La Model ultima un nou auditori a l’edifici d’Entença i estrena senyalització sobre la història de la presó : Servei de Premsa

La Model ultima un nou auditori a l’edifici d’Entença i estrena senyalització sobre la història de la presó

01/01/2019



Temps estimat de lectura: 12 minuts

L’Ajuntament iniciarà al febrer l’adequació d’alguns àmbits de la planta baixa de l’edifici administratiu del carrer d’Entença, 155 per destinar-lo a activitats ciutadanes, culturals i lúdiques

Les obres duraran sis mesos i s’hi invertirà uns 600.000 euros per fer una sala d’actes, dos espais polivalents i un espai de logística que també es posaran a disposició de les entitats del territori

A més, la Model ja compta amb 20 plafons informatius que permeten fer un recorregut guiat per la història de la presó i conèixer aspectes com el paper de les dones, l’època franquista, l’evolució de la població reclusa o la seva estructura amb el panòptic, la paqueteria o els locutoris

Els ciutadans poden fer la visita lliure per l’equipament seguint l’itinerari guiat els divendres de 15 a 18h i els dissabtes de 10 a 18h

A més, fins al 17 de febrer es podrà visitar a la quarta galeria de l’antic centre penitenciari l’exposició “L’Art irreducticle: Miratges de l’Art Brut” en l’horari habitual de l’equipament, i el diumenge de 10 a 13h

En gairebé un any de portes obertes, la Model ha tingut 82.112 visitants i es consolida com a nou espai d’ús cívic i social, amb visites lliures i activitats de tot tipus

Novetats en el procés de transformació de la Model. A més d’haver presentat la proposta de com serà el futur pol d’equipaments i verd de l’Esquerra de l’Eixample, el Govern municipal ha impulsat dues actuacions més que tenen per objectiu continuar omplint d’usos immediats i de vida ciutadana l’antic recinte penitenciari i integrar-lo en el dia a dia del veïnat.

D’una banda, al febrer s’iniciaran les obres d’un nou auditori amb sala d’actes i espais polivalents. I, a més, ja s’ha estrenat nova senyalització sobre la història de l’antiga presó a través de 20 plafons temàtics o cronològics.

Pel que fa al nou auditori, es condicionarà part de la planta baixa de l’edifici administratiu de l’antiga presó, situat al carrer d’Entença, 155. El nou espai es destinarà a activitats ciutadanes, culturals i lúdiques vinculades al barri i a les entitats del territori. Les obres començaran al febrer i duraran sis mesos, amb una inversió d’uns 600.000 euros.

En concret, el projecte contempla crear una sala d’actes nova amb un aforament de més de 100 persones. Se situarà a l’actual sala d’espera de l’edifici, ja que es tracta d’un espai diàfan i és el que permet mantenir més elements originaris. També compta amb dues sortides que donen al claustre, i presenta unes bones condicions acústiques en ser l’àmbit més allunyat del carrer.

 

 

Les altres dues sales grans actuals, la del cos de guàrdia i la de direcció, es deixaran com a espais polivalents i sales d’exposicions. Les obres a la sala del cos de guàrdia es realitzaran en una segona fase, ja que actualment conserva tot el sistema de vigilància i càmeres de la Model. També hi haurà un espai de logística amb vestuaris, banys, taquilles i un petit magatzem pels treballadors.

La intervenció es farà conservant en tot moment l’essència de l’edifici i alterant el mínim possible les edificacions originals. A més, es treballarà amb una arquitectura reversible que permeti tirar enrere les actuacions més endavant si fa falta per instaurar els usos definitius i futurs de tot l’àmbit.

 

Estrena de la senyalització històrica que permet fer un recorregut guiat per la Model

D’altra banda, el Comissionat de Programes de Memòria ja ha finalitzat la instal·lació d’un total de 20 plafons que permeten als visitants de descobrir i contextualitzar, de forma autònoma, els diferents espais que configuren l’actual Model. Un recorregut per la història de l’antiga presó, inaugurada el 1904, així com també dels seus elements i, per extensió, una aproximació al sistema carcerari al cor de Barcelona.

L’itinerari comença a l’entrada principal, amb una panoràmica general de l’equipament, des de la seva obertura fins al tancament, el juny de 2017. De la Nova Presó a la gestió de la Generalitat recuperada, passant per la Guerra Civil, el franquisme i la Transició. Un escenari de repressió, sobrepoblació, motins, mort, resistència i solidaritat: una ferida oberta al cor de l’Eixample.

Superat el pati, obert de forma permanent al veïnat, s’accedeix a la paqueteria i els locutoris, dues portes obertes al món exterior. A continuació, a través del passadís principal s’accedeix al panòptic, l’element més icònic de la presó i punt de confluència de les 6 galeries que la conformen. Des d’allà, es pot accedir a la tercera, quarta i cinquena galeries, sent la quarta la destinada als presos polítics.

