El protocol ‘No callem’ per actuar contra agressions i assetjaments sexuals en espais d’oci nocturn s’amplia a prop de 40 sales i festivals de Barcelona : Servei de Premsa

El protocol ‘No callem’ per actuar contra agressions i assetjaments sexuals en espais d’oci nocturn s’amplia a prop de 40 sales i festivals de Barcelona

05/02/2019Temps estimat de lectura: 4 minuts

La coresponsabilitat de l’empresariat amb el protocol ha estat exemplar i ara el compromís s’amplia a 18 sales més i nous espais com El Fòrum o el Palau Sant Jordi

Amb aquesta ampliació territorial es preveu impactar sobre més d’1 milió i mig de persones, sobretot públic jove, i formar a prop de 1600 treballadors d’oci nocturn

Enguany la campanya ‘No callem’ serà de color violeta i seguirà fomentant les relacions lliures i sense violència, perquè tothom pugui gaudir de la festa

Avui s’ha exemplificat el nou suport de 36 locals d’oci nocturn, entre sales, espais i festivals, al protocol municipal ‘No callem’ que fa un any es va posar en marxa a Barcelona i que ha estat una mesura pionera a l’Estat espanyol. D’ençà, el protocol ha estat un èxit. L’Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria de Feminismes i LGTBI, va posar en marxa aquest protocol per donar resposta a les dades de la darrera Enquesta de violència masclista de Catalunya (2016) que mostrava que els tocaments amb violència o sense violència es produeixen, sobretot, a l’espai públic, al transport públic i als espais d’oci. En detall, el 55,52% dels tocaments sexuals amb violència es van donar a l’espai públic i el 29,29% al espais d’oci. Pel que fa als tocaments sexual sense violència, l’enquesta indica que el 42,34% va tenir lloc al transport públic i el 31,03% a espais d’oci.

 

Per evitar i reduir aquestes agressions, i comptant amb la coresponsabilitat de l’empresariat de l’oci nocturn, l’Ajuntament de Barcelona va posar a disposició de les sales i dels festivals eines formatives i comunicatives. Ara fa un any, alguns dels principals locals i festivals es van afegir al protocol ‘No callem’ apostant per disposar d’ un personal de sala sensibilitzat i format sobre què és i com actuar davant d’un assetjament o agressió sexual. Una formació que prestava la Regidoria de Feminismes i LGTBI.

 

Per la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, “l’objectiu d’aquest govern és que la nit sigui lliure per totes i tots, i protocols com el ‘No callem’ o els estands antimasclistes que hem anat incorporant durant aquest mandat, i que aquest dissabte n’hi haurà al concert de la Lali Jove, ho fan més possible”.

 

Una ampliació que garanteix la implantació del ‘No callem’ a la ciutat

Un any després, el balanç és positiu i avui s’ha formalitzat l’adhesió de noves sales, festivals i alguns dels principals espais on es duen a terme concerts a la ciutat.

 

 

 

Aquests són: Palau Sant Jordi, Sant Jordi Club, Estadi Olímpic de Montjuic, Espai del Poble Espanyol i El Fòrum. A més, enguany i continuen adherits al protocol ‘No callem’ diversos festivals de gran format com el Festival Sonar, el Festival Primavera Sound, el Festival Cruïlla, el Festival Brunch in the city i el Festival Mira. Pel que fa a les sales, també repeteixen enguany el seu compromís la Sala Apolo, la Sala Razzmatazz, Sidecar, la Sala Jamboree, la Sala Tarantos, la Sala Moog, la Sala Plataforma i la Sala Arena. I s’hi afegeixen la Sala Aire, la Sala Bikini, la Sala City Hall Barcelona, l’Espai Heliogàbal, la Sala Koitton Club, la Sala Luz de Gas, l’Espai Meteoro, la Sala Otto Zutz Club, la Sala Punto Bcn, la Sala Safari, la Sala Almodobar, la Sala Almo2bar, la Sala B, la Sala Bart, la Sala Upload Barcelona, la Sala Vol, Sutton i la Sala Tango.

Aquestes noves sales que ara s’adhereixen al protocol ‘No callem’ l’estaran aplicant a partir del mes de maig ja que primer, durant aquests tres mesos, es duran a terme les formacions que han de seguir el personal que treballa en aquests espais d’oci. D’aquesta manera, per a la propera temporada de primavera/estiu s’estarà aplicant el protocol a les prop de 40 sales, festivals i espais de la ciutat de Barcelona.

Aquesta formació que reben per part de l’Ajuntament de Barcelona, i que es preveu arribi a 1576 treballadors d’oci nocturn (626 persones de sales d’oci, 650 persones de festivals i 300 persones del Palau Sant Jordi i El Fòrum), serveix per saber què és una agressió, com garantir la llibertat de tothom a gaudir de la festa, conèixer en cas que es produeixi una agressió quines són les derivacions i actuacions a fer en funció de la gravetat o no de l’agressió, i com respectar en tot moment la voluntat de la pròpia persona agredida .

Més enllà d’aquestes instruccions i formació, les sales i els festivals que participen en aquest protocol adopten el compromís amb un seguit d’accions de prevenció, entre les quals se’n destaquen mesures específiques al control d’accés a la sala com són evitar usar criteris discriminatoris o sexistes d’accés a la sala, per exemple, preus diferenciats segons el sexe o bonificacions de begudes només per a les noies. També, limitar l’accés a la sala a les persones que s’observi que tenen actituds i comportaments assetjadors o irrespectuosos ja fora del local.

A més, cada local haurà de realitzar una avaluació de les seves zones fosques, amagades o que facilitin la vulnerabilitat de les persones usuàries i prioritzar la seva vigilància. També s’evitarà desenvolupar activitats que fomentin la desigualtat de gènere, per exemple, establint codis de vestimenta obligatoris diferenciats per raó de sexe, o mostrin falta de respecte a les persones per raó de gènere o diversitat sexual.

 

Documents relacionats:

No Callem – versió curta

No Callem – versió llarga

Paraules clau

dona/ oci/