Barcelona i Nàpols treballen juntes en polítiques que integrin la justícia climàtica i les persones migrades : Servei de Premsa

Barcelona i Nàpols treballen juntes en polítiques que integrin la justícia climàtica i les persones migrades

14/12/2018



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, participa amb l’alcalde de Nàpols, Luigi de Magistris, en una jornada amb investigadors i experts, per compartir i dissenyar experiències en àmbits clau per al desenvolupament sostenible de les ciutats

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha participat amb l’alcalde de Nàpols, Luigi de Magistris, en la Jornada: “La ciutat es revela contra el canvi climàtic” organitzada a l’Ajuntament de Nàpols sobre els reptes de les administracions locals enfront els efectes del canvi climàtic. La intervenció de la quarta tinenta d’alcaldia s’ha centrat en la presentació de les polítiques climàtiques, socials i d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, i en donar a conèixer el pla d’acollida que desenvolupa Barcelona com a ciutat refugi (Pla Nausica).

 

 

Sanz ha pogut exposar el Pla Clima de Barcelona com a eix de la justícia climàtica i projectes concrets que Barcelona està implementant per avançar cap a un model de ciutat sostenible, com ara les superilles i actuacions per garantir que el veïnat pugui seguir vivint als seus barris i evitar l’expulsió residencial. I ha parlat també de la presència del moviment feminista i les seves implicacions a la ciutat catalana.

Janet Sanz ha declarat que “és necessari donar respostes a l’altura dels reptes del segle XXI que siguin alhora sinceres – el nostre model de desenvolupament és insostenible-, empàtiques -cal ajudar els que més pateixen i perden- i de futur, hem d’obrir oportunitats socials, per això és imprescindible afrontar el repte del clima i la immigració amb una perspectiva de justícia climàtica i social”.

Segons un informe recentment presentat al Parlament Europeu, cada any des de 2008 una mitjana de 26,4 milions de persones de tot el món s’han vist obligades a desplaçar-se degut a inundacions, huracans, sequeres i altres desastres naturals. Una quantitat que tal com reconeix el Panell Internacional de Canvi Climàtic anirà creixent degut als efectes previstos del canvi climàtic.

Les estimacions d’ACNUR són que en 50 anys, entre 250 i 1.000 milions de persones hauran d’abandonar les seves cases i traslladar-se a altres països si no s’atura l’escalfament global. Seran refugiats climàtics que no tenen reconegut el seu estatus, i per tant, els seus drets.

El seu reconeixement és bàsic en qualsevol política de refugiats que es vulgui portar a terme. Aquest és un tema especialment rellevant per a la zona de l’Àfrica o la Mediterrània, que són àmbits especialment vulnerables, i per tant, ha de ser també una prioritat pel conjunt d’Europa.

A més, de la tinenta d’alcaldia, Janet Sanz i l’alcalde de Nàpols han participat a la Jornada, l’assessor de Medi Ambient de la Comunitat de Nàpols, Raffaele del Giudice, el director del Laboratori d’Humanitats Ambientals del Royal Institute of Technology, Suècia, Marco Armiero i el president del VIII Municipio di Roma, Amedeo Ciaccheri.





Paraules clau

medi ambient/