Les polítiques públiques d’economia verda i circular mobilitzen cada any una inversió de 603 M€ a Barcelona : Servei de Premsa

Les polítiques públiques d’economia verda i circular mobilitzen cada any una inversió de 603 M€ a Barcelona

11/01/2019

L’Ajuntament de Barcelona presenta l’estudi “L’economia verda i circular a les polítiques de l’Ajuntament de Barcelona”, elaborat per l’Estudi Ramón Folch

La promoció de l’Economia Verda mitjançant les polítiques municipals genera cada any a l’entorn de 6.600 llocs de treball: 1.380 permanents i més de 5.200 temporals directes

Les polítiques públiques d’economia verda i circular mouen cada any un total de 603 M€ a Barcelona i generen 6.600 llocs de treball. Així ho revela un estudi que avalua l’impacte de les polítiques públiques de l’Ajuntament de Barcelona en termes d’Economia Verda i Circular (EVC), que ha elaborat l’Estudi Ramón Folch.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha destacat “la necessitat reforçar paper economia verda i circular com a sector estratègic de l’economia”. “Les ciutats patim un sistema econòmic massa ineficient, que malbarata recursos, genera contaminació i és insostenible a llarg termini. A Barcelona no ens podem resignar davant aquesta realitat i hem de pensaren una economia de futur sostenible”, ha defensat Pisarello. “L’estudi ens diu que anem pel bon camí, amb un 13% del pressupost municipal que actua com a tractor de l’economia verda i circular i que això genera anualment uns 6.500 llocs de treball”, ha dit abans de subratllar la necessitat que aquestes polítiques estructurals siguin d’àmbit metropolità.

La quarta tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, ha destacat l’aposta que s’ha fet “per fer polítiques que millorin el dia a dia de la gent i que ajudin a capgirar la situació de contaminació, de baixos nivells de reciclatge i de reutilització”. Ha posat com exemples “la promoció i foment del transport públic, de lluita contra la contaminació, d’aposta pel verd i per la reutilització i el reciclatge que s’han impulsat”. “El canvi climàtic està posant en crisi un sistema productiu que malbarata recursos, reserves naturals, energia. Hem de fer-hi front i fer-ho amb un model de col•laboració público-privada perquè hi guanyin empreses i treballadors. Hi ha un principi bàsic que no podem posar en qüestió: l’objectiu d’arribar a fi de mes i aconseguir que no s’acabi el món”, ha sentenciat Sanz.

 

 

En el marc d’una jornada celebrada a Barcelona Activa, s’ha presentat l’estudi que analitza els resultats de les mesures implantades per l’Ajuntament de Barcelona en el període 2016-2019 en els següents àmbits: Energia, Aigua, Residus, Verd Urbà, Mobilitat i qualitat de l’aire, Habitatge, Desenvolupament econòmic local, Consum, Comerç i Turisme i sostenibilitat transversal. L’avaluació de l’actuació municipal en aquests sectors contempla un triple impacte: l’econòmic, l’ocupacional, i l’ambiental.

L’estudi també identifica els àmbits, sectors i perfils associats a l’economia verda i circular en les polítiques de Barcelona Activa, l’Agencia de Desenvolupament Local. Finalment, l’informe proposa un seguit de línies estratègiques pel futur amb l’objectiu d’impulsar l’economia circular a Barcelona. L’estudi ha estat impulsat des de la Gerència de Política Econòmica i Desenvolupament Local en col•laboració amb l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i ha comptat amb la participació de diversos actors municipals.

 

L’economia verda i circular, un sector estratègic per millorar la vida dels ciutadans

L’estudi conclou que les inversions i despeses públiques de l’Ajuntament de Barcelona en EVC representen 349 M€ de mitjana anual, un 13% del pressupost anual del consistori durant el mandat 2016-2019. Aquesta aposta pública mobilitza, a la vegada, 254 M€ en mitjana anual d’inversions i despeses privades. Tot plegat fa que les polítiques públiques d’economia verda i circular implantades en aquest mandat suposen, com a mínim, una mobilització d’inversió total de 603 M€ de mitjana anual dels anys de mandat. Per partides, destaquen mobilitat i qualitat de l’aire, verd urbà i habitatge (51%, 19% i 15%, respectivament).

 

Un sector que genera ocupació: a l’entorn de 6.600 llocs de treball anuals

Les polítiques públiques en economia verda i circular de l’Ajuntament han generat més de 1.380 llocs de treball permanents anuals de mitjana.

De les dades disponibles destaca l’ocupació permanent en verd urbà (69% de les plantilles generades) i en mobilitat (12%). No es comptabilitza la plantilla de TMB i d’altres empreses de transport metropolitana ja que són llocs de treball indirectes i amb aportacions d’altres administracions públiques.

A la vegada, aquestes polítiques públiques han generat més de 5.200 llocs de treball temporal directe anuals de mitjana del mandat. Destaca de nou l’ocupació generada en mobilitat, habitatge i verd urbà. Si se li sumen els llocs de treballs indirectes, suposen una mitjana global de 9.400 llocs de treball temporal anuals.

L’avaluació feta al llarg del treball ha permès identificar diverses estratègies especialment interessants quant a la dinamització econòmica i la creació de nous llocs de treball, amb propostes implantades aquest mandat i d’altres estratègies rellevants de futur plantejades.

 

 

Concretament, es consideren rellevants des d’un punt de vista de desenvolupament econòmic i ambiental:

1. El Bicing i la promoció de la bicicleta
2. El vehicle elèctric compartit per fomentar la intermodalitat
3. Una política integral d’impuls de la innovació en mobilitat
4. La rehabilitació energètica d’edificis
5. L’operador energètic municipal i l’impuls a la producció renovable
6. El verd urbà: l’oportunitat de les cobertes verdes
7. La reducció de residus: l’estratègia residu zero
8. L’economia circular en d’altres sectors estratègics (Empreses digitals i TIC, eficiència energètica, Economia social i solidària (ESS); Turisme i comerç responsable
9. Les polítiques de promoció de Barcelona Activa

 

Les polítiques de promoció de Barcelona Activa

En temes relacionats amb l’economia circular, cal destacar diferents mesures d’impuls per part de Barcelona Activa: incubació, preacceleració, suport financer, espais testeig, plans de capacitació digital, formació ocupacional, cases d’oficis als barris, etc.

• Programa Cleantechcamp de creació d’empreses en el camp de les energies netes
• Projecte Synergys, en què empreses llancen reptes en termes d’economia verda i circular perquè start-ups i pimes puguin oferir les seves solucions
• Programa Innofood, per a la creació d’empreses del sector de l’alimentació, incloses empreses que redueixin el malbaratament i l’impacte ambiental
• Programa Energy Investment Forum, per a la cerca d’inversors privats en l’àmbit energètic.
• Programa de sostenibilitat i economia circular per a pimes industrials, amb auditories, simbiosi industrial i conducció eficient
• Casa d’oficis “barris sostenibles” per a la inserció laboral de joves
• Formació ocupacional en temes d’economia verda i circular i mobilitat
• Impuls d’esdeveniments del sector: Smart City Expo World Congress, Expoelectric, etc.
• Subvencions ”Impulsem el que fas”, per dinamitzar l’economia dels barris
• Acompanyament i formació en economia social i solidària
• Centre municipal per a la innovació socioeconòmica, que inclou un servei d’informació i difusió de les activitats i bones pràctiques existents, un servei de Comunitat d’incubació, una línia de recerca-acció i una línia internacional per al crosslanding i la participació en xarxes internacionals.

 

Estratègies a potenciar en el futur

L’estudi identifica la necessitat de fomentar la formació específica en àmbits d’EVC. Destaca que es necessitaran persones formades a tots els nivells professionals en el camp de l’electricitat i l’electrònica per cobrir diverses necessitats presents i futures derivades dels vehicles elèctrics i híbrids, de la construcció de nous edificis amb estàndards nZEB (nearly Zero Energy Buildings), vinculades a l’eficiència energètica industrial i d’edificis existents o la sensorització i el monitoratge de consums energètics, d’emissions contaminants, etc.

També serà interessant reforçar altres perfils com l’operador de reciclatge; el tècnic en materials, ecodisseny i la seva reutilització; el tècnic en instal•lacions hidràuliques: energia termosolar, terra radiant, district heating & cooling, etc; l’arquitecte bioclimàtic; el tècnic en contaminació atmosfèrica o el desenvolupador d’eines digitals, l’analista de dades i la intel•ligència artificial en àmbits d’EVC.

 

Una economia sostenible que genera qualitat de vida

El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) descriu l’economia verda com la que té com a resultat millorar el benestar humà i l’equitat social, reduir els riscos ambientals i la pressió sobre els sistemes naturals i harmonitzar el desenvolupament econòmic i el consum eficient dels recursos. Per la seva part, l’economia circular és una estratègia que té per objectiu reduir tant l’entrada dels materials com la producció de deixalles verges, tancant els cicles o fluxos econòmics i ecològics dels recursos existents.

L’estudi s’ha presentat durant una jornada on s’ha reflexionat sobre com promoure l’economia verda mitjançant les polítiques municipals, i on ha tingut lloc una taula rodona formada per experts de diferents àmbits. La jornada ha estat presidida pel primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, i per la quarta tinenta d’alcaldia, Janet Sanz.

 

Document relacionat

L’Economia Verda i Circular a les polítiques de l’Ajuntament de BarcelonaCompartiu aquest contingut