Aprovada definitivament la reurbanització de la Rambla del Raval i les places de Vázquez Montalbán i Salvador Seguí : Servei de Premsa

Aprovada definitivament la reurbanització de la Rambla del Raval i les places de Vázquez Montalbán i Salvador Seguí

02/01/2019



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Les actuacions començaran al febrer i tindran un pressupost de més d’1’16 milions d’euros

La voluntat és la d’afavorir els usos veïnals i de vida quotidiana i connectar millor els tres espais, així com fomentar un ús intergeneracional dels àmbits i evitar els usos excloents

Les intervencions dupliquen l’espai de joc infantil, potencien els espais per joves i gent gran i reordenen i amplien zones verdes

Aquest projecte és fruit d’un procés participatiu amb els actors implicats del barri i forma part del Pla de Barris del Raval Sud

La Comissió de Govern ha aprovat definitivament el projecte de reurbanització de la Rambla del Raval i les places de Vázquez Montalbán i Salvador Seguí, al barri del Raval. Aquesta actuació busca afavorir els usos veïnals i de vida quotidiana en aquest àmbit, com poden ser zones d’estada, activitat o joc i connectar millor els tres espais. A més, també fomentaran un ús intergeneracional dels espais, evitaran els usos excloents i s’augmentarà el confort de l’espai.

Aquestes actuacions que impulsa l’Ajuntament de Barcelona formen part d’un projecte comú de remodelació, millora i nous usos de l’espai en aquest àmbit, que compta amb uns 19.260 metres quadrats. Està previst que les obres comencin al febrer i acabin durant l’estiu de 2019 i comptaran amb una inversió de més d’1.163.000 euros.

Així, un cop executat el projecte, dissenyat per l’estudi barceloní VORA arquitectes, es duplicarà l’espai de joc infantil, es potenciaran els espais d’usos polivalents amb especial cura del jovent i la gent gran i es reordenarà i augmentarà l’espai verd. Amb aquest augment s’assoleix la possibilitat de tenir espais de joc per infants de diferents edats.

En el cas de la Rambla del Raval se la dotarà d’una nova centralitat i esdevindrà un espai d’estada per al veïnat del barri. En l’àmbit central de la Rambla, es busca potenciar el seu caràcter de trobada, de plaça i, a la vegada, de cruïlla. Això s’aconseguirà mitjançant un seguit d’intervencions en matèria d’espai públic i de mobilitat.

Es trencarà la linealitat mitjançant l’eixamplament de la part central a banda i banda i s’eliminaran les barreres transversals –reducció d’aparcaments, reordenació dels margallons- per a afavorir la relació amb les voreres dels laterals. També es generaran àmbits per a usos de barri ara desatesos i espais de trobada amb caràcter més domèstic. Aquesta reordenació, a més, ha de permetre desenvolupar les activitats veïnals que es concentren en dies concrets a la Rambla del Raval amb major comoditat.

També es construiran quatre parterres que es destinaran a desenvolupar usos juvenils –amb un espai dinamitzat pel mòdul del procés participatiu KN60lab-, a crear un nou espai per a jocs infantils i a espai verd, incloent els margallons que hi ha en l’actualitat. En canvi, els espais de parterres existents actualment esdevindran espais d’ús pavimentats. Finalment, es reordenaran les terrasses, es canviarà la configuració actual de les cadires per agrupar-les i afavorir àmbits d’estar i s’instal·larà el lavabo públic autorentable i una font.

La centralitat d’aquest àmbit vindrà presidida pel Gat de Botero que es traslladarà a aquesta zona central per dotar-lo de més protagonisme. També es canviarà la il·luminació de tota la Rambla per incrementar el confort de l’espai també en horari nocturn.

Pel que fa als extrems de la Rambla, en la rotonda nord s’anul·larà el pas de vehicles a la part interior (la més propera a la Rambla), per tal d’aproximar la rotonda a la Rambla. Això es farà amb la col·locació de jardineres que impediran el pas de vehicles. També es modifica la configuració dels passos de zebra i la incorporació de tràfic rodat des del carrer Hospital per tal de fer més amable i directa la connexió peatonal Rambla-Hospital-Maria Aurèlia Campmany.

En el cas de la rotonda sud es mantindrà el seu funcionament com a pas de vehicles i s’amplia el pas de zebra per tal de de fer més amable i directa la connexió peatonal rambla-Sant Pau-Sant Oleguer. Així mateix s’amplia la distància de gir dels vehicles que venen de Nou de la Rambla per donar més visibilitat a l’espai peatonal i augmentar la seguretat.

En ambdós casos, s’incorporarà el pas de bicicletes al vial del carrer Maria Aurèlia Campmany i al carrer de Sant Oleguer, amb la seva corresponent senyalització, de manera que es converteixen en vial ciclable compartit entre cotxe i bici. També s’instal·laran superfícies de xapa perforada en escossells per millorar l’accessibilitat i es col·locarà mobiliari urbà mitjançant agrupacions de cadires i es reservarà espai per a les terrasses que es reordenen a les vores de la Rambla.

 

Dotar de vida a la plaça Vázquez Montalbán

En el cas de la plaça Vázquez Montalbán es busca canviar el caràcter dur i poc amable d’aquest espai i dotar d’identitat pròpia a la plaça. Es generaran espais d’ombra, s’afavorirà el joc i l’estada de nens i adolescents i el pas cap a la plaça Salvador Seguí se singularitzarà.

Això s’aconseguirà mitjançant la creació d’un paisatge de muntanyetes de terra per a la plantació d’arbres, tot retirant les jardineres i reubicant-les a la rotonda nord de la Rambla, i col·locant cadires que generin àmbits d’estar. Es pintaran jocs sobre el paviment, es construirà una pista de bàdminton amb pintura a terra i es col·locaran taules de ping-pong i fut-toc. Finalment, es millora la qualitat del pas per sota de la UGT que connecta amb Salvador Seguí fent una instal·lació lumínica interactiva al sostre que s’activarà responent al pas de la gent provocant l’augment de llum a aquesta zona. També es reordenaran les terrasses.

 

Més vegetació i espai infantil a la plaça Salvador Seguí

A la plaça de Salvador Seguí, a l’entorn de sauló, es reconfigurarà i ampliarà l’espai de jocs i es modificarà el caràcter dels d’àmbits d’estar. Es crearà una àrea lúdica de nova configuració (de 0-12 anys) com a espai jugable sense límits, a partir de muntanyetes baixes de cautxú amb elements de joc incorporat. Tots els elements seran antibandàlics i estarà ben il·luminat. També es farà un nou parterre amb plantació, es plantarà nou arbrat que complementi l’existent i s’ampliaran i renovaran les cadires.

Pel que fa a l’àmbit de la Filmoteca, es plantaran nous arbres al “triangle” del carrer Robadors, generant nous grups de cadires mirant cap a la Filmoteca i es reubica la zona de càrrega i descàrrega augmentant l’espai de pas i estada sota els nous arbres plantats i mantenint les terrasses i la cabina autorrentable actual.

Aquest projecte és fruit d’un procés participatiu amb els actors implicats del barri i forma part del Pla de Barris del Raval Sud. En aquest sentit, s’han mantingut reunions amb els veïns de l’entorn, s’han realitzat passejades diürnes i nocturnes per detectar sobre el terreny els obstacles de pas i els itineraris a millorar; també hi ha hagut un especial èmfasi en la participació dels joves, els quals ja en el procés d’elaboració del PAD van manifestar el seu malestar per sentir-se exclosos de tots els espais públics. També han tingut una especial rellevància les usuàries dels jocs infantils de Salvador Seguí.





Paraules clau

Ciutat Vella/