Dispositiu per a la nit de Cap d’Any : Servei de Premsa

Dispositiu per a la nit de Cap d’Any

30/12/2018

Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra reforcen al seva presència a la zona de l’Avinguda Maria Cristina per vetllar per la prevenció i per garantir la seguretat durant la nit de Cap d’Any

Hi haurà un reforç dels serveis de neteja a tota la ciutat, especialment a l’entorn de Plaça Espanya i avinguda Reina Maria Cristina

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) posarà a disposició de la ciutadania el servei de metro durant tota la nit de Cap d’Any de manera ininterrompuda

El proper dilluns 31 de desembre, Barcelona donarà la benvinguda al 2019 amb un espectacle de pirotècnia, música, llum i aigua. Enguany la celebració ha estat creat per la companyia francesa Groupe F, amb Christophe Berthonneau com a director artístic, i amb música original del creador sonor Scott Gibbons. Es tracta d’un espectacular muntatge multimèdia creat expressament per a aquesta ocasió que parteix de la tradició al nostre país de menjar els 12 grans de raïm per celebrar l’entrada del nou any. Un espectacle de 24 minuts de durada que combina l’actuació de 4 actors en suspensió amb elements com el foc, la llum, efectes pirotècnics i videoprojeccions.

Els francesos Groupe F són experts en la creació d’esdeveniments ciutadans a l’aire lliure, amb un format d’espectacle diferenciat; propostes artístiques específiques que s’han vist arreu del món. La proposta que es veurà a Barcelona parteix de la tradició de menjar els 12 grans de raïm seguint el toc de les campanades. A partir del joc numèric amb el número 12, s’iniciarà l’espectacle evocant 12 mesos de l’any que acomiadem fent un viatge a través dels diversos llocs del món on ja ha arribat el 2019; continuaran les 12 campanades, on entraran en escena tots els elements escènics; i els 12 desitjos per al nou any – un per cada mes de l’any 2019-, que faran referència a diversos paisatges per evocar els llocs que perduren en el temps. L’inici de l’espectacle central tindrà lloc a les 23.40 hores, però a partir de les 21.30h i, com en anys anteriors, el públic que s’acosti a l’avinguda Maria Cristina podrà veure també en directe un espectacle coreogràfic de llums, colors i música de les fonts màgiques de Montjuïc.

L’Ajuntament de Barcelona ha dissenyat un dispositiu per garantir la bona convivència, la seguretat i la neteja la Nit de Cap d’Any. El dispositiu de seguretat es farà de forma conjunta i coordinada amb els Mossos d’Esquadra. Bombers de Barcelona també ha preparat un dispositiu específic per garantir la seguretat de l’espectacle. Durant l’acte es reforçaran també els serveis de neteja.

 

Reforç de Seguretat i accessos i sortida de l’Avinguda Maria Cristina

Tant Guàrdia Urbana de Barcelona com els Mossos d’Esquadra reforçaran la seva presència a la zona on es realitzarà l’espectacle per realitzar tasques de prevenció i garantir la seguretat.

A la zona de l’espectacle, i per tal de reforçar les tasques de vigilància i seguretat dels cossos policials, es col•locaran elements de protecció que en cap moment impediran el pas dels vehicles policials o d’emergències.

La zona destinada al públic serà la calçada central i la vorera costat Besòs de l’avinguda Reina Maria Cristina. La vorera costat Llobregat estarà tancada com a vial i zona de seguretat.

L’únic accés a la zona de celebració, serà per plaça Espanya. No es permetrà l’accés de públic ni per l’avinguda Rius i Taulet ni per l’avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia.

Aquestes vies es reservaran per evacuació en cas d’emergència i per facilitar el desallotjament una vegada finalitzat l’espectacle. Una vegada finalitzin les campanades es facilitarà la sortida dels assistents, tant per l’avinguda Reina Maria Cristina com per l’avinguda Rius i Taulet / avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia.

Per tal de controlar i impedir actes incívics, s’establirà un dispositiu de seguretat i de control amb filtres dinàmics, format per equips de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, a l’accés de la plaça Espanya i al llarg de l’avinguda Reina Maria Cristina.

 

Talls de trànsit i afectacions a vianants

El dia 28 va començar el muntatge de les estructures de l’espectacle. S’ha procedit al tancament de la vorera costat Llobregat de l’avinguda Reina Maria Cristina, deixant lliure pel pas de vianants el tram de vorera situat entre els estanys i la calçada fins el dia 31. En el mateix període i d’acord amb les necessitats de seguretat dels treballs del muntatge, s’ha procedit al tancament de la passarel•la costat Llobregat i de les escales d’accés a la pl. Carles Buïgas des de l’avinguda Rius i Taulet.

Fins al dia 31 a les 19.00 hores, les escales mecàniques del costat Besòs de l’avinguda Reina Maria Cristina estaran en funcionament per facilitar els accessos al parc, excepte en aquells moments puntuals que les necessitats dels treballs de muntatge i la seguretat facin necessari tancar-les.

Avui, amb motiu de l’assaig general a les 20.00 hores es preveu tallar el trànsit a l’avinguda Reina Maria Cristina, procurant que l’avinguda Rius i Taulet es mantingui lliure per a la circulació.

El dia 31 a les 17.00 hores, es tancaran tots els accessos de vianants al voltant de la zona de la pirotècnia. La zona a ambdós costats del Palau Nacional es tancarà a les 22.30 hores, quan es faci el tall al trànsit de l’avinguda dels Muntanyans.

També a partir de les 19.00 hores o quan l’acumulació de públic ho faci necessari, es tallarà al trànsit a l’avinguda Reina Maria Cristina, així com a l’avinguda Rius i Taulet i l’avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia entre els carrers Guàrdia Urbana i Mèxic.

 

Efectius de neteja

L’operatiu de neteja previst per Cap d’Any contempla un reforç dels equips de neteja desplegats a la zona de la plaça d’Espanya i l’avinguda Reina Maria Cristina. En aquest dispositiu extraordinari hi participaran 45 operaris de neteja. També es col•locaran 40 lavabos químics, quatre d’ells adaptats per a persones amb diversitat funcional.

Els equips de neteja treballaran conjuntament amb la Guàrdia Urbana, tant amb tasques prèvies a l’inici dels actes com en la neteja posterior de tota la zona.

A l’entorn de plaça Espanya i a l’avinguda Reina Maria Cristina s’instal•laran bujols de vidre on la gent podrà canviar el vidre que portin per gots de plàstic. Per tal de realitzar el bescanvi hi hauran 2 promotors cívics amb el suport de 30 auxiliars.

Un cop finalitzi l’espectacle, i de manera coordinada amb la Guàrdia Urbana, els equips de neteja faran una neteja integral de tot l’espai.

També hi haurà un reforç del dispositiu de neteja amb equips treballant per tal de garantir que espais com la plaça de Catalunya i la Rambla estiguin nets a primera hora del matí.

 

Dispositiu a tota la ciutat

En previsió que a la plaça de Catalunya o altres indrets, principalment de la zona centre, tot i que no hi ha cap acte, es concentrin grups de persones per celebrar el cap d’any produint-se actes que puguin incidir en el normal desenvolupament de l’ús de la via pública, la Guàrdia Urbana, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, establirà un dispositiu de prevenció.

La Guàrdia Urbana també vetllarà per garantir el descans dels veïns i veïnes i es vigilaran activitats il•legals a la via pública. Els agents han estat realitzant durant aquests dies inspeccions a locals de concurrència pública incidint especialment en les infraccions relacionades amb els sorolls molestos, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per part de menors o a la via pública. Durant els dies previs a les celebracions la Guàrdia Urbana, conjuntament amb el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS), també han procedit a inspeccionar i garantir que es compleixin les condicions de seguretat d’aquests establiments. Paral•lelament, s’ha estat controlant el compliment de les ordenances actuant contra la publicitat no autoritzada en façanes i mobiliari urbà, amb especial atenció a les que puguin incitar al consum indiscriminat de begudes alcohòliques. A banda, s’han establert dispositius de protecció dels menors en relació al consum de begudes alcohòliques i drogues i s’actuarà contra les festes no autoritzades, tant a l’interior dels locals com a la via pública.

 

Alcoholèmies i drogo-test

Durant la nit de Cap d’Any la Guàrdia Urbana reforçarà la seguretat viària a la ciutat establint controls d’alcoholèmia i drogo-test a diferents punts de la capital catalana, amb l’objectiu d’incrementar la prevenció d’accidents. El cos de policia barceloní està intensificant esforços per evitar que els conductors dels vehicles condueixin sota els efectes d’aquest tipus de begudes i d’altres substàncies per evitar accidents i que tothom pugui gaudir de la celebració i tornar a casa seva amb seguretat.

 

Per Cap d’Any, el metro funcionarà tota la nit

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) torna a posar a disposició de la ciutadania el servei de metro durant tota la nit de Cap d’Any de manera ininterrompuda. Així, vuit línies i 156 estacions de la xarxa de metro funcionaran des de les 5 del matí de dilluns, 31 de desembre, fins que finalitzi el servei de dimarts, 1 de gener, a les 12 de la nit. És a dir, es donarà servei 43 hores sense interrupció.

L’obertura del metro la nit festiva del canvi d’any busca facilitar els desplaçaments ràpids i segurs dels ciutadans de Barcelona i la seva àrea metropolitana, i forma part del dispositiu de Nadal de TMB. Metro respondrà amb una oferta i un dispositiu especials: des de les 10 de la nit de dilluns i fins a les 2 de la matinada de dimarts els trens circularan a intervals de 4-5 minuts a les línies 1, 3 i 4 i a 7-8 minuts a les línies 2 i 5. Entre les 2 i les 5 del matí els trens circularan amb una freqüència de pas de 5 minuts a la línia 4 i de 7-9 minuts a la resta de línies convencionals de la xarxa.

Per arribar a l’avinguda Maria Cristina, l’Ajuntament recomana el metro com a mitjà de transport públic idoni, concretament l’estació d’Espanya (L1 i L3), la més propera, i també les d’Hostafrancs (L1), Tarragona (L3), Rocafort (L1) i Poble Sec (L3). Un desplegament especial de personal ajudarà a regular els fluxos de passatge en aquestes estacions, tant a l’inici com al final de la festa. En tot cas es recomana als usuaris que segueixin les indicacions dels empleats i dels sistemes de megafonia i senyalització.

A causa dels preparatius de la festa, als voltants de l’emplaçament hi haurà desviaments en les línies de bus de TMB que hi circulen, inicialment la 13, la 23 i la 150, afectacions que es podran ampliar a d’altres línies segons les restriccions de trànsit que s’apliquin a la plaça d’Espanya el mateix dia 31 i l’afluència de públic.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.Compartiu aquest contingut