Josep Maria Montaner presenta el llibre “Barcelona: la construcció urbanística d’una capital compacta” : Servei de Premsa

Josep Maria Montaner presenta el llibre “Barcelona: la construcció urbanística d’una capital compacta”

08/02/2019

Dilluns, 11 de febrer, a les 19.00 hores (Cooperativa d’Arquitectes Jordi Capell, plaça Nova, 5), el regidor d’Habitatge i Rehabilitació, Josep Maria Montaner, presenta el llibre “Barcelona, la construcció urbanística d’una capital compacta”, obra de l’arquitecte Joan Busquets i Grau, que també intervindrà en l’acte, i publicada per l’Ajuntament de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC). També està prevista la intervenció dels arquitectes Josep Parcerisa i Maria Rubert de Ventós, catedràtics d’urbanisme de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) de la UPC.

L’obra “Barcelona, la construcció urbanística d’una capital compacta” és una reedició i una actualització del llibre publicat el 1992 i que ha esdevingut un referent en el món de l’urbanisme. La seva publicació està emmarcada en el 50 aniversari del Laboratori d’Urbanisme de Barcelona de l’ETSAB, vinculat al Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de la UPC, és un referent mundial pel que fa a la recerca sobre la construcció de la ciutat i un instrument cabdal en la reflexió sobre la construcció de la ciutat de Barcelona.

Primera edició en català

El volum que coediten Iniciativa Digital Politècnica de la UPC i l’Ajuntament de Barcelona, és un text essencial per entendre l’evolució urbanística de la ciutat des de la perspectiva de l’arquitecte i urbanista Joan Busquets i Grau.

El llibre té el seu origen en un volum publicat per Editorial Mapfre el 1992 i titulat “Barcelona, evolución urbanística de una capital compacta”. Posteriorment, el volum va ser publicat per l’editorial Applied Research + Design Publishing el 2014 en anglès i ha tingut també la versió en xinès publicada per China Architecture & Building Press el 2016.

Mai fins ara s’havia publicat en català malgrat que hi ha dues edicions en castellà dels anys 1992 i 2004. El Laboratori d’Urbanisme, però, va considerar que no estaven suficientment actualitzades i ha incorporat l’evolució urbanística de la Ciutat Comtal fins al 2012.

El volum que es presenta dilluns reuneix texts de l’edició anglesa de l’any 2014, que el propi autor ha facilitat en castellà, junt amb totes les imatges i il·lustracions. Respecte a edicions anteriors, l’anglesa presentava ja una important actualització de continguts, centrada en la dècada dels anys 90 i l’inici del segle XIX.

El llibre forma part d’una sèrie dins de la col·lecció ‘Arquitectura’, impulsada pel Laboratori d’Urbanisme, que durant aquests 50 anys d’existència ha tingut una important activitat editorial.

Joan Busquets i Grau va ser, juntament amb altres professors de la UPC, un dels fundadors d’aquest Laboratori, centre de recerca universitari de referència en urbanisme. Arquitecte urbanista i professor catedràtic d’Urban Design del Graduate School of Design de la Universitat de Harvard, Busquets va ser, fins al 2002, catedràtic actiu a l’ETSAB.

També va ser director de Serveis d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona durant els preparatius dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i la re-qualificació dels barris de Barcelona, en especial de Ciutat Vella.

Des dels anys 90 desenvolupa projectes urbans en diverses ciutats europees com La Haia, Delft, Ginebra, Rotterdam, Tolosa, Toledo i Lisboa, entre moltes d’altres. Fora d’Europa, intervé a Singapur, Xangai, Ningbo i Sᾶo Paulo.

Entre les seves darreres publicacions destaquen:
• Toulouse: identité et partage du Centre Ville, (2014).

Nomenat el 2016 “Membre étranger” de l’Académie d’Architecture de París, Joan Busquets i Grau  va rebre, el 2011, el prestigiós Premi Erasmus d’Holanda. L’any següent va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura en Arquitectura i Espai Públic de Catalunya i amb el Gran Premi Especial d’Urbanisme a França.

 

 Compartiu aquest contingut