Aliança entre Barcelona i Open Arms per salvar vides a la Mediterrània : Servei de Premsa

Aliança entre Barcelona i Open Arms per salvar vides a la Mediterrània

17/01/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament ha signat un conveni amb la Fundació Proactiva Open Arms per protegir les persones migrants en risc de naufragi a les zones SAR del mar Mediterrani.

L’alcaldessa Ada Colau ha enviat una carta al Ministeri de Foment sol·licitant que desbloquegi el vaixell d’Open Arms i pugui sortir del Port de Barcelona en missió humanitària cap a la Mediterrània central.

L’Ajuntament de Barcelona ha signat un conveni de col·laboració amb Open Arms per al desenvolupament del projecte de la fundació per protegir a persones migrants en risc de naufragi i conseqüent perill imminent de mort a les zones SAR al Mediterrani central amb caràcter d’emergència humanitària. El conveni també persegueix l’objectiu de denunciar la situació de vulneració dels drets humans que es viu al mar Mediterrani.

De fet el projecte d’Open Arms “Protecció per presència, rescat humanitari i comunicació d’emergència a la Mediterrània” s’articula en tres eixos de treball:

– Protecció per presència, ser presents a la zona SAR i ser visibles com a element de dissuasió per possibles violacions dels drets humans i una garantia de protecció per les persones que s’hi troben.
– Protecció per acció, rescatar persones en perill de mort en aigües del SAR i desembarcament amb garanties de seguretat.
– Comunicació d’emergència, per visibilitzar i denunciar la situació actual de desprotecció dels drets de les persones migrants en trànsit pel Mediterrani i les fronteres.

El conveni, en vigència fins a octubre de 2019, per un valor de 497.020 euros, servirà per finançar el 35,4% del projecte de l’ONG. Amb aquesta aportació, la ciutat de Barcelona es rebla com a ciutat refugi després que des de l’estiu passat hi ha una presència mínima d’ONG al Mediterrani central a causa del tancament dels ports de Itàlia i Malta i la criminalització i bloqueig de les embarcacions de les ONG humanitàries de rescat.

Tant l’Ajuntament de Barcelona com Open Arms coincideixen en valorar que la situació de crisi i l’apagada humanitària davant les costes de Líbia requereix una actuació d’emergència amb el suport del màxim d’institucions públiques, especialment de les ciutat europees, com es fa amb aquest conveni entre el consistori i l’ONG.

 

Bloqueig de l’Open Arms al Port de Barcelona

El vaixell d’Open Arms hauria d’haver sortit del Port de Barcelona en direcció a la zona SAR de Líbia per continuar amb la seva tasca humanitària d’observació i rescat. No obstant, la Capitania Marítima, que depèn del Ministeri de Foment de l’Estat espanyol, ha denegat el permís a l’embarcació humanitària esgrimint incompliment de la normativa marítima. N’ha denegat la sortida fins que no es garanteixi que existeix un acord pel desembarcament de persones auxiliades al mar amb les autoritats de la zona SAR del Mediterrani. Un fet poc probable que succeeixi amb el tancament dels ports de d’Itàlia i Malta.

És per aquest motiu que l’alcaldessa Ada Colau ha enviat una carta al ministre de Foment, José Luis Ábalos, exigint que se cessi de forma immediata el bloqueig del vaixell d’Open Arms. L’alcaldessa mostra la preocupació que sota arguments administratius el govern espanyol desprotegeix les persones migrants que emprenen un viatge molt perillós pel Mediterrani fugint de l’horror. Així mateix insta el ministeri a posar en marxa aquelles actuacions necessàries encaminades a resoldre el més ràpid possible, les traves administratives que impedeixen sortir al vaixell del Port de Barcelona.





Paraules clau

Open Arms/