L’Ajuntament de Barcelona transformarà les casetes del carrer Encarnació i el seu jardí en equipaments i espai públic : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona transformarà les casetes del carrer Encarnació i el seu jardí en equipaments i espai públic

08/02/2019Temps estimat de lectura: 2 minuts

La modificació del planejament d’aquesta peça, situada al districte de Gràcia, comportarà l’expropiació de la propietat

L’Ajuntament de Barcelona, a través del districte de Gràcia, va comunicar ahir a la plataforma Salvem l’Alzina la seva intenció de convertir les dues casetes del carrer Encarnació en equipament públic, concretament una escola bressol, un espai verd i habitatge públic dotacional. Així ho ha anunciat avui el regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, que ha explicat que aquesta modificació del planejament –que afectaria les dues cases situades als números 15 i 17 del carrer Encarnació i l’espai on s’ubica l’alzina bicentenària— es durà per a aprovació al consell plenari del mes d’abril.

“Dins d’aquest planejament s’hi incorporarà un expedient d’expropiació”, ha explicat Badia.

Aquesta modificació del planejament i expropiació haurà de comptar amb el vistiplau de la majoria de grups municipals. Per aquesta raó, Badia ha instat els partits a alinear-se amb la reclamació veïnal que ha estat defensant fins ara les casetes de l’enderroc previst. Si prospera, l’expropiació s’executaria ja el proper mandat.

Badia ha explicat que la decisió de l’ajuntament es basa en la forta necessitat d’equipament públic de Gràcia, especialment habitatge i equipaments educatius. “Els dos elements són una prioritat, però a més, estem creant una nova plaça, un espai verd públic amb l’alzina bicentenària catalogada i la fisonomia de les casetes preservada, que és el que també volíem tots”, ha afegit.

En una roda de premsa on també han assistit els representants de la plataforma ‘Salvem l’Alsina i les Casetes d’Encarnació’, Badia ha recordat que en aquests moments hi ha interposada una demanda de desallotjament amb data oberta per part de la propietat, atesa l’ocupació de l’interior de la finca pel veïnat. Badia ha explicat que l’ajuntament voldria que s’establís un diàleg amb la propietat que eviti aquest desallotjament per la via policial.

 

Catalogació de l’alzina

Aquesta proposta de nou planejament de les finques d’Encarnació és l’últim dels passos que ha dut a terme el consistori per a protegir tant l’edificació com l’alzina bicentenària que es troba a l’interior de l’espai.

Els serveis de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona ja han enllestit l’expedient que permet catalogar l’alzina. Per aquesta raió, ja es va dictar mesures cautelars per aturar les obres d’enderrocament de les dues edificacions de la finca.

En virtut d’aquesta protecció, el consistori va veure la possibilitat de retirar la llicència d’obres basant-se en els articles 9 i 10 de la llei d’espais naturals de la Generalitat, que prohibeix la destrucció de “les espècies de la flora que necessiten una preservació especial”. De la seva banda, l’ordenança municipal de medi ambient (article 74.10.4), estableix que “qualsevol projecte previst en una zona propera a un arbre inclòs al Catàleg d’arbres d’interès local, ja siguin públics o privats, haurà de garantir la seva perfecta conservació i condicions de desenvolupament”.

Paraules clau

Gràcia/