L’Ajuntament podrà retirar la llicència d’obres de les casetes del carrer Encarnació després de catalogar l’alzina de la finca : Servei de Premsa

L’Ajuntament podrà retirar la llicència d’obres de les casetes del carrer Encarnació després de catalogar l’alzina de la finca

18/01/2019

El regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, ha anunciat avui que l’ajuntament podrà retirar de forma retroactiva la llicència d’obres de construcció a la propietat de les casetes situades al carrer Encarnació número 15-17 del districte de Gràcia. L’operació serà possible en virtut de dos preceptes legals –un de la Llei d’Espais Naturals de la Generalitat i un altre de l’ordenança municipal de Medi Ambient–, que permeten retirar un permís d’obres que afecti un element natural protegit.

 

 

Dins d’aquesta finca, on la propietat havia iniciat els tràmits per a l’enderroc de les cases i posterior construcció d’una promoció d’habitatges, s’hi troba una alzina bicentenària. Els serveis de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona ja han iniciat l’expedient que permetrà catalogar-la. Amb l’inici d’aquest expedient de catalogació ja es va dictar mesures cautelars per aturar les obres d’enderrocament de les dues edificacions de la finca.

Badia ha explicat avui que juntament amb els veïns i veïnes, organitzats sota la plataforma ‘Salvem l’alsina’, es va veure la possibilitat de recórrer a aquesta base legal per retirar la llicència d’obres. Són, en concret, els articles 9 i 10 de la llei d’espais naturals de la Generalitat, que prohibeix la destrucció de “les espècies de la flora que necessiten una preservació especial”. De la seva banda, l’ordenança municipal de medi ambient (article 74.10.4), estableix que “qualsevol projecte previst en una zona propera a un arbre inclòs al Catàleg d’arbres d’interès local, ja siguin públics o privats, haurà de garantir la seva perfecta conservació i condicions de desenvolupament”.

En virtut d’aquests dos preceptes, un cop aprovada la catalogació de l’alzina al consell plenari del mes de gener, el consistori podrà dictaminar definitivament la retirada de la llicència d’obres, ara retirada de forma cautelar.

Paral·lelament, el districte s’ha proposat iniciar un procés per a la revisió del catàleg de patrimoni de Gràcia, per protegir elements d’interès patrimonial que fins ara no tenen cap protecció, com per exemple les finques d’Encarnació. Badia ha recordat que “la catalogació feta el 2015 en l’anterior mandat ha resultat clarament insuficient. Ara toca fer-ne una de sòlida i que millori la del 2.000”. El regidor ha explicat que aquesta revisió obriria la possibilitat de protegir els elements singulars de les casetes del carrer Encarnació, o com a mínim, la seva façana.Compartiu aquest contingut