L’atenció a l’infrahabitatge, l’art i l’esport inclusius i la producció i el reciclatge, protagonistes de la primera edició dels Baixos de Protecció Oficial de Ciutat Vella : Servei de Premsa

L’atenció a l’infrahabitatge, l’art i l’esport inclusius i la producció i el reciclatge, protagonistes de la primera edició dels Baixos de Protecció Oficial de Ciutat Vella

28/01/2019



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Els 8 locals que s’han adjudicat responen a necessitats i a àmbits a fomentar al districte de Ciutat Vella inclosos en el marc del Pla de Desenvolupament Econòmic del districte, impulsat pel districte de Ciutat Vella i Barcelona Activa

L’objectiu és dinamitzar econòmicament aquests locals amb activitats que permetin combatre la gentrificació i el monocultiu econòmic

Aquest programa s’inclou dins d’una nova figura que ha creat l’Ajuntament de Barcelona, els Baixos de Protecció Oficial, una forma de protecció i promoció dels usos econòmics i comunitaris d’interès ciutadà en el districte, profundament arrelada a la vida veïnal

L’Ajuntament de Barcelona ja ha adjudicat els primers 8 locals que han format part del programa Local Local del districte de Ciutat Vella, que s’inclou en el marc de la nova figura que ha creat l’Ajuntament de Barcelona dels Baixos de Protecció Oficial. Aquesta és una iniciativa per tal de dinamitzar 8 locals municipals del territori que estaven buits i en els que s’implanten activitats per lluitar contra la gentrificació i el monocultiu turístic.

 

 

Els projectes guanyadors estan orientats a l’atenció a l’infrahabitatge, l’art i l’esport inclusius i la producció i el reciclatge. A més, també hi ha iniciatives que corresponen a projectes culturals, petita producció urbana, economia circular i coneixement i innovació, entre d’altres categories. Totes elles activitats prioritàries a fomentar i recollides en el Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella.

Així els projectes guanyadors han estat:

1. OASIURBÀ (Sant Ramon, 6. Local 2): aquest és un projecte que treballa la lluita contra l’infrahabitatge a Ciutat Vella tot donant servei a persones en risc d’exclusió social. En concret, la proposta planteja la creació d’una oficina d’atenció personalitzada en problemàtiques d’habitatge; detecció de famílies en situació d’infrahabitatge i acompanyament en diversos àmbits (petites rehabilitacions a domicili, suport legal, seguiment sociosanitari); i tallers i formacions sobre arquitectura social i dret a l’habitatge, tallers de bioconstrucció.

2. Associació esportiva Ciutat Vella (carrer de Carretes, 29): associació que empra l’esport com a eina educativa. El projecte busca la promoció de la cultura de l’esport com a eina educativa i de cohesió social, tot fomentant l’accés a la pràctica esportiva per part de tots els col·lectius del districte i la formació per a joves com a tècnics especialitzats en l’àmbit esportiu. Aquesta associació procura que tots els col·lectius del districte puguin gaudir d’activitats esportives adequades a les seves necessitats, alhora que intenta resoldre problemàtiques per condició social, econòmica o per motius de procedència del veïnat.

3. El Gecko con Botas (carrer de Francesc Cambó, 18-36): projecte que empra el teatre com a eina educativa. Són un grup de teatre especialitzat en titelles i ombres i necessiten una seu per a la gestió de les activitats externes de la companyia amb espai de creació artística i organització d’espectacles/obres i tallers educatius en escoles; tallers de creació artística i artesana per adults; i venda de productes de creació artesana (especialitzats en llibres artesans). Els materials emprats són reciclats i treballaran amb ONGs i associacions de caràcter educatiu del Raval.

4. Nou Horitzó (Sant Ramon, 6. Local 1): projecte centrat en l’atenció global i socioeducativa a la petita infància, dones i famílies en situació de vulnerabilitat treballant l’assessorament sobre necessitats dels infants, acompanyament en diversos àmbits, formacions prelaborals, sortides culturals, espais per a grups d’autoajuda i autoestima, beques… Aquesta és una entitat que es veu obligada a deixar el seu local per pressió immobiliària.

5. Associació Cultural Tudanzas (carrer Sant Pere Mitjà, 65): empra la dansa com a eina de transformació social i necessitaven un local per fer de seu i d’espai dedicat a les arts escèniques i a la dansa com a forma de transformació social mitjançant el foment de projectes comunitaris relacionats amb l’art i la dansa i l’organització del festival social Tudanzas. També promou la inserció laboral de col·lectius vulnerables amb iniciatives de formació i creació accessibles.

6. The Post-Industrial Fashion shop (carrer Assaonadors, 26): se centra en la moda sostenible amb taller/botiga de roba sostenible, creada a partir de roba reciclada i amb tallers de costura puntuals oberts al veïnat com a activitat complementària.

7. NutCreatives (carrer d’en Robador, 35-37): estudi de disseny de productes i recerca que treballa sota paràmetres de l’economia circular, millorant l’impacte en el medi i el consum responsable. El local serà l’oficina de l’empresa i també hi organitzaran tallers i xerrades en l’àmbit del disseny de productes i economia circular.

8. PikNik Gallery (carrer Sant Ramon, 1): galeria d’art amb exposició i venda d’objectes d’art, artesania i disseny contemporani i realitzen tallers i cursos formatius tant teòrics com pràctics per apropar l’art al veïnat.

L’Ajuntament de Barcelona ja ha fet les actuacions essencials als espais per tal que aquests comptin amb les condicions necessàries per a la nova activitat (instal·lacions, pintura, lavabos…) i seran els adjudicataris els que els adequaran per a la seva activitat específica (decoració, taulells, aparadors…).

Després de la cessió i posada en marxa dels locals, des de Barcelona Activa, es farà un acompanyament a cada projecte i se’ls facilitarà el treball en xarxa amb d’altres projectes econòmics i entitats socials per tal de fer un retorn social al territori de qualitat i favorable per a tothom, de de la perspectiva del projecte econòmic particular i també des de l’enriquiment del territori on es troben ubicats.

En una primera trobada amb els adjudicataris, molts d’ells van entreveure possibles sinèrgies i col·laboració entre ells i van manifestar la voluntat d’estar en contacte i també amb d’altres espais i agents socials dels barris de Ciutat Vella.

 

Una nova figura per als locals públics, els Baixos de Protecció Oficial

Aquests 8 locals formen part d’una nova figura que ha creat l’Ajuntament de Barcelona, la dels Baixos de Protecció Oficial. Aquesta política pública és una nova forma de protecció i promoció dels usos econòmics i comunitaris d’interès ciutadà en el districte, profundament arrelada a la vida veïnal. Aquest programa “Local Local” està emmarcat en el Pla de Desenvolupament Econòmic del districte (PDE) i l’impulsen conjuntament el Districte de Ciutat Vella i Barcelona Activa.

La iniciativa busca promoure una economia plural, diversa i sòlida a Ciutat Vella que posi al centre les necessitats de les persones. Una economia que atengui necessitats específiques del veïnat i/o els treballadors i treballadores o que desenvolupi una activitat compatible amb la vida sostenible i quotidiana del barri.

Els lloguers d’aquests espais seran assequibles i sempre estaran per sota del preu de mercat. Es parteix d’un preu de 8 euros/m2 el primer any, 9 euros/m2 el segon any i 10 euros/m2 el tercer any. A partir d’aquell moment, els preus s’aniran actualitzant segons l’IPC i s’adapta a factors com l’atractivitat de la zona i altres característiques del local.

Les cessions es faran en dues modalitats d’arrendament. Per un període màxim de 7 anys (5 anys prorrogables per un termini màxim addicional de 2 anys), activitats que ofereixen productes i serveis necessaris per al veïnat i/o les persones que treballen a Ciutat Vella i dels quals hi ha poca oferta. I per un període de 5 anys (3 anys prorrogables per un termini addicional de 2 anys), aquelles que no ofereixen pròpiament béns i serveis per a veïnat i treballadors amb poca oferta actual, però que són projectes econòmics que fomenten l’economia plural i sostenible necessària per al barri, tal i com recull el PDE de Ciutat Vella.

S’han valorat especialment els projectes que proposen activitats que donen resposta a mancances detectades i justificades en l’oferta de béns i serveis de necessitat per al veïnat i que es corresponen amb activitats previstes al PDE; arrelament al territori; adequació de la política de preus a la realitat socioeconòmica on s’ubiqui l’activitat; projectes de l’Economia Cooperativa, Social i Solidària; propostes que siguin un projecte compartit entre diverses persones, entitats o empreses; i projectes promoguts pels següents col·lectius:
– Dones o joves sense estudis superiors.
– Persones en atur de llarga durada.
– Persones de més de 45 anys i en situació d’atur.
– Persones en altres situacions de vulnerabilitat social.

L’Ajuntament de Barcelona ja està treballant en la segona fase de la iniciativa, que es convocarà properament. De cara al futur, està previst incloure en aquesta iniciativa tots els locals de futurs edificis que es puguin adquirir per part del consistori al districte, aquells que formen part d’edificis municipals en processos de rehabilitació i tots aquells locals municipals que es vagin quedant lliures.

Aquesta mesura, que forma part del PDE del districte de Ciutat Vella s’uneix a d’altres que s’estan duent a terme per tal de regular i controlar les activitats econòmiques que es duen a terme al districte com són el nou Pla d’Usos, que es va aprovar el passat mes de febrer, i el Pla d’Inspecció que es va desenvolupant al territori.





Paraules clau

Ciutat Vella/