S’inaugura innoBA, un centre de referència local i internacional en innovació socioeconòmica : Servei de Premsa

S’inaugura innoBA, un centre de referència local i internacional en innovació socioeconòmica

28/11/2018

El nou centre de Barcelona Activa té la voluntat d’esdevenir un porta d’entrada per a qualsevol ciutadà o ciutadana que vulgui descobrir tot el que ofereix l’economia social i solidària

L’objectiu és la consolidació de nous projectes socials i empresarials i potenciar i enfortir les iniciatives existents i els seus beneficis en la ciutadania

El percentatge d’empreses d’aquest perfil ateses per Barcelona Activa en els dos darrers anys s’han doblat, passant del 4% al 8%, atenent-ne un total de 439 només l’últim any

Aquest nou equipament forma part de la aposta municipal pel impuls de l’Economia Social i Solidària amb un desplegaments d’accions i serveis pels que ja han passat 6.000 participants i que ha contribuït a que el ritme de creació de cooperatives a la ciutat s’hagi doblat en els últims dos anys i continuï creixent

El centre incorpora un servei de landing per a projectes empresarials amb impacte social i promourà l’intercanvi internacional i facilitarà les connexions amb altres ciutats (Amsterdam, Bolonya, Nova York, Seul…)

Inclou també un espai d’incubació, la “innoBAdora”, amb nou empreses allotjades de naturalesa diversa i amb impacte positiu sobre la societat, i se suma a les quatre incubadores de Barcelona Activa a la ciutat

Ubicat a Can Jaumandreu, a l’àrea del 22@, també serà clau en les connexions amb el món universitari i de recerca per reconèixer bones pràctiques i obrir nous horitzons als seus projectes

Avui s’ha inaugurat innoBA, el nou centre de referència per a la innovació socioeconòmica de Barcelona Activa, que acollirà i acompanyarà projectes empresarials amb impacte social representatius del canvi en la cultura de la emprenedoria a la ciutat. El nou centre respon a l’estratègia municipal de donar suport a una economia plural i dotar d’eines i recursos a l’economia social i solidària, que representa al voltant d’un 7% del PIB, amb la voluntat que guanyi importància en els propers anys per l’impacte que aquests projectes tenen en la ciutadania.

 

L’alcaldessa, Ada Colau, ha destacat que innoBA és un equipament que respon a una aposta estratègica de ciutat, la d’impulsar l’economia social i solidària, amb un pressupost de 16 milions d’euros aquets mandat, i que acompanya el ric teixit autorganitzat de cooperativisme i economia social que existeix i que no para de créixer en sectors tan diversos com les finances, alimentació, turisme, energia, aigua, arquitectura, etc.

“Fa molts anys que la ciutadania ve constatant la crisi d’un model econòmic global, neoliberal que ha generat desigualat, precarietat, incertesa, mal repartiment de la riquesa i un problema de supervivència i sostenibilitat del planeta”, ha assegurat Ada Colau. “Davant aquesta economia especulativa, precaritzadora, que genera desigualtat i injustícia, hem de fer el màxim per respondre a la demanda ciutadana de generar un model econòmic més just, que lluiti contra la desigualtat, eviti la precarietat i promogui la sostenibilitat de les iniciatives, que humanitzi l’economia i posi les persones al centre”, ha dit.

innoBA promourà activitats, programes i serveis que atrauran, potenciaran i alhora sensibilitzaran la ciutadania, les empreses i organitzacions sobre les formes d’innovació que incentiven l’economia social. Prèviament a la inauguració d’aquest espai de referència, l’alcaldessa i el primer tinent han mantingut una trobada de treball amb entitats diverses de l’àmbit de l’Economia Social i Solidaria per compartir les polítiques municipals en aquest àmbit i els reptes futurs.

L’objectiu d’aquest nou centre és que els projectes socioempresarials es consolidin, enforteixin les seves xarxes i l’ecosistema, per tal que puguin combinar el la viabilitat econòmica amb pràctiques i valors d’economia social. El nou centre es troba a Can Jaumandreu, al districte de Sant Martí, en l’àrea del 22@, envoltada d’empreses de nova generació, ‘makers’, tallers d’espai compartit i col·laboratiu i agents del canvi.

