Cities For Rights reunirà a Barcelona activistes i representants de ciutats que lluiten contra l’extrema dreta global : Servei de Premsa

Cities For Rights reunirà a Barcelona activistes i representants de ciutats que lluiten contra l’extrema dreta global

06/12/2018

Barcelona commemora els 70 anys de la Declaració de Drets Humans amb una conferència internacional, el 10 i 11 de desembre, que obre debat per trobar consensos i solucions al retrocés en matèria de drets humans dels últims anys.

Hi haurà conferències, taules rodones i tallers sobre diferents eixos: migracions i refugi, interculturalitat, extrema dreta , dret a la ciutat i a l’habitatge, amb la participació de representants de diferents ciutats d’arreu del món.

En el marc de la conferència es posa en marxa el projecte Umbral, intervencions artístiques al metro de Barcelona de deu autors que volen ampliar el debat sobre la vulneració dels drets humans en l’àmbit de les migracions.

Aquesta nota inclou declaracions de Jaume Asens en àudio i vídeo

Barcelona serà, a partir de dilluns, l’amfitriona de la conferència internacional Cities For Rights, una trobada que, coincidint amb els 70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans, debatrà sobre els reptes globals per fer front a un moment històric i polític de retrocés dels drets i l’auge de l’extrema dreta arreu del món. Es buscaran consensos sobre el paper de les ciutats en la lluita per la protecció i garantia dels drets humans des dels municipis des de diferents eixos. El principal serà la vulneració de drets de les persones migrants i refugiades a causa de les polítiques cada cop més restrictives i criminalitzadores amb l’auge dels governs d’extrema dreta.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, obrirà la conferència internacional dilluns 10 de desembre a les 10 hores. I posteriorment donarà pas a la taula “Les ciutats com a contrapoder global”, un espai de debat de la resistència des del municipalisme a l’actual proliferació dels discursos xenòfobs, intolerants i de la por”. Hi participaran representants dels ajuntaments de Cadis, Seattle, Atenes, Kobanê i el tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens.

En la primera jornada de la conferència Cities For Rights també hi haurà debats al voltant de la repressió a les fronteres i les deportacions, amb diferents entitats de defensa dels drets humans, o sobre la interculturalitat com a aposta per aconseguir una societat més cohesionada. Tancarà la jornada la taula rodona entre els artistes que participen a l’exposició Umbral, que s’inaugura el mateix dilluns i serà una reflexió al voltant del fenomen de la migració amb intervencions artístiques en 13 estacions de metro de la ciutat.

La jornada de dimarts 11 de desembre s’iniciarà amb el debat “Quins reptes afronten les ciutats de drets humans 20 anys després?”, recordant que el 1998 es va celebrar a Barcelona la I Conferència Europea de Ciutats pels Drets Humans que es va tancar amb l’adopció de la Carta Europea de Salvaguarda de Drets Humans a la Ciutat.

Durant aquesta segona jornada de Cities For Rights es faran diferents debats sobre el dret a l’habitatge, un dels drets fonamentals més vulnerat a la majoria de grans ciutats. La taula “Cities4Housing: propostes per recuperar el dret a l’habitatge de de les ciutats”, tractarà com l’habitatge com a mercaderia, com a bé especulador i especulatiu, posa en perill la dignitat de la vida de milions de persones a tot el món. En aquesta taula hi participaran representants de les ciutats de París i Berlín i el Sindicat de Llogaters.

El dimarts també serà temps de debat sobre els extremismes violents. Al voltant d’aquest eix a la tarda hi haurà el debat “Els moviments intolerants i l’extrema dreta. Reptes globals, respostes locals”, amb la participació del filòsof i escriptor Santiago Alba Rico, l’escriptora i filòsofa Djamila Ribeiro, el regidor del municipi de Charlottesville, Wes Bellamy i la regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez.

Durant bona part del dia també hi haurà tallers i activitats al voltant dels eixos de la conferència amb la participació de diferents entitats:
– Assetjament immobiliari, amb Observatori DESC.
– Identificacions per perfil ètnic, amb SOS Racisme.
– Antigitanisme, amb Unió Romaní.
– Defensar a qui defensa, amb Centre Irídia.
– Observatori per la prevenció dels extremismes violents, amb Novact.
– Biblioteca vivent, amb ACATHI.
– Joc de la ciutat, amb Creu Roja.

El programa de la conferència internacional Cities For Rights es pot consultar al web cities4rights.cat i els debats es podran seguir en streaming al mateix web. A Twitter es podrà seguir l’actualitat a @Cities4Rights i amb l’etiqueta #Cities4Rights.

 

Els ponents de la conferència Cities For Rights

Rawshan Abdi, és coalcaldessa de Kobanê, ciutat kurda situada al nord de Síria assetjada per Estat Islàmic l’any 2014. Abdi, al capdavant de l’alcaldia de la ciutat juntament amb Fares Atti, ha hagut de gestionar el retorn a la ciutat de milers de refugiats i la reconstrucció física i democràtica de la ciutat.

Djamila Ribeiro és filòsofa, activista del feminisme negre i veu crítica al Brasil amb les polítiques del president electe Jair Bolsonaro. És autora de diferents llibres on critica la marginació de les veus no hegemòniques i retrata el racisme quotidià a la societat del Brasil.

Wes Bellamy és tinent d’alcaldia de la ciutat nordamericana de Charlottesville. Ha apostat per diferents programes de lluita pels drets de la ciutadania i l’any 2016 va proposar la retirada de l’estàtua del comandant Robert E. Lee. Això va provocar la reacció de grups d’extrema dreta i supremacistes blancs que l’any 2017 van manifestar-se i van assassinar l’activista Heather Heyer, que es va oposar a la marxa d’aquests grups.

Cristina Jiménez és una activista social cofundadora del moviment dreamers als Estats Units, en defensa dels drets dels menors migrants en situació irregular. Ella mateixa va patir en primera persona discriminació quan va arribar als Estats Units procedent dels seu país de naixement, l’Equador, quan era menor d’edat.

Cecilia Wang és la sotsdirectora jurídica de la Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU) i una de les advocades més visibles de les entitats de la societat civil contra les polítiques migratòries de l’administració de Donald Trump.

Patricia Caro és psicòloga i activista feminista gitana i ha centrat la seva carrera acadèmica i professional en la discriminació interseccional que pateixen les dones gitanes. També té un paper en l’aposta per les xarxes col•lectives femenines del poble gitano per fer front a grans reptes i problemàtiques com l’accés a l’habitatge. Ha participat en el grup assessor de la societat civil d’ONU-Dones.

Lorena González és advocada i regidora de l’Ajuntament de la ciutat nord-americana de Seattle, primera dona llatina en aquest govern municipal. Ha impulsat des del municipi un fons públic per la defensa legal de persones migrants que no poden accedir a un advocat en contraposició a les mesures del president Donald Trump en matèria d’immigració.

Andrej Holm és sociòleg especialista en gentrificació i moviments en favor del dret a l’habitatge. El seu cas va generar controvèrsia quan va ocultar que havia tingut un càrrec a la policia secreta de l’RDA, just abans de la caiguda del mur de Berlín, quan va ser nomenat l’any 2016 secretari d’Estat d’Habitatge a Berlín. D’una banda hi va haver que fer la lectura que l’engany el desqualificava per accedir a un càrrec públic, de l’altra, hi va haver un altre bloc que va denunciar aquesta maniobra interpretant que se l’apartava per ser una persona incòmoda, amb propostes innovadores en habitatge des de l’esquerra.

Lefteris Papagiannakis, és tinent d’alcaldia d’Atenes, responsable de migracions que ha posat en marxa diferents plans d’atenció a les persones migrades i refugiades. Planteja una atenció que vetlli per la integració d’aquestes persones a la ciutat amb un posicionament crític amb la gestió del govern grec d’Alexis Tsipras.

 

Es facilitarà als mitjans de comunicació que ho desitgin entrevistes amb els ponents de la conferència Cities For Rights.

 

Material audiovisual:

Declaracions Jaume Asens àudio (WAV)

Declaracions Jaume Asens vídeo (MP4)Compartiu aquest contingut