Les ciutats europees s’alcen a favor de la vida i la defensa dels drets humans : Servei de Premsa

Les ciutats europees s’alcen a favor de la vida i la defensa dels drets humans

09/02/2019

Reclamen la presència immediata d’ONG de rescat marítim a la zona SAR del mar Mediterrani, que s’aixequin els bloquejos administratius dels vaixells de rescat i que s’obrin els ports per a l’acollida humanitària.

Barcelona, Madrid, Saragossa, València, Milà, Nàpols, Bolonya, Siracusa, Latina i Palermo han exigit als governs espanyol i italià i a la Unió Europea que deixin de banda les polítiques criminalitzadores i de bloqueig a les ONG de rescat. Les ciutats reunides avui a Roma representen més de 12 milions de persones.

En aquesta nota podeu descarregar-vos el manifest de les ciutats (en italià). Trobareu també declaracions de l’alcaldessa sobre la trobada de ciutats i sobre actualitat política.

Les ciutats de Barcelona, Madrid, Saragossa, València, Milà, Nàpols, Bolonya, Siracusa, Latina i Palermo han fet avui una cimera a Roma per teixir una aliança per reclamar als governs espanyol i italià, i també a la Unió Europea, que aixequin immediatament els bloquejos administratius de les ONG de rescat marítim a la zona SAR del mar Mediterrani i que obrin els ports per a l’acollida de persones rescatades al mar. Les ciutats reunides avui a Roma representen més de 12 milions de persones.

 

 

 

Després de l’acte, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha recordat que portem 5 anys en els que han mort ofegades 17.000 persones que “fugen de la guerra, de l’horror, de la tortura, persones que han mort en la frontera més mortífera de tot el món, que és el Mar Mediterrani” i ha expressat que “ens neguem a mirar cap a una altra banda, és una qüestió de drets humans, de democràcia”. L’alcaldessa ha dit també que com a ciutat de drets humans que és, fa 3 anys que “vam alçar la veu, que hem estat al costat de la ciutadania que s’ha manifestat massivament”, i ha denunciat que “avui, a Barcelona, la ciutat que va veure la manifestació a favor d’acollir les persones refugiades més gran de tota Europa, l’Estat espanyol ens obligar a mantenir bloquejat l’Open Arms mentre centenars de persones estan morint ofegades al mar Mediterrani. Això és inacceptable, insostenible en termes democràtics, i farem tot el que estigui en les nostres mans perquè l’Open Arms pugui sortir del Port de Barcelona així com la resta de vaixells retinguts a ports italians o ports espanyols.”

En un manifest conjunt, i sota el títol ‘Crida d’alcaldes i alcaldesses per salvar Europa de si mateixa’ demanen que es protegeixin els drets humans de les persones que fugen de la violència armada i de la falta d’oportunitats i que es gestionin els fluxos migratòries d’una manera coordinada entre els diferents nivells de govern. Insten Europa que no incompleixi les lleis de salvament. “Hem de salvar Europa de si mateixa. Ens neguem a creure que la resposta europea davant aquest horror sigui la negació dels drets humans i la inacció davant el dret a la vida. Salvar vides és innegociable i no autoritzar les sortides dels vaixells o negar-los port d’arribada és un crim”, diu el manifest que han presentat de forma conjunta.

A la trobada de ciutats també hi ha participat diferents ONG de salvament marítim que s’han vist afectades per les polítiques de bloqueig, Open Arms, Sea Watch i Mediterranea. Aquestes organitzacions han patit les últimes setmanes la denegació administrativa per desenvolupar les tasques de salvament marítim humanitari.

 

Materials relacionats:

Manifest (PDF)

Vídeo declaracions 1/3

Vídeo declaracions 2/3

Vídeo declaracions 3/3Compartiu aquest contingut