La Policia de Barri s’estén als districtes d’Horta-Guinardó, Les Corts i Gràcia : Servei de Premsa

La Policia de Barri s’estén als districtes d’Horta-Guinardó, Les Corts i Gràcia

27/11/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Un total de 30 agents passen a convertir-se en referents dels barris després d’haver rebut formació durant més de dues setmanes

Es preveu que a principis del 2019 finalitzi el desplegament a la resta de la ciutat

Els districtes d’Horta-Guinardó, Les Corts i Gràcia compten, des d’avui, amb els Equips de Policia de Barri, afegint-se així als que ja es troben treballant als districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. Avui, 30 agents han rebut el diploma que els acredita com a Policia de Barri en un acte que s’ha celebrat aquesta tarda al districte d’Horta-Guinardó.

 

 

Els policies han rebut formació especialitzada de la mà d’un equip de formació multidisciplinari que els dota d’eines per poder treballar en diferents situacions com són la detecció i intervenció en conflictes de convivència; l’anticipació al conflicte; la comunicació; l’acció comunitària; els serveis públics de ciutat i de districte; i coneixements temàtics com la diversitat religiosa o la perspectiva de gènere.

El primer Equip de la Policia de Barri es va posar en marxa el mes de maig de l’any passat a Nou Barris, seguit dels de Sant Martí, Sant Andreu, que ho van fer el mes de gener d’aquest any, i a Sants-Montjuïc i Ciutat Vella, que ho van fer al juliol. Es preveu que a principis del 2019 finalitzi el desplegament a la resta de la ciutat.

 

Proximitat i contacte permanent amb el veïnatge

L’Equip de Policia de Barri té com a objectiu principal treballar sobre els problemes de convivència i seguretat i la forma de treball d’aquests equips és transversal amb la resta de serveis públics amb l’objectiu de donar la millor resposta a les demandes dels veïns, veïnes i del teixit associatiu i comercial, garantir els drets de les persones i la convivència ciutadana.

Aquesta feina requereix tenir un coneixement precís del barri, la seva diversitat, equipaments, entitats i detectar problemàtiques per tenir un diagnòstic continuat d’aquest territori. També dissenyar intervencions orientades a la seva resolució amb una perspectiva transversal i comptant amb altres serveis i amb la ciutadania. I segons el cas, cogestionar o derivar-los a altres serveis i/o administracions.

La Policia de Barri està en contacte permanent amb la ciutadania organitzada en entitats i associacions de veïns i comerciants i dóna resposta directa a la ciutadania de les demandes efectuades a la Guàrdia Urbana en el seu àmbit de competència. També assisteixen als espais formals de participació del districte i el barri (consell de prevenció i de barri).

 

Bona valoració

Els districtes que ja tenen desplegats els Equips de Policia de Barri han valorat positivament ’augment de la capacitat de gestió de conflictes, de resultats i de contactes i la millora de la transversalitat i la coordinació entre la Guàrdia Urbana i la resta de serveis municipals. Això ha permès donar resultats molts positius que han permès intervenir en situacions de delictes contra la salut pública o de diferents problemàtiques associades a l’àmbit escolar, per exemple.

Per a aquesta coordinació, es va crear el Quadre de Comandament de Barri, que recull tota la demanda i els incidents registrats en el barri, de forma que permeti identificar canvis significatius en la dinàmica de demanda o d’incidents. També es va crear un protocol de gestió de casos per intervenir en els diferents incidents o problemes de convivència que poden ser puntuals o que requereixin una actuació més prolongada en el temps per ser una situació complexa i que, en general, necessitin de la implicació amb altres serveis.





Paraules clau

Gràcia/ Horta-Guinardó/ Les Corts/ prevenció/ seguretat/