Des d’avui, innoBA esdevindrà la porta d’entrada de qualsevol ciutadà o ciutadana per descobrir tot el que ofereix l’economia social i solidària, i serà un punt en contínua ebullició amb actes i esdeveniments, perquè té vocació d’obertura i de treball en xarxa. Permetrà consolidar noves idees de negoci, fer créixer les empreses incubades en un entorn col·laboratiu, facilitant tots aquells recursos que siguin necessaris.

Comptarà amb un servei de landing per projectes empresarials amb impacte social o vocació transformadora, també acollirà espais de promoció de l’intercanvi amb altres països, i facilitarà que empreses barcelonines puguin desplaçar-se a explorar altres realitats i mercats, establir noves aliances i metodologies. Per tant, serà un node connector amb altres experiències i projectes que aposten per la innovació socioeconòmica arreu que ja s’ha començat a articular a través del projecte CITIES (aliança de Barcelona per la transferència de polítiques de promoció d’ESS amb Montreal i Seul). Per tot això, innoBA serà també un referent internacional.

El centre comptarà amb la incubadora “La innoBAdora” amb una capacitat de 56 llocs de treball i podrà acollir entre 15 i 20 iniciatives, segons la seva estructura. Les primeres 9 empreses a allotjar-se són cooperatives, associacions i projectes de diversa naturalesa i sectors, que tenen en comú la innovació, com ara una agència de viatges sostenibles i turisme responsable, una xarxa d’impuls als supermercats cooperatius o una videoteca educativa. Els 9 projectes allotjats ja a l’espai innoBA són:

– Mammaproof.org és una plataforma social i col·laborativa de continguts que pretén transformar les ciutats amb espais més amables i inclusius per als nens i nenes i les seves famílies.

– FoodCoopBCN és una associació per l’impuls dels supermercats cooperatius i mercat social. Desenvoluparan una xarxa de supermercats oberts tot el dia de dilluns a dissabte, amb una àmplia gama de productes que segueixen principalment criteris ecològics, de proximitat i saludables.

– Entramat és una cooperativa destinada a fer reformes parcials o integrals d’habitatges amb solucions eficients. Entre d’altres coses, assessoren sobre els usos, les transmissions per herències, els projectes de cases rurals, cohabitatge, i tramiten els permisos.

– Kedu és un software a mida per a empreses amb serveis de consultoria i desenvolupament de producte propi per mesurar les despeses de mà d’obra.

– Medea Studio és una agència de serveis audiovisuals i fotogràfics, on fan campanyes de publicitat, branded content, videoclips, documentals, motion graphics, efectes i animació.

– Ethnic (Aethnic), una associació de turisme sostenible que funciona com una agència de viatges locals i internacionals sostenibles.

– GlocalShare, una plataforma col·laborativa tant digital com presencial on els seus participants comparteixen recursos com maquinàries, espais o coneixements per cobrir necessitats bàsiques d’alimentació, salut, educació, entre d’altres, per distribuir-los amb una valoració ètica.

– Film Club és una plataforma única on els educadors poden trobar recursos, materials i propostes entorn al cinema com a eina pedagògica, i facilitar als centres educatius un accés legal en la projecció de pel·lícules.

– Marges és l’acompanyament a organitzacions amb un disseny de polítiques públiques d’acció comunitària i desenvolupament local, a més de publicació de lectures i materials.

Aquesta incubadora se suma a les quatre que té Barcelona Activa, l’entitat de l’Ajuntament per al desenvolupament local i econòmic, per incentivar el món de l’emprenedoria i l’empresa.

 

Una àmplia cartera de serveis per impulsar projectes socials

La inauguració d’innoBA és un dels resultats del treball i l’aposta de promoure aquesta economia com a via de construir una societat menys desigual, més sostenible i més democràtica, que impulsa el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona a través del Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària.

Durant els darrers dos anys s’ha fet un desplegament de serveis i recursos principalment des de Barcelona Activa per facilitar l’aparició de nous projectes empresarials i enfortiment dels existents.

Des de la posada en funcionament dels serveis especialitzats per empreses i iniciatives d’economia social i solidària, han comptat amb gairebé 200 accions i serveis impulsades en molts casos per Barcelona Activa, que han treballat per la promoció de l’economia social i solidària a la ciutat, amb 6.000 participants.

Una mostra de una característica d’aquesta tendència amb un pes significatiu de les dones es que un 68% de les persones ateses per serveis de Barcelona Activa han estat dones. Entre 2017 i 2018 s’han assessorat més de 520 persones i 150 empreses i organitzacions i més de 2.000 persones han rebut formació o acompanyament a serveis centrals o a barris. A més a més, el percentatge d’empreses d’aquest perfil que s’han atès a Barcelona Activa –incloent-hi participació a programes i activitats- s’han doblat en els darrers dos anys, i han passat d’un 4% el 2016 al 8% el 2018, atenent un total de 439 empreses en el que portem d’any.