 


Exemple de la informació que es pot trobar en els 20 panells que s’han instal·lat i que permeten fer un recorregut guiat per dins la presó.
La visita es complementa amb l’accés al pati i els tallers per cobrir totes les dimensions del món penitenciari i de la pròpia Model, des del treball a la repressió i resistències polítiques per part del conjunt de població reclusa. Una mirada, també, a l’Estat en seu sentit més ampli i el control social exercit des de, i a partir, les presons. Del càstig, de la dissidència, de l’aïllament i de la norma.

L’equipament es pot visitar el divendres de 15 a 18h i el dissabte de 10 a 18h. A més, fins el 17 de febrer, es podrà visitar, a la quarta galeria de l’antic centre penitenciari, l’exposició “L’Art irreducticle: Miratges de l’Art Brut” en l’horari habitual de l’equipament i el diumenge de 10 a 13h. El pati d’entrada és obert a la ciutadania de dilluns a dissabte de 10 a 19h.

En el següent enllaç es pot descarregar documentació següent:
http://www.ajuntamentbarcelonapremsa.info/download/material.zip

1. Pdf’s amb el contingut de tots els plafons.
2. Foto: Visita dels familiars al presos, anys 50. Autor desconegut. AFB.
3. Foto: Panòptic, festes de la Mercè. 1941. Pérez de Rozas, Carlos. AFB.
4. Foto: Cel·la després d’un motí el 1977. Pérez de Rozas, Carlos. AFB.
5. Foto: Vista d’una de les galeries el dia de la inauguració. 1904.Mas Ginestà, Adolf. Institut Amatller d’Art Hispànic – Arxiu Mas.
6. Foto: Suport de familiars a presos en vaga de fama. 1982. Czibor, Zoltán. AFB

 

La consolidació de la Model com a nou espai ciutadà

Tant el futur auditori com la nova senyalització ja visible a la Model contribuiran a fer que la Model se segueixi consolidant com a nou espai d’ús ciutadà, cívic i social i hi continuïn passant cada cop més coses.

Des del 21 de gener passat i fins al 21 de desembre, en onze mesos, el nombre de visitants en les jornades de portes obertes ha estat de 71.275 persones. Aquestes persones han conegut l’interior del recinte i han pogut passejar pel pati d’entrada, la paqueteria, el locutori, el centre del panòptic, les galeries 4 i 5 i el pati poliesportiu.

Sumant els assistents a les jornades de portes obertes amb els diferents actes i rodatges que s’hi han fet, la xifra de persones que han fet algun ús de la Model arriba a les 82.112 persones en menys d’un any.

Des de la festa ciutadana per donar la benvinguda a la nova Model, les visites lliures al recinte i les activitats que s’hi han anat organitzant l’han convertit en un nou àmbit de dinamització social, cultural i comunitària a disposició dels veïnes i veïnes i entitats.

S’han organitzat un total de 208 actes on destaquen el cicle d’activitats de la campanya Demà Pots Ser Tu, les exposicions “L’1 d’octubre, un dia per no oblidar” i “L’1 d’octubre, la força de la gent”, taules rodones i conferències, activitats organitzades per l’Associació de Veïns Esquerra de l’Eixample o l’exposició L’Art irreducticle: Miratges de l’Art Brut”, encara visitable.

Tots els detalls de l’obertura de portes i la programació dels propers mesos es poden consultar al web http://lamodel.barcelona.

 

El futur de la Model

Paral·lelament a tot això, el Govern municipal ha presentat aquest mes la proposta de transformació del recinte que dibuixa la Model del futur. El document neix del procés de debat amb el veïnat i entitats de l’entorn, i es basa en els criteris consensuats per dibuixar el gran pol d’equipaments i espai verd de l’Esquerra de l’Eixample i la ciutat.

En resum, gira al voltant d’aquests eixos: la conservació del patrimoni i la memòria, la construcció de 7 equipaments i 150 habitatges públics i la creació de 19.900 m2 d’espai públic, amb un gran parc verd que s’erigirà com a nou pulmó de l’Eixample.

La Model rebrà una inversió municipal de 47,6M€, que es completarà amb la d’altres administracions i entitats consorciades. I la previsió ara es tancar el nou Pla Director per redactar els projectes arquitectònics i poder començar obres a finals de 2020.

 

Enllaços relacionats

Tota la informació de la proposta de transformació es pot consultar aquí:
https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2018/12/model.pdf

Descarregar render:
https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2018/12/render.jpg

Decarregar declaracions àudio de Gerardo Pisarello:
– Àudio: https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2019/01/Gerardo-Pisarello-Model.m4a





Paraules clau

Eixample/