Barcelona i Bolonya compartiran experiències en acollida, cultura, turisme i habitatge : Servei de Premsa

Barcelona i Bolonya compartiran experiències en acollida, cultura, turisme i habitatge

26/11/2018

L’alcaldessa rep Virginio Merola, alcalde de la ciutat italiana, que al juny ja va convidar Ada Colau a la seva ciutat per parlar sobre processos participatius

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha rebut avui, a l‘Ajuntament de Barcelona, la visita de l’alcalde de la ciutat italiana de Bolonya, Virginio Merola, amb qui ha signat un acord de col·laboració perquè les dues urbs comparteixin experiències en l’àmbit de l’acollida de persones migrants, en polítiques sobre turisme, habitatge, cultura i economia solidària.

L’acord, que compromet les ciutats en un període de tres anys, posa per escrit la rellevància que tenen, pels dos alcaldes, l’impuls que tenen les urbs europees per la seva capacitat d’innovar, de fomentar la cohesió social i de ser protagonistes dels principals canvis socials, econòmics i mediambientals del continent. Ambdues ciutats consideren que un paper més important de les ciutats en el si de la Unió Europea reforçaria la Unió mateixa i la tornaria a apropar a la ciutadania.

Colau ha destacat que “ja hem començat a treballar en molts aspectes: participació, transparència i innovació”. “Les ciutats són cada vegada més importants en aquest món global on es plantegen desafiaments importants, com la lluita contra la desigualtat, el canvi climàtic, les polítiques d’acollida i les que governen democràticament la revolució tecnològica. Hem de treballar junts per abordar-los canviant un model que encara es basa en els estats nacionals”. Per la seva part, Merola ha afirmat que “l’acord amb Barcelona és molt important sobretot en un moment en que calen ciutats capdavanteres a la Unió Europea, amables i pròximes als ciutadans”. “Volem treballar conjuntament amb aquesta xarxa de ciutats”, ha assegurat l’alcalde de Bolonya.

El compromís de col·laboració entre ambdues ciutats passa per impulsar juntes polítiques d’acollida per a fer de les ciutats un espai acollidor, inclusiu i solidari, i fer front així a l’expansió d’una cultura de l’exclusió i de la discriminació de tot allò que és diferent i estranger.

En l’àmbit de la cultura, s’ha acordat desenvolupar projectes per una cultura de proximitat, instrument de benestar i activador de comunitat; i en l’àmbit de l’economia col·laborativa, posar-la en valor com a contribució important al creixement i a l’ocupació dels territoris, sempre que s’impulsi i es desenvolupi d’una manera responsable, sostenible i ètica, tal com recull la «Declaració de les Ciutats Col·laboratives: principis comuns i compromisos per la sobirania de les ciutats en l’àmbit de l’economia col·laborativa». L’acord inclou compartir estratègies per a l’accés a un habitatge digne i impulsar accions per un ús públic de les dades.

L’alcaldessa va viatjar al juny passat a Bolonya, on va ser condecorada amb la ‘Turrita d’Oro’ per part de l’ajuntament bolonyès, una distinció que s’atorga en reconeixement institucional per part de la ciutat a personalitats tant italianes com d’arreu del món. Durant la seva visita, l’alcaldessa va participar en un debat sobre els projectes de Barcelona i Bolonya vinculats als béns comuns, els processos participatius i la col·laboració cívica.Compartiu aquest contingut