Alumnes de català dels col•lectius filipins i hondurenys visiten l’Ajuntament de Barcelona : Servei de Premsa

Alumnes de català dels col•lectius filipins i hondurenys visiten l’Ajuntament de Barcelona

02/02/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat, Lola López, i la directora del centre de Normalització Lingüística de Barcelona (CNL), Assumpta Escolà, han donat la benvinguda a l’alumnat de català dels col•lectius filipins i hondurenys que han visitat l’Ajuntament de Barcelona en el marc del curs de català que cada dissabte fan per millorar les competències lingüístiques i el coneixement de la cultura catalana.

 


Aquests cursos, adreçats a aquests dos col•lectius, es fan en col•laboració amb el Centro Filipino Tuluyan San Benito, del districte de Ciutat Vella, i la Asociación Cultural Social Arte Culinario de Honduras y Amigos de Catalunya, del districte de Sants-Montjuïc. Durant la visita guiada d’avui han conegut els salons de la planta noble de l’edifici històric de l’Ajuntament de Barcelona: el Saló de Cent, el Saló de Plens Carles Pi i Sunyer, el Saló de Cròniques i el Mirador Maria Aurèlia Capmany.

El CNL de Barcelona pot organitzar aquests cursos en horaris específics de dissabte per a les comunitats filipina i hondurenya gràcies al finançament de l’Ajuntament de Barcelona. Des del curs 2014 – 2015, a part del finançament ordinari, l’Ajuntament de Barcelona té un programa especial per subvencionar el cost de la matrícula dels cursos de català bàsics. D’aquesta manera, a la ciutat de Barcelona, tots els cursos de nivell bàsic són gratuïts per a la ciutadania.
Així doncs, l’Ajuntament de Barcelona ha estat sensible a les necessitats de l’alumnat de comunitats migrades, majoritàriament dones que treballen com a residents en feines domèstiques, i que per la qual cosa no tenen disponibilitat horària per fer el curs entre setmana dins de l’horari habitual. Els cursos que reben són inicials i bàsics, de 45 hores, i permeten obtenir el certificat d’assistència per a la sol•licitud de l’informe d’arrelament social a Catalunya.

Fins al moment, entre el CNL de Barcelona i el Centro Filipino Tuluyan San Benito s’han organitzat un total de 32 cursos de nivell inicial i bàsic, aconseguint més de 1.000 inscripcions. I, pel que fa amb el l’Asociación Cultural Social Arte Culinario de Honduras y Amigos de Catalunya, ja s’ha organitzat 64 cursos de nivell bàsic amb més de 1500 inscripcions.

A més, el CNL de Barcelona organitza cursos per a l’Asociación de Mujeres Migrantes Diversas, al Districte de Gràcia. També van adreçats de forma majoritària a dones hondurenyes treballadores de la llar i de la cura de persones amb dependència. Des de l’octubre de 2017, quan es va iniciar la col•laboració, han finalitzat 6 cursos amb unes 130 persones inscrites. El mes de gener de 2019 s’han iniciat dos cursos nous en aquesta entitat, un Bàsic 1 i un Curs per a professionals de l’atenció domiciliària.

En conjunt, i des del 2016 que va començar el programa Cursos de català en dissabte , s’han organitzat 126 cursos per a diferents col•lectius. En aquests cursos les activitats de coneixement de l’entorn, com ara les visites a equipaments de la ciutat, són imprescindibles, ja que posen l’alumnat en relació amb aspectes de la realitat catalana que li són desconeguts, fomenten la cohesió de grup, la interacció lingüística i social i la participació en els equipaments.
El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona és un dels 22 centres de normalització lingüística amb què compta actualment el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), que està integrat per la Generalitat de Catalunya i per diversos ens locals.





Paraules clau

cultura/ Sants-Montjuic/