A més, des de l’entitat municipal de l’Ajuntament s’ha acompanyat prop de 170 persones en situació de vulnerabilitat social en el procés de tirar endavant projectes d’autoocupació o d’emprenedoria col·lectiva, apostant per apropar aquesta vessant de l’economia a qui més ho necessita.

Algunes de les vies mitjançant les quals s’ha aconseguit enfortir i enriquir el coneixement de projectes empresarials socials a la ciutat han estat els programes d’acompanyament a l’emprenedoria col·lectiva, les càpsules formatives, ajuts econòmics a 400 projectes per valor de 2,7 milions d’euros, l’accés a crèdit ètic i solidari per valor de 2 M d’euros a 18 empreses fins el moment que han creat 114 llocs de treball, o la innovadora campanya de matchfunding Conjuntament per aconseguir fons públics i privats per a 22 projectes, entre altres iniciatives.

En paral·lel l’Ajuntament, conjuntament amb la Generalitat, ha donat suport i acompanyat la conformació del Ateneu Cooperatiu de Barcelona Coopolis, un projecte i equipament d’impuls al cooperativisme de arrel comunitària que se sumarà als serveis i equipaments d’innoBA, i que ja disposa d’un espai temporal a Can Batlló i que ampliarà les seves instal·lacions a principis de 2019.

 

Es dobla a Barcelona el nombre de cooperatives constituïdes

Tot aquest desplegament de serveis i recursos a la ciutat està donant resultats. Des del 2015 s’ha doblat el ritme de creació de cooperatives a Barcelona. L’any 2017 es van registrar a Barcelona un total de 61 noves cooperatives, el doble que fa dos anys. Això representa que les cooperatives constituïdes a la ciutat de Barcelona suposen el 37% del total de Catalunya. Les dades de 2018 apunten a resultats encara millors, donat que al setembre ja gairebé s’havia assolit el nivell de final d’any de 2017.

innoBA s’ubica en un espai compartit amb la Universitat de Barcelona. Un punt destacat si es pren en consideració que innoBA potenciarà les relacions amb el món universitari i de recerca aplicada. En aquest mateix sentit també s’han iniciat acords de treball amb la UOC, entre d’altres, per impulsar i posar en valor iniciatives d’economies col·laboratives de base cooperativa. De fet innoBA, de la mà del grup de recerca Dimmons de la UOC, acollirà l’oficina anunciada en el marc de la Sharing Cities Summit per coordinar a les ciutats en aquests reptes que planteja l’economia de plataforma així com el programa de suport a nous projectes de plataformes amb models responsables i cooperatius La Comunificadora. D’aquesta manera, l’antiga fàbrica tèxtil del “Vapor de la Llana” que és avui Can Jaumandreu enalteix la seva tradició i, amb innoBA, continuarà sumant valors i fórmules innovadores i transformadores a la ciutat.

 

Una trobada de treball amb entitats representatives de l’economia social de la ciutat

A primera hora l’alcaldessa i el primer tinent han tingut un esmorzar de treball amb una representació de la diversitat de l’Economia Social i Solidària de la ciutat on s’han parlat sobre les polítiques municipals en aquest àmbit i els reptes futurs.

Una diagnosi feta a principi del mandat va situar el pes del sector de l’economia social i solidària en un 7% del PIB i 53.000 persones treballant (el sector de finances i assegurances representa el 4,6% o el sector artístic, cultural i recreatiu el 4,9 %). És a més, una àmbit divers que aplega des de petites cooperatives o associacions (4.700 a la ciutat representades en la confederació de cooperatives, la taula del tercer sector o la xarxa d’economia solidaria) fins a fundacions o cooperatives grans i consolidades com la Fundació Pere Tarrés o la cooperativa Suara que agrupen milers de persones treballadores o com Abacus que aplega centenars de milers sòcies consumidores.

Parlem també, d’un àmbit que té una diversitat no només de mida de les empreses, sinó de la seva naturalesa, on trobem des del cooperativisme, el tercer sector o les mutualitats passant per plataformes d’economia col·laborativa o petits projectes d’economies comunitàries als barris.Compartiu aquest contingut