” liderat pel Districte de Sant Martí i Democràcia Activa, i en el qual hi van participar al voltant de 1.000 veïns i veïnes. Aquest procés va ser el primer que es va fer a la ciutat seguint les normes del nou Reglament de Participació Ciutadana, i el resultat va ser força satisfactori.

Els dos processos, el més institucional de la quàdruple hèlix a través de la Comissió ampliada del 22@, per una banda, i el procés participatiu, culminen en aquest pacte que se signa avui: “Cap a un Poblenou amb un 22@ més inclusiu i sostenible”.

 

El nou full de ruta

El document signat avui, que prendrà cos d’acord formal a través de la corresponent presentació, votació i aprovació en el Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona, és el nou full de ruta per al desenvolupament futur del 22@. Els principals àmbits d’actuació seran els següents:

– L’habitatge
– L’activitat econòmica
– El patrimoni industrial
– L’urbanisme i l’entorn

I per coordinar tots aquests camps d’actuació es planteja la necessitat de fer-ho a través d’un nou ens de gestió públic i municipal, amb una oficina tècnica ubicada precisament en un dels espais que ha d’esdevenir centre neuràlgic i punt de referència de la innovació urbana de Barcelona: Ca l’Alier.

– En el camp de l’habitatge: densificar el 22@ i protegir els nuclis tradicionals

L’any 2000 el 22@ es va concebre com un districte bàsicament econòmic que havia d’atreure sobretot activitat empresarial. L’habitatge quedava relegat a ocupar només un 10% de l’espai. Aquest model urbà ha quedat superat i s’ha demostrat que no és l’idoni. Cal densificar aquest territori, ampliant la reserva de sostre prevista per habitatge, però per un habitatge en règim de protecció pública que permeti el control de preus, i preferiblement per al lloguer, seguint els criteris de les polítiques públiques d’habitatge que està impulsant el Govern municipal.

Els plans relacionats amb l’habitatge també preveuen la desafectació i el reconeixement del valor dels teixits urbans tradicionals del Poblenou, que s’estudiaran perquè puguin rebre un tractament específic que els protegeixi d’ara en endavant.

– L’activitat econòmica: innovació i protecció de les estructures econòmiques tradicionals

En el terreny econòmic els reptes que es planteja aquest acord programàtic són diversos. Per una banda, cal centrar els esforços en mantenir i reforçar els actius que ja té el 22@ com a espai d’innovació tecnològica, i per altra banda, també se centra en les estructures econòmiques tradicionals que cal protegir, i que per contra s’han vist afeblides per les dinàmiques que s’han anat desenvolupant en els darrers anys.

El pacte proposa també revisar el pla d’usos de Sant Martí en la línia de mantenir i potenciar la riquesa d’activitats i usos que té el Poblenou. I concreta també la necessitat de construir un nou marc reglat per poder introduir noves activitats en espais industrials que encara no han estat transformats. Finalment proposa la creació d’un segell de qualitat empresarial.

– Patrimoni, verd urbà i infraestructures

Una nova revisió del patrimoni industrial feta a partir d’un procés participatiu, la creació d’una línia d’ajudes a la rehabilitació d’aquest patrimoni, i impulsar un programa de memòria històrica, són algunes de les propostes que també es plantegen en el pacte, així com la creació d’un eix verd que connecti a través del carrer Cristòbal de Moura el Parc Central del Poblenou amb el barri del Besòs i el Maresme, i més enllà fins al riu Besòs.

Finalment, es proposa redactar un pla d’infraestructures que permeti posar al dia els carrers i els espais públics del 22@ sobretot en els aspectes bàsics en els quals ara es troben amb un estat deficient, com són la il·luminació pública o els paviments dels carrers.

 

Enllaços relacionats

CAP A UN POBLENOU AMB UN 22@ MÉS INCLUSIU I SOSTENIBLE (PDF)

Finalitzen les obres a Ca l’Alier, el nou Centre d’Innovació Urbana de Barcelona





Paraules clau

Sant Martí/