L’Ajuntament de Barcelona licita la redacció del projecte de rehabilitació de l’edifici de l’antiga Cooperativa del Segle XX, a la Barceloneta : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona licita la redacció del projecte de rehabilitació de l’edifici de l’antiga Cooperativa del Segle XX, a la Barceloneta

02/01/2019

L’edifici acollirà un model d’equipament ajustat a les necessitats del barri i a les demandes del procés que ha fet el veïnat durant 11 anys

Serà un equipament cultural orientat a joves amb espais per l’activitat intergeneracional, tot mantenint la memòria de l’edifici

La previsió és que es compti amb un equip guanyador a l’octubre de 2019, que serà l’encarregat de redactar el projecte de rehabilitació integral de l’immoble i les obres s’iniciaran l’any 2021

La recuperació d’aquest edifici dona resposta a una llarga demanda veïnal

L’Ajuntament de Barcelona ha publicat el concurs per seleccionar l’equip d’arquitectes que redactarà el projecte de rehabilitació de l’edifici de l’antiga Cooperativa del Segle XX, al barri de la Barceloneta del districte de Ciutat Vella. L’immoble està situat al carrer Atlàntida, 1-3, compta amb 706,73 metres quadrats de superfície construïda i està previst que esdevingui un nou espai per a joves.

Els equips que participin al concurs hauran de realitzar una proposta per a la rehabilitació integral de l’espai encabint els usos previstos amb la finalitat que funcioni com a equipament de trobada amb usos polivalents i culturals mantenint la memòria de l’edifici. Es valorarà especialment que el projecte resolgui adequadament la relació entre l’edifici i el seu entorn i que tingui una especial sensibilitat a l’hora de recuperar el patrimoni arquitectònic i cultural.

L’edifici està catalogat amb un nivell de protecció C en el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de l’Ajuntament de Barcelona i la previsió econòmica per a la rehabilitació integral del mateix és d’1’78 milions d’euros. Els guanyadors del concurs que hauran de redactar el projecte se sabran a l’octubre del 2019, després hauran de redactar el projecte i fer les tramitacions necessàries. Les obres s’iniciaran al 2021.

L’accés principal a l’equipament es farà pel carrer Ginebra amb la possibilitat de mantenir un accés secundari per algun dels carrers adjacents. Els usos de l’espai s’han decidit en base a la feina feta pel veïnat durant els darrers anys i les necessitats detectades al barri i mitjançant un procés de debat que va tenir lloc a principis d’any amb el veïnat i el grup impulsor. La distribució de l’espai serà:

– Planta baixa: es destinarà a la recuperació de la memòria i també es podran celebrar actes i esdeveniments diversos. La idea és que aquest espai permeti realitzar activitats que potenciïn les relacions entre persones i que funcioni com a sala de jocs de taula, espai de trobada intergeneracional, es puguin fer xerrades, reunions…
– Planta primera: es preveu que sigui l’espai més social on poder generar dinàmiques de trobades veïnals informals, espais d’estudi en grup i amb possibilitat d’ubicar taules i cadires, recuperant l’ambient d’aquest espai que antigament acollia el bar de l’entitat. Aquest àmbit disposarà d’equipament de bar, sense cuina, on es puguin servir begudes, tapes fredes i entrepans freds i calents.
– Planta segona: mantindrà el seu esperit inicial com a espai escènic i platea, un espai polivalent amb usos diversos (cinema, teatre, ball, celebracions o televisió comunitària). Caldrà preveure un espai o sistema per emmagatzemar cadires i les instal•lacions tècniques. El tractament de l’acústica d’aquest espai serà essencial per a evitar afectacions als edificis colindants.
– Planta tercera: aquest espai haurà de donar resposta a multiplicitat d’usos com a complement a l’oferta de les escoles del barri, amb aparells tecnològics del que aquestes no en disposen, com una sala de producció d’audiovisuals, ràdio i televisió. Així, haurà de comptar amb un ampli ventall d’equipament audiovisual especialitzat per poder proporcionar un bon servei als joves del barris.

 

Un edifici que esdevé municipal després d’una llarga reivindicació veïnal

La Sociedad Cooperativa de Consumo Siglo XX es va fundar al 1901 per un grup de 100 associats. L’entitat en un primer moment es va organitzar al voltant d’una botiga de queviures i es dedicava a la gestió popular del consum en un moment en el que la classe obrera comptava amb unes condicions econòmiques molt dolentes i hi havia una gran fractura social.

El funcionament de l’espai feia que els socis comencessin a pagar una quota i, quan passava un període de temps, poguessin començar a adquirir productes de la cooperativa. A més, la quota també servia per a cobrir malalties, pensions de vellesa o viudetat i solidaritzar-se amb causes humanitàries com, per exemple, ajudar a les famílies dels mariners morts en naufragis.

Amb el pas dels anys, la cooperativa va anar incrementant la seva activitat i es va obrir un forn de pa, un cafè-taverna i una sucursal de la botiga de queviures al carrer Atlàntida, 25. A finals dels anys 20 va arribar al seu esplendor. En aquell moment comptava amb uns 300 socis i tenia la seva pròpia moneda.

Amb l’arribada de la República, l’entitat va passar a dir-se Cooperativa Obrera i Popular el Siglo XX. Posteriorment, la Guerra Civil va aturar la seva activitat i l’edifici va ser destruït per un bombardeig al gener de 1939, el dia abans de l’ocupació per part de les forces franquistes de la ciutat de Barcelona.

Durant els primers anys de la dictadura, una junta rectora va assumir els càrrecs dels deutes de l’entitat, va aconseguir un crèdit i va iniciar la compra del solar i la construcció d’un nou edifici de tres plantes, que es va inaugurar l’any 1941. L’activitat va anar girant cap al lloguer de locals de l’edifici i a l’organització d’activitats socials i culturals.

El bar va convertir-se en el punt de trobada on es reunien molts pescadors del barri i el punt fort de l’entitat, mentre que el forn de pa va tancar i la botiga funcionava a baix ritme. A la dècada dels 80 l’activitat cooperativa es va anar esvaint.

L’any 2006 va començar una campanya veïnal per recuperar el Segle XX pel barri i per esclarir les condicions de la seva dissolució i la propietat de l’immoble. L’any 2014, l’Ajuntament de Barcelona va iniciar els tràmits per poder expropiar l’edifici que han finalitzat aquest mes. La campanya per recuperar l’edifici va donar lloc també a un procés veïnal de recuperació de la memòria cooperativa i obrera de la Barceloneta.

Al novembre del 2017, l’edifici va esdevenir de titularitat municipal després d’un llarg procés d’expropiació. L’expropiació de l’immoble ha suposat una inversió de 670.000 euros. D’aquesta manera, es va donar resposta a una antiga reivindicació veïnal que demanava que l’edifici tornés a ser pel veïnat.

 

Un edifici expressionista de 1939

L’edifici, amb planta baixa i tres plantes (la segona de doble alçada), va ser projectat per Miquel Niubó i Munté l’any 1939 i és d’estil expressionista. Es troba en desús des de principis dels anys.

Arquitectònicament, trenca de forma radical les tipologies edificatòries més comunes de la Barceloneta. Bastit en una audaç intervenció de reforma d’un edifici preexistent, l’autor va projectar un edifici cúbic trencat pels tres balcons correguts massissos que reforcen la cantonada. Entre la segona i la tercera planta, se situa un element tancat a manera de tribuna que constitueix una peça molt pesant i molt poc habitual. En relació amb els paraments de façana, les obertures són de dimensions molt reduïdes, fet que contribueix a potenciar la pesantor de l’edifici en contraposició a la lleugeresa que hauria de transmetre un edifici cubista.



Compartiu aquest contingut