Arriben dues noves periodistes de Mèxic, acollides pel programa ‘Barcelona protegeix periodistes de Mèxic’ : Servei de Premsa

Arriben dues noves periodistes de Mèxic, acollides pel programa ‘Barcelona protegeix periodistes de Mèxic’

10/12/2018

L’alcaldessa les ha rebut avui a l’Ajuntament de Barcelona. Són les primeres dones periodistes que s’acullen a aquest programa de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional del consistori

L’alcaldessa, Ada Colau, ha rebut avui, Dia Internacional dels Drets Humans, a l’Ajuntament de Barcelona, dues periodistes mexicanes que seran acollides pel programa ‘Barcelona protegeix periodistes de Mèxic’, una iniciativa de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional del consistori, que proporciona acompanyament integral a aquests professionals amenaçats al seu país. Les periodistes, Mayra Mireya Cisneros i Miriam Daniela Ramírez, seran les primeres dones periodistes que es beneficiaran d’aquest programa. Des de mitjans de 2018, Barcelona ha acollit 4 periodistes del mateix país.

Les periodistes podran gaudir de sis mesos d’estada a Barcelona –fins ara només s’oferia una estada de tres mesos—durant els quals se’ls dota d’allotjament, manutenció, suport psicosocial i sanitari, agenda formativa i d’incidència. Es tracta de donar-los un respir i reforçar les seves capacitats personals i professionals per afrontar la seva situació.

El programa municipal ‘Barcelona protegeix periodistes de Mèxic’ té per objectiu facilitar l’estada temporal a Barcelona de persones d’aquest col•lectiu amenaçades per l’exercici de la seva professió i pel seu activisme a l’hora de denunciar violacions de drets humans. És el primer programa de protecció i acollida temporal de defensors/es de drets humans creat a nivell municipal a l’Estat espanyol. Alhora, vol donar a conèixer la situació d’aquestes persones i ppromoure i consolidar una xarxa de periodistes Catalunya-Mèxic que permeti reforçar la tasca del col•lectiu de periodistes amenaçats.

Mayra Mireya Cisneros Reyes va ser proposada com a candidata per al programa municipal Barcelona Protegeix Periodistes de Mèxic per l’organització Comunicación e Información de la Mujer (CIMAC). En els últims 13 anys, l’Àrea de Xarxes de Periodistes i Llibertat d’Expressió d’aquesta organització ha documentat i donat acompanyament integral a dones periodistes que són violentades o agredides en l’exercici de la seva tasca. Cisneros ha estat reportera i conductora de l’emissora de ràdio “La Poderosa”. Amb més d’11 anys d’experiència, ha cobert temes relatius a l’estat mexicà de Coahuila en els àmbits de política, successos, societat i comicis electorals. La seva activitat s’ha centrat en el municipi anomenat Frontera. En els últims mesos ha estat víctima de violència i amenaces per la seva feina.

Miriam Daniela Ramírez Arévalo compta amb 10 anys d’experiència com a periodista i és reportera del diari Ríodoce, des d’on s’ha centrat a cobrir principalment investigacions sobre corrupció i drets humans; en concret, sobre empreses fantasma controlades pel govern de l’estat mexicà de Sinaloa. A partir de l’assassinat de Javier Valdez Valdez — fundador i col•laborador del diari Ríodoce– a Culiacán (Estat de Sinaloa), han continuat les agressions contra Ríodoce i contra els seus treballadors/es. La Miriam, particularment, ha rebut missatges en xarxes socials de part d’usuaris que han utilitzat l’assassinat de Valdez per intimidar-la després que publiqués articles sobre corrupció. A més, també està amenaçada per haver-se involucrat en l’exigència de justícia per l’assassinat de Valdez.Compartiu aquest contingut