Laia Ortiz reclama a la UE que prioritzi polítiques per defensar el dret a l’habitatge i per dotar les ciutats dels recursos per lluitar contra l’exclusió residencial : Servei de Premsa

Laia Ortiz reclama a la UE que prioritzi polítiques per defensar el dret a l’habitatge i per dotar les ciutats dels recursos per lluitar contra l’exclusió residencial

04/12/2018

La tinenta d’Alcaldia de Drets Socials intervé en la conferència sobre habitatge “Housing for all” que se celebra a Viena avui i demà i a on s’ha presentat el document del Pla d’Acció del Parternariat d’Habitatge de l’Agenda Urbana Europea i s’ha anunciat una acció d’alcaldes i alcaldesses que tindrà lloc durant el mes de març de 2019 a Brussel·les, aprofitant la proximitat de les eleccions europees

La tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz ha reclamat avui a la UE que prioritzi polítiques per defensar el dret a l’habitatge i doti a les ciutats dels recursos per lluitar contra l’exclusió residencial i l’exclusió social. Ha alertat que les ciutats a Europa estan patint de manera molt crua les conseqüències de dinàmiques globals especulatives que cal aturar de manera urgent. Ortiz ha recordat que el dret a l’habitatge és un dels drets fonamentals i que per aquest motiu “no pot estar en mans d’especuladors ni ser considerat únicament un negoci”.

 

 

 

 

Aquest reclam l’ha fet en el context de la Conferència “Housing for all” que se celebra entre avui i demà a la capital austríaca, Viena. Aquest esdeveniment acull diverses iniciatives totes elles dirigides a reclamar la protecció del dret a l’habitatge. Ha estat en aquest marc que la ciutat de Viena, a través del seu alcalde, Michael Ludwig, ha presentat el resultat de dos anys de treball liderant el Partenariat d’Habitatge de l’Agenda Urbana Europea, l’anomenat Pla d’Acció, que recull demandes concretes a les institucions europees que giren totes elles al voltant d’un millor finançament, una millor regulació i un millor coneixement.

Barcelona ha estat convidada a participar en la conferència “Housing for all”, per haver-se significat en favor del dret a l’habitatge en diversos àmbits, el local, l’europeu i el global. D’una banda a nivell local, per presentar les polítiques que està impulsant l’Ajuntament per defensar aquest dret a la ciutat, aquestes polítiques han tingut ressò a Europa, on les ciutats busquen solucions replicables per aturar les dinàmiques de gentrificació i expulsió que pateixen els seus veïns i veïnes. La tinenta d’Alcaldia també ha estat convidada a fer balanç dels dos anys de presidència del Fòrum d’Afers Socials d’Eurocities que tot just ha completat i durant els quals ha treballat intensament per situar el dret a l’habitatge com un dels temes cabdals de l’agenda europea, reivindicant la necessitat de la participació activa de les ciutats no només en la implementació sinó també en el disseny del Pilar Social Europeu que va posar en marxa la Comissió Europea el 2017.

Segons Ortiz, les ciutats coneixen de prop la realitat i gestionen els problemes del dia a dia dels seus ciutadans, i aquest coneixement i experiència han de ser tinguts en compte a l’hora de pensar millors polítiques que protegeixin els drets de les persones. També ha subratllat que les dinàmiques especulatives globals són difícilment combatibles amb les competències limitades que tenen els governs locals i municipals. I aquestes dinàmiques estan afectant cada vegada a més gent a Europa, persones que perden la seva llar, que cauen en la pobresa i l’exclusió, però també a joves, a classes treballadores o persones grans que han d’abandonar els seus barris per la pujada dels preus de l’habitatge. De fet, segons ha explicat Ortiz, el 80% de la pobresa a Barcelona està directament relacionat amb les dificultats per poder accedir a un habitatge. Això vol dir, segons ha indicat, que “si podem garantir el dret a un habitatge digne, podem prevenir el 80% de les situacions de pobresa a la nostra ciutat, i per aquest motiu, l’habitatge és una de les principals prioritats de les polítiques municipals de Barcelona”.

La Conferència celebrada a Viena també ha comptat amb la presència de la Relatora de Nacions Unides sobre Habitatge Assequible, Leilani Farha, que ha donat a conèixer la seva proposta  The Shift, que es va presentar el 2017 com un moviment global que treballa perquè l’habitatge passi de ser considerat una mercaderia a ser considerat un dret humà. Barcelona es va adherir des del principi a aquesta iniciativa global i va impulsar la redacció d’una declaració municipalista anomenada “Cities for adequate housing” en el si de la xarxa global Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) i que va presentar l’alcaldessa Ada Colau el juliol passat en una trobada de Nacions Unides a Nova York. Aquesta declaració ja compta amb l’adhesió de ciutats com Montreal, Montevideo, Londres, Seúl, Taipei, Nova York, Àmsterdam, París, Buenos Aires, Jakarta, Berlín, Ciutat de Mèxic, Lisboa o Barcelona, entre d’altres.

Ortiz ha manifestat que ara cal traslladar l’estratègia global a nivell Europeu juntament amb ciutats com Viena, capdavantera a Europa en la lluita pel dret a l’habitatge, i moltes altres que s’estan posicionant clarament per sumar-se a aquesta reivindicació.

Aquesta campanya anirà de la mà d’estructures municipalistes ja consolidades com són la xarxa de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) i Eurociutats, amb l’objectiu d’interpel·lar directament les institucions europees perquè facin passos decidits en la protecció del dret a l’habitatge, un suport que hauria de concretar-se no només amb canvis normatius profunds, sinó també amb recursos econòmics destinats directament a les ciutats: “Les ciutats europees es troben sota una gran pressió alhora de protegir la seva ciutadania”. Ortiz ha insistit que aquest no és en cap cas un problema menor, ja que afecta a les ciutats mitjanes i grans d’Europa, que representen el 70% de la població europea. Concretament ha anunciat una acció d’alcaldes i alcaldesses a Brussel·les durant el mes de març de 2019 aprofitant la proximitat de les eleccions europees per aconseguir compromisos ferms.Compartiu aquest contingut