Gràcia protegirà el seu teixit urbanístic tradicional i el patrimoni arquitectònic : Servei de Premsa

Gràcia protegirà el seu teixit urbanístic tradicional i el patrimoni arquitectònic

14/12/2018

NOTA PELS MITJANS: EL REGIDOR DE GRÀCIA, ELOI BADIA, FARÀ DECLARACIONS AVUI A LES 11.00H A L’AJUNTAMENT (SALA LLUÍS COMPANYS)

El Govern municipal inicia els treballs per elaborar un Pla especial de preservació urbanística i protecció del patrimoni de la Vila de Gràcia i part dels barris de la Salut, Vallcarca i Camp d’en Grassot i Gràcia Nova

L’objectiu és conservar la singularitat d’aquests àmbits, on des dels anys 60 s’ha produït una progressiva desaparició del teixit tradicional i un canvi important de la imatge de ciutat jardí originària en molts indrets

Ara, s’estudiarà les característiques de les edificacions que hi ha per definir estratègies per mantenir-ne els valors, fomentar la seva rehabilitació i evitar-ne la substitució

L’Ajuntament ha decretat una suspensió de llicències de nova construcció i gran rehabilitació i de plans urbanístics durant un any per poder fer aquesta feina sense que els barris pateixin modificacions

L’Ajuntament de Barcelona elaborarà un Pla especial de preservació urbanística i protecció del patrimoni de la Vila de Gràcia i part dels barris de la Salut, Vallcarca i Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. L’objectiu del document serà conservar la singularitat i el teixit tradicional d’aquests àmbits, que conformen bona part del districte de Gràcia.

Gràcia es va desenvolupar de forma intensiva durant la segona meitat del s. XIX, amb un teixit característic format per unitats urbanitzades al voltant de places connectades per carrers rectes però no gaire amples. D’altra banda, el barri de la Salut va aprofitar una ubicació excepcional i assolellada per ubicar casetes d’estiueig, on l’arquitecte Antoni Gaudí va projectar el Park Güell. Des dels anys 60, però, s’ha produït una progressiva desaparició del teixit tradicional i un canvi important de la imatge de ciutat jardí originària en molts d’aquests indrets.

Per tant, el Govern municipal creu necessari intervenir per estudiar les condicions de l’edificació i patrimonials que caracteritzen cadascun dels àmbits per garantir el manteniment dels valors del teixit antic. I per definir unes intervencions que preservin el patrimoni construït característic d’aquests barris, fomentin i estimulin la rehabilitació i el manteniment i evitin la substitució de les cases i construccions que hi ha actualment.

Amb aquesta voluntat, s’han iniciat els treballs per redactar el document urbanístic que contingui aquestes estratègies. Per poder-lo tirar endavant sense que els barris sofreixin canvis substancials, la Comissió de Govern ha dictat una suspensió potestativa de llicències de nova construcció i gran rehabilitació, dels comunicats d’enderroc i de la tramitació de plans urbanístics derivats concrets. La suspensió es mantindrà activa durant un any i s’aplicarà en l’àmbit que determina el plànol següent:

 


Àmbit de la suspensió de llicències
Gràcia aborda la necessitat de protegir el catàleg d’edificis de la Vila de Gràcia i part dels altres barris del districte després que s’hagi constatat la ferma voluntat del veïnat de conservar un patrimoni arquitectònic emblemàtic, que dona personalitat al barri. Alhora, l’Ajuntament busca protegir aquests elements dels moviments d’especulació a què està sotmès tot el teixit habitacional de Gràcia.

 Compartiu aquest contingut