Barcelona presenta en el marc de la COP 24 el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic : Servei de Premsa

Barcelona presenta en el marc de la COP 24 el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic

08/12/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Barcelona comparteix el posicionament de les principals ciutats del món sobre el compromís per l’acció climàtica

Barcelona serà membre de la delegació de la Unió Europea a la COP24 en reconeixement de l’excel·lència del seu Pla Clima

La nota inclou declaracions de Frederic Ximeno en vídeo i àudio

L’Ajuntament de Barcelona participarà a la Cimera Mundial del Clima, COP24 que té lloc aquests dies a la ciutat de Katowice (Polònia) per avançar en el compliment dels objectius climàtics mundials. L’equip municipal està encapçalat pel Comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno.

El principal objectiu d’aquesta conferència és efectuar un balanç de les fites assolides des de l’Acord de París de 2015 i ajustar els nivells d’ambició en la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle necessaris per assolir els objectius plantejats fa tres anys. També s’espera acordar la regulació d’algunes eines acordades al compromís que encara estaven pendents d’aprovació.

Aquesta cimera marca el termini màxim que els 197 Estats signants de l’Acord de París es van fixar per a la concreció dels seus objectius de reducció de les emissions.

L’octubre d’aquest any el Panell Internacional de Científics del Canvi Climàtic – IPCC van presentar l’estudi “Escalfament global d’1,5 ºC, un informe especial de l’IPCC sobre els impactes de l’escalfament global de 1,5 ºC per sobre dels nivells preindustrials, i les vies mundials relacionades amb les emissions de gasos d’efecte hivernacle, en el context de l’enfortiment de resposta global a l’amenaça del canvi climàtic, el desenvolupament sostenible i els esforços per eradicar la pobresa” en el que es mostrava que per aconseguir la fita de no superar un increment d’1,5º C es requerien “canvis ràpids, d’ampli abast i sense precedents en tots els aspectes de la societat”.

Amb la informació disponible en aquesta cimera s’estarà, per tant, en condicions d’avaluar si els nivells dels compromisos adquirits són suficients o cal reforçar l’acció climàtica.

Barcelona en el compromís de sostenibilitat de la Comissió Europea

Les ciutats són claus en la lluita contra el canvi climàtic i és important col·laborar en xarxes on compartir bones pràctiques i experiències i ajudar-se mútuament. Barcelona és una de les ciutats que ha signat el document Call for Action.

El document Call for Action (crida a l’acció) de la xarxa European Green Capital Network de la Comissió Europea és un compromís per millorar la sostenibilitat a les ciutats de tot el món. Busca inspirar i invocar a les ciutats a reconèixer i actuar com a motor del desenvolupament sostenible.

A més de Barcelona les ciutats següents han signat el document: Amsterdam, Bristol, Brussel·les, Copenhaguen, Den Bosch, Essen, Freiburg, Gent, Hamburg, Hertog, Lahti, Lisboa, Ljubljana, Malmö, Nantes, Nijmegen, Nüremberg, Oslo, Umea i Vitòria Gasteiz. I les entitats Eurocities, Energy Cities, Pacte d’alcaldes i alcaldesses i ICLEI.

La cerimònia oficial va tenir lloc a Nijmegen el passat 23 de novembre i es presentarà durant la COP24 el 10 de desembre de 2018, on el Comissionat formarà part de la taula rodona juntament amb la tinenta d’alcaldia d’Oslo, l’alcalde de Nijmegen i altres.

El Pla Clima de Barcelona, premiat

El Pla Clima de Barcelona ha rebut el premi a la millor iniciativa de les grans ciutats europees atorgat pel Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia. El reconeixement, que es lliura per primera vegada, valora la integritat i l’eficàcia del pla i el seu enfocament transversal, que integra mitigació, adaptació, justícia climàtica i corresponsabilitat social. La delegació de les tres ciutats premiades d’Europa – Barcelona, com la ciutat gran, Sonderborg com la ciutat mitjana i Monsano com la ciutat petita – formaran part de la delegació de la Unió Europea a la COP24. Amb aquest reconeixement, el Comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, serà el membre representant de les grans ciutats de la delegació de la Unió Europea i participarà en les sessions de treball de la COP24 i plenàries.

Ximeno participarà a la trobada del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, i a la KATOWICE CLIMATE SHIFT – Culmination of cities and regions at COP24, on s’anuncia la iniciativa de la xarxa European Green Capitals Network – Call for Action on exposarà les iniciatives que estan duent a terme a Barcelona per ser més sostenible i com s’actúa a través de les xarxes d’entitats compartint coneixement i bones pràctiques. El Comissionat d’Ecologia està convidat a l’Energy Day i a un sessió sobre Smart Cities on presentarà Barcelona Energia, l’operador energètic metropolità. A part de les diverses reunions bilaterals amb representants d’ajuntaments i entitats.

Per a més informació: http://cop24.gov.pl/

Enllaços relacionat:

Declaracions de Frederic Ximeno en vídeo (MP4)

Declaracions de Frederic Ximeno en àudio (WAV)





Paraules clau

medi ambient/ sostenibilitat/