Barcelona orientarà en drets laborals a dones treballadores de la llar i les cures amb uns punts d’informació mòbils a Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi : Servei de Premsa

Barcelona orientarà en drets laborals a dones treballadores de la llar i les cures amb uns punts d’informació mòbils a Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi

28/11/2018

Per primera vegada les dones treballadores de la llar, especialment les que ho fan de forma interina, disposaran de punts d’informació i orientació al costat dels seus llocs de treball

S’edita una guia per millorar la contractació justa i digna de les treballadores de la llar i les cures i evitar la seva precarització

Barcelona Activa ha elaborat un fulletó informatiu i ofereix assessorament amb advocades laboralistes als Punts de Defensa de Drets Laborals de Ciutat Vella, Nou Barris i Sants-Montjuïc

‘Ets treballador/a de la llar? Cuides persones? Neteges cases? Tens drets laborals, coneix-los i fes-los respectar’ amb aquesta crida durant les properes setmanes l’Ajuntament de Barcelona ha habilitat uns punts mòbils a la via pública perquè les dones puguin rebre informació i orientació sobre els seus drets laborals. Amb la intenció d’arribar a totes les treballadores de la llar, sobretot a les que ho fan de forma interina, aquests punts mòbils s’ubicaran als districtes de Les Corts i de Sarrià-Sant Gervasi.

 

 

A Barcelona, segons dades de la Seguretat Social, l’any 2015 hi havia un total de 26.161 treballadores contractades i cotitzants i, segons la OIT (Organització Internacional del Treball), s’estima que el 31% del treball en el sector de la llar es dóna en situació irregular, és a dir, en el marc de l’economia submergida. Així doncs, malgrat és molt difícil donar una xifra oficial, es podria extrapolar que a Barcelona es dediquen a aquest sector més de 34.000 persones.

 

Una acció contra la feminització de la precarietat de la pobresa

Aquesta acció s’emmarca en la Mesura de Govern per una Democratització de la Cura (2017-2020) i l’Estratègia contra la feminització de la pobresa i la precarietat a Barcelona (2016-2024), endegades durant aquest mandat per la Regidoria de Feminismes i LGTBI.

Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI “davant de la precarietat q pateixen aquestes dones, des de Barcelona hem fet una aposta clara per apropar-nos a elles, pq coneguin els seus drets laborals i els serveis municipals on poden trobar assessorament x defensar-los”

El treball de la llar i les cures constitueix un sector laboral que s’associa a l’àmbit de la reproducció i que s’ha atribuït històricament a les dones. Inclou una sèrie de tasques relacionades amb la cura i el manteniment de la vida de les persones que no ha estat considerada treball, que no s’ha remunerat en la majoria de casos, que no ha estat subjecte a drets laborals i que, en canvi, és fonamental pel sosteniment de l‘economia i la vida, central en situacions de criança, dependència i envelliment.

En bona part per això, el treball de la llar i de les cures continua sent un sector precaritzat, especialment desregulat, sotmès a condicions salarials i laborals molt desigual i amb un alt índex d’informalitat. Aquesta situació acostuma a ser molt més dura en el cas de les treballadores anomenades internes, és a dir, que s’allotgen en la mateixa casa on treballen.

Normalment se’ls hi requereix presència i pernocta 24 hores al dia, amb sous baixos i sense respectar les sortides setmanals a les que tenen dret que, segons la normativa vigent, hauria de ser disposar com a mínim de 2 hores al dia per als àpats principals i amb un descans setmanal de 36 hores consecutives. Moltes d’elles, en canvi, en un sol dia cobreixen tres jornades laborals que no són reconegudes.

En aquest context de condicions laborals i manca de temps disponible s’ha habilitat aquest projecte de punts d’informació i orientació itinerants, per tal de facilitar que dones que no tenen moltes vegades coneixements dels seus drets, ni temps lliure per anar-se a informar, trobin al costat dels seus llocs de feina aquest punt d’orientació.

A banda dels punts, també s’informarà a les dones dels diferents col·lectius que treballen per visibilitzar la seva problemàtica i de les diferents xerrades informatives que es duran a terme en les properes setmanes on, a més d’informar-se dels seus drets, podran conèixer altres dones que es troben en la seva mateixa situació i fer xarxa.

A més d’aquests punts d’informació i orientació, les persones interessades en rebre més assessorament podran anar als Punts de Defensa dels Drets Laborals que es troben ubicats als districtes de Nou Barris, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc. Uns espais habilitats per Barcelona Activa on les persones interessades poden consultar sobre els seus drets laborals amb advocades laboralistes. Es tracta d’una de les mesures destacades dels Plans de Desenvolupament Econòmic de districte.

Per a fer tota aquesta tasca d’informació i sensibilització, Barcelona Activa ha elaborat un fulletó de cures amb informació útil, senzilla i pràctica per aquest col·lectiu.

Enllaç al fulletó:
https://treball.barcelonactiva.cat/porta22/images/cat/PDDL_Ciutat_Vella_Cures_tcm9-49757.pdf

 

Cuidem qui ens cuida, una guia per millorar la contractació justa

En paral·lel a l’acció dels punts informatius i d’assessorament que ha posat en marxa la Regidoria de Feminismes i LGTBI, el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum ha editat la guia ‘Cuidem qui ens cuida, és de justícia!’, un document que vol ser un recurs útil per afavorir la contractació justa i digna de persones treballadores de la llar i adreçat a les persones que contracten aquests serveis.

La guia vol acompanyar a la ciutadania en el coneixement de la terminologia, la normativa aplicable, les responsabilitat i els passos a seguir per contractar persones pel sector de les cures i la llar amb l’objectiu d’evitar la precarització del sector, caracteritzat per una profunda feminització i una presència molt significativa de dones migrades.

Aquesta guia ajuda a entendre la legislació així com les principals reivindicacions d’un sector que molts cops està desregularitzat i es troba en l’economia submergida, en bona part, per la vulnerabilitat d’aquestes dones per la llei d’estrangeria.

Enllaç a la guia:
http://ajuntament.barcelona.cat/tempsicures/sites/default/files/guia_cuidem_qui_ens_cuida.pdfCompartiu aquest contingut