El primer Premi Europeu Barcelona Hipàtia reconeix el doctor László Lovász per la seva contribució a la ciència i la seva concepció com a servei a la societat : Servei de Premsa

El primer Premi Europeu Barcelona Hipàtia reconeix el doctor László Lovász per la seva contribució a la ciència i la seva concepció com a servei a la societat

09/12/2018Temps estimat de lectura: 6 minuts

Entre les 23 candidatures rebudes a la primera convocatòria del Premi Europeu Barcelona Hipàtia, en la modalitat de Ciència i Tecnologia, el Comité Avaluador atorga el guardó al dr. Lovász en reconeixement de la seva trajectòria dedicada a la investigació internacional de més alt nivell i al retorn generat en la societat hongaresa i el mon, posant les matemàtiques com una disciplina científica al servei de la societat

El dr. Lovász és matemàtic i president de l’Acadèmia de Ciències d’Hongria, i destaca per les seves troballes en el camp del grafè, la combinatòria o els algoritmes

El guanyador pronunciarà una conferència en l’acte de lliurament, que se celebrarà a l’Ajuntament de Barcelona a principis de febrer de l’any vinent

El primer Premi Europeu Barcelona Hipàtia ha reconegut el doctor László Lovász, matemàtic i president de l’Acadèmia de Ciències d’Hongria, per la seva trajectòria i per les seves aportacions en la investigació científica.

Entre les 23 candidatures rebudes, el jurat ha destacat la del Dr. Laszlo Lovasz per la seva extensa trajectòria, amb una carrera investigadora del més alt nivell internacional, la qual ha tingut ressò en diferents camps del coneixement i ha generat un important retorn en la societat hongaresa. Lovasz destaca especialment en els camps de la matemàtica, l’optimització de la combinatòria, els algoritmes, la complexitat, la teoria del grafè i els camins aleatoris (RW).

Un doctor en matemàtica que posa la ciència al servei de la societat

László Lovász és considerat un dels millors matemàtics vius del moment, que han contribuït amb descobriments innovadors en els diversos camps de la matemàtica. Les seves contribucions fonamentals inclouen la conjectura de la feblesa perfecta del grafè, el lemma local Lovász, o l’algoritme de reducció de la xarxa base Lenstra-Lenstra-Lovász (LLL).

També ha rebut nombrosos premis, com els premis Fulkerson, Grünwald, Pólya, Kyoto, John von Neumann, Gödel, Széchenyi, Knuth i Wolf, y ha estat elegit per més d’una dotzena d’acadèmies i sicetats científiques, a EUA, Europa (Academia Europaea), Alemanya (Leopoldina), Holanda i Suècia. Com a expresident de la Unió Matemàtica Internacional, va promoure la col·laboració de matemàtics i l’acceptació pública de les matemàtiques com una disciplina científica al servei de la societat.

Com a president de l’Acadèmia de Ciències d’Hongria, promou la llibertat científica i la ciència basada en valors al seu país. Com a president del Fòrum Mundial de la Ciència ha fet contribucions duradores i fonamentals al diàleg entre la ciència i la societat en tot el mon.

Primera edició del premi

L’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb l’Academia Europaea (Academia Europaea-Barcelona Knowledge Hub, AE-BKH) va llençar aquesta primera edició del Premi Europeu de Ciència Hipàtia, en el marc del programa “Barcelona Ciutat de Ciència”, que té com a principal objectiu contribuir a la visibilitat de la ciència, així com promoure, reforçar i maximitzar a nivell europeu el valor de la recerca de l’excel·lència i del seu impacte sobre la societat.

El guardó compta amb una dotació econòmica de 30.000 euros i el guanyador pronuncia una conferència al Saló de Cent en relació a la seva carrera investigadora, que es preveu per a principis de febrer de 2019. El guardó es lliurarà cada any i alternarà les tres grans àrees de coneixement incloses en les bases: ciència i tecnologia; ciència de la vida i de la salut; i Humanitat i Ciències Socials.

En aquesta edició, els cinc membres del Comitè avaluador han estat el dr. Sierd Cloetingh, president, el dr. Ricard Guerrero, com a secretari; i com a vocals, les dres. Anna Omedes i María Josefa Yzuel, i el dr. Ignasi Casanova. També hi va participar, amb veu però sense vot, Kimberly Katte, manager del Hub de Barcelona de l’Academia Europaea.

Compromís de Barcelona amb la ciència

Aquesta és una mostra del compromís de Barcelona amb la ciència i persegueix projectar la ciutat com a capital europea de recerca i innovació cap la pròpia ciutadania. El premi vol esdevenir un reconeixement a la millor carrera i trajectòria d’una persona en l’àmbit científic i de la investigació desenvolupada al més alt nivell internacional, amb influència sobre diferents camps del coneixement i amb impacte positiu en el benestar de la humanitat.

El guardó s’atorga anualment i tindrà un cicle triennal, alternant cada any les tres grans àrees del coneixement:

El concurs s’adreça a científics/ques i investigadors/es que hagin desenvolupat la seva tasca de recerca en un país europeu amb una trajectòria d’excel·lència en la seva carrera investigadora al més alt nivell internacional, per l’impacte que la seva recerca hagi tingut en la societat i en la millora de la qualitat de vida, pel retorn que aquesta investigació hagi generat, i per l’impacte i aportació que la seva carrera hagi tingut en diferents camps del coneixement.

La denominació d’aquest premi vol destacar la figura de la filòsofa i científica Hipàtia d’Alexandria (344-415), una dona que va saber conjugar i transmetre tots els camps del saber de la seva època i que, precisament per això, va ser assassinada per les forces de la ignorància i el fanatisme.

Emmarcat en el pla Barcelona Ciència, per consolidar la ciutat al capdavant de la recerca i la innovació europea

Aqeust premi és una de les accions principals del Pla Barcelona Ciència, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona per potenciar l’ecosistema de recerca i innovació de la ciutat. El seu objectiu principal és consolidar la ciutat com a capital europea de recerca i innovació. Barcelona és ja el node més important en aquest àmbit al Mediterrani, amb l’impuls conjunt de la comunitat científica, empresarial, acadèmica i la ciutadania. Per fer-ho, algunes de les principals actuacions que es posen en marxa són l’increment de fins als 2’4 milions d’euros el finançament municipal a projectes de recerca i innovació impulsats per centres de la ciutat i l’àrea metropolitana, un 83% més que en l’actualitat. En el marc d’aquest pla, també s’ha posat en marxa el Consell Assessor Científic de Barcelona per implicar el talent recercador en el desplegament del Pla Barcelona Ciència, que presideix l’ex rector de la UAB, Lluís Ferrer, i també s’ha instal·lat l’i.Lab a Ca l’Alier, a través de la Fundació Bit Habitat, com a espai d’innovació urbana participada i oberta entre la ciutadania, les universitats i els centres de recerca, el teixit productiu i emprenedor i l’administració.

A més, es plantegen mesures facilitadores del desenvolupament d’aquest sector, com potenciar l’acollida de la comunitat científica amb habitatges a preus accessibles per a investigadors i investigadores, i ja s’han reservat els primers 5 pisos per a aquest programa.

Paraules clau

educació/ innovació/