Janet Sanz inaugura a Nou Barris una exposició sobre les 7 dècades de resiliència i dignitat de les dones refugiades de Palestina : Servei de Premsa

Janet Sanz inaugura a Nou Barris una exposició sobre les 7 dècades de resiliència i dignitat de les dones refugiades de Palestina

27/11/2018Temps estimat de lectura: 3 minuts

Dimecres 28 de novembre, a les 13.00 hores (Pati de la Seu del Districte de Nou Barris. Plaça Major de Nou Barris, 1), la regidora de Nou Barris, Janet Sanz, inaugurarà l’exposició “Dones refugiades de Palestina: 7 dècades de resilència i dignitat”, que tindrà lloc del 27 de novembre al 5 de desembre al pati de la Seu del Districte.

La mostra dona a conèixer la situació del poble palestí que porta 70 anys vivint en condició de refugiat al territori Palestí ocupat (Cisjordània i la Franja de Gaza), Síria, el Líban i Jordània. A través d’una selecció de fotografies de l’arxiu de l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA), UNRWA Catalunya acosta a la societat catalana una sèrie d’imatges que documenten el llarg viatge de la població refugiada de Palestina des de l’inici de la Nakba (guerra araboisraeliana de 1948) fins a dia d’avui. I ho fa centrant-se especialment en les dones refugiades, des d’un enfocament de gènere i drets humans (EGiBDH), trencant, d’aquesta manera, amb les diferents idees preconcebudes i estereotips culturals i de gènere vinculats a aquesta població.

L’exposició està formada per 4 cubs de 4 cares, que inclouen 16 lones informatives de 2 metres d’alçada per 1 metre d’amplada cadascuna. A més, les persones amb discapacitat visual que visitin l’exposició podran tenir accés al contingut explicatiu de cada imatge a través d’un codi QR que els permetrà reproduir els textos en veu al seu mòbil.

La Nakba

Les Nacions Unides estableixen que una persona amb estatus de refugiada de Palestina és aquella el lloc de residència de la qual era Palestina entre l’1 de juny de 1946 i el 15 de maig de 1948, i que va perdre la casa i mitjans de vida com a resultat de la primera guerra àrab-israeliana de 1948, coneguda amb el nom de Nakba, “la catàstrofe” en àrab. La seva descendència també ha adquirit aquest mateix estatus.

Aproximadament una quarta part de la població refugiada del món és palestina. Actualment, el registre de la UNRWA, Agència de les Nacions Unides per les persones refugiades de Palestina, compta amb més de 5 milions de persones refugiades de Palestina que, d’alguna manera o altra, segueixen esperant amb anhel el retorn a les seves llars i el reconeixement de la seva tràgica història.

Activitats paral·leles

En paral·lel a l’exposició, s’han organitzat altres activitats amb la mateixa temàtica. Són les següents:

Exposició La Crisi del Refugi

La mostra recull pòsters de sis treballs de recerca de Batxillerat que han abordat des de diferents temàtiques i amb diferents objectius la crisi del refugi. L’exposició presenta les normatives internacionals bàsiques en relació al dret d’asil, exposa el nombre de desplaçaments que ha provocat la guerra de Síria i analitza la resposta d’Europa davant l’arribada de persones sirianes desplaçades.

Del 26 de novembre al 5 de desembre de 2018, a l’Espai Via Favència, Via Favència 288 A.

El Árbol de los Encuentros

Espai de trobada on les persones de diferents orígens podran identificar i nomenar les que les han ajudat i podran escriure el que han rebut en el llibre “Vitácora de encuentros”.

Del 28 de novembre al 5 de desembre 2018, al Pati de la Seu del Districte.

Videofòrum

Dos curtmetratges de I’temad Kamel Washah que presenten la realitat de les dones palestines a l’actualitat: Almahjoba (2009) i Siege (2011).

Divendres 30 de novembre a les 18.30 h, a la biblioteca Nou Barris.

Taula Rodona La Crisi del Refugi

Taula Rodona moderada per la Xarxa 9 Barris Acull i que presenta tres ponències. La primera és del fotoperiodista Ferran Quevedo amb “El refugi infinit, una visió crítica de la realitat al Líban i Palestina”; les altres dues són treballs de recerca de Batxillerat. D’una banda, Gemma Navarro amb “Els nens invisibles: els nens apàtrides als camps de refugiats grecs”; i de l’altra, Isabella Palmieri amb “Salud y migración: el impacto de la regularización en la salud de los migrantes venezolanos”.

Dilluns 3 de desembre a les 18.30, a la biblioteca de Roquetes, Via Favència 288 B.

Cinefòrum

A “3000 Nits”, la directora Mai Masri (2015) ens explica una història real per apropar-nos al món de les preses polítiques palestines i dels menors detinguts a Israel.

Dimarts 4 de desembre 2018, a les 18:30, al Centre Cívic Can Basté.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
dona/ refugiats/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina