La Fundació Carles Pi i Sunyer premia com a bona pràctica el programa de cessió d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona en conveni amb la Fundació Hàbitat3 : Servei de Premsa

La Fundació Carles Pi i Sunyer premia com a bona pràctica el programa de cessió d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona en conveni amb la Fundació Hàbitat3

13/02/2019



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Dijous, 14 de febrer a les 18.00 hores (Auditori AXA, avinguda Diagonal, 547) se celebra l’acte de reconeixement dels municipis innovadors de Catalunya que han obtingut el Certificat de Bona Pràctica de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’estudis autonòmics i locals.

A través d’aquest acte es premia com un exemple de referència el programa de cessió d’habitatge que porta a terme l’Ajuntament de Barcelona en conveni amb la Fundació Hàbitat3 de la Taula del Tercer Sector. Es tracta d’un model inspirador que entra a formar part des de demà, en què rebrà formalment la certificació, del Banc de Bones Pràctiques (BBP) de la Fundació Carles Pi i Sunyer. El reconeixement s’inspira en els principis de la Carta Europea de l’Autonomia Local (CEAL) i vol estimular la innovació i la bona governança local, seguint les estratègies establertes pel Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d’Europa.

El programa de l’Ajuntament de Barcelona que rep aquest reconeixement consisteix en captar habitatge del mercat privat en règim de cessió per ser llogat a famílies que necessiten i sol·liciten habitatge protegit, sobretot per situacions d’emergència social. Mitjançant un conveni amb una entitat del Tercer Sector (en concret Hàbitat3), que l’Ajuntament va iniciar el 2015 i que renovarà aquest 2019, s’han captat 250 habitatges de particulars que els han cedit per  ser llogats a famílies en situació d’emergència. El propietari que cedeix l’habitatge rep una contraprestació econòmica de mitjana, un cànon de 570 euros mensuals, l’entitat que gestiona aquests habitatges (Hàbitat3) se’n cuida de possibles obres de rehabilitació (el 80% del cost de les quals es repercutiran al propietari a través del cànon, i el 20% l’assumeix l’entitat) i de la gestió del lloguer de l’habitatge al llarg de 3 o 4 anys. El compromís amb la propietat és retornar l’habitatge en les condicions que ha estat cedit, tot reparant qualsevol desperfecte que es pugui produir al llarg del temps de cessió.

Les famílies usuàries d’aquests habitatges, que provenen de la Mesa d’Emergