Barcelona Activa inserta 5 persones al dia a través de la seva eina d’intermediació laboral : Servei de Premsa

Barcelona Activa inserta 5 persones al dia a través de la seva eina d’intermediació laboral

03/02/2019Temps estimat de lectura: 4 minuts

Més de 1.000 persones han aconseguit feina a través del Servei de Gestió al Talent i altres 500 han tingut la seva primera experiència laboral gràcies als convenis en pràctiques

Aquest servei només gestiona ofertes de feina amb salaris de més de 1.000 euros i contractes de 6 mesos com a mínim

Els tres sectors amb més demanda laboral han estat Comerç (20,4%), Serveis a les empreses (15,2%) i Instal•lacions, rehabilitació i altres serveis vinculats a l’habitatge i l’urbanisme (13,85%)

El perfil majoritari de les persones contractades ha estat el de dones (51%) amb un nivell d’estudis secundaris (50%) i en edat entre 30-45 anys (38%)

Els perfils professionals de l’àmbit digital i tecnològic continuen essent els més difícils de reclutar

A banda del servei d’intermediació i gestió al talent, Barcelona Activa ha atès prop de 25.000 persones el darrer any per reorientar les seves carreres professionals i que puguin estar millor preparades per al mercat laboral i trobar feina

Barcelona Activa tanca l’any 2018 amb 1.022 insercions laborals a través de l’eina d’intermediació laboral, Servei de Gestió al Talent, adreçat a les empreses amb vacants i les persones en situació d’atur de la ciutat, el que suposa un increment del 3,75% sobre el 2017. Aquestes insercions són directes, és a dir, aquelles que l’agència de l’Ajuntament de Barcelona fa de manera acompanyada: es rep una oferta, es busquen candidatures, s’envien a les empreses o es convoquen en format de reclutament o “market place”, i elles seleccionen el perfil més adequat.

Segons aquestes dades, Barcelona Activa dona feina, a través dels seus canals d’intermediació laboral, a 5 persones cada dia laborable, o 7 si sumen les persones que són seleccionades per iniciar contractes en pràctiques. A les 1.022 insercions cal afegir-hi les 500 realitzades mitjançant convenis en pràctiques, que tenen l’objectiu de facilitar la primera experiència laboral i dotar de recursos i eines de persones que estan millorant la seva formació professional.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha recordat que a l’inici del mandat hi havia a Barcelona 100.000 persones aturades i que el 2018 es va tancar amb menys de 70.000. “Ja fa uns mesos que la taxa d’atur torna a estar per sota del 10%. Com a Ajuntament, no tenim totes les competències i disposem d’una influència limitada però estem tots els esforços per reforçar aquesta tendència a la baixa de l’atur, i les xifres que avui presentem en són un bon exemple”.

“A Barcelona llencem un missatge a la gent de la ciutat que busca feina i no en troba: no us deixarem sols, estem al vostre costat. Barcelona Activa està al vostre servei per recolzar-vos. No només treballem per ajudar a trobar feina. També mirem de garantir que l’ocupació sigui de qualitat: per això les ofertes amb què treballem preveuen un salari d’almenys 1.000 euros de sou i 6 mesos de durada”, ha afegit.

Pisarello ha afegit que l’Ajuntament “fa un esforç per facilitar la formació continuada i el reciclatge professional. El sector digital i tecnològic està en expansió i en canvi costa trobar perfils que puguin ocupar les feines que s’hi generen. Per això són tan importants els programes que tenim per despertar les vocacions cientificotècniques i fomentar el talent dels i sobretot de les barcelonines en aquest camp, com la ITAcademy”, ha recordat.

Les ofertes laborals gestionades durant 2018 han estat un total de 1.694 provinents de 1.048 empreses. En totes aquestes gestions, Barcelona Activa aplica un protocol de gestió amb les empreses a través del qual només es treballa amb ofertes laborals de més de 6 mesos de contractació i per sobre de mil euros mensuals, és a dir, 13.062,72 euros bruts anuals.

A banda, a través dels seus programes ocupacionals, Barcelona Activa ha atès prop de 25.000 persones en el 2018 a les que ha ajudat a reorientar les seves carreres professionals i a trobar feina, per tant, mitjançant formacions i assessoraments impulsa altres insercions de forma indirecta. D’aquestes, més de 4.000 han format part de programes d’ocupació, la meitat de les quals troben feina durant el programa o en finalitzar-lo.

 

Perfil de les persones contractades

La meitat de les persones inserides a través del Servei de Gestió al Talent han estat participants dels programes d’acompanyament ocupacional que l’entitat ofereix a persones de col•lectius com el de joves, persones aturades de llarga durada i/o majors de 40 anys. A la web de Barcelona Treball, les persones interessades en l’acompanyament a la recerca de feina poden obtenir tota la informació de programes ocupacionals, ja sigui per franges d’edat, com el 30 Plus (per a persones més grans de 30 anys) o Joves Jo+ (per a joves de menys de 30 anys), per territori, com Treball als Barris, per a persones que volen ampliar la seva formació, com el FOAP o persones que volen reincorporar-se al mercat de treball, com el programa de Formació i Treball.

A més a més, el perfil majoritari de les persones contractades ha estat el de dones (51%) amb un nivell d’estudis secundaris (50%) i en edat entre 30-45 anys (38%).

Pel que fa als sectors de les empreses amb oportunitats laborals, els tres amb més demanda han estat Comerç (20,4%), Serveis a les empreses (15,2%) i Instal•lacions, rehabilitació i altres serveis vinculats a l’habitatge i l’urbanisme(13,85%). En tant a la seva dimensió, el 55% són microempresa (menys de 10 persones en plantilla), el 24% són petita empresa (menys de 50), el 18,5% són empresa mitjana (menys de 250) i un 2% grans empreses (més de 250).

Alguns exemples dels diferents perfils professionals contractats són feines com ara auxiliar administratiu/va, dependent/a, cap de projecte, informador/a sociocultural, personal d’atenció al client, tècnic/a d’educació, Arquitecte/a tècnic/a o Director/a de Comunicació, entre d’altres.

 

Ofertes de feina on no es troben candidats

Les ofertes de més difícil cobertura en trobar persones candidates han estat els perfils professionals de l’àmbit digital i tecnològic, que continuen essent els més difícils de reclutar. Aquest sector ha generat al llarg de 2018 una demanda que suposa un 7,5% sobre el total d’ofertes gestionades.

El Servei de Gestió del Talent de Barcelona Activa, a través de l’Oficina d’Atenció a les Empreses, canalitza i gestiona les demandes i consultes laborals i sobre pràctiques de les empreses del territori. Compta actualment amb una base de dades de prop de 90.000 candidatures, que inclouen tant les persones que participen en els programes ocupacionals com d’altres, interessades en accedir a les oportunitats laborals que ofereixen les empreses.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
ocupació/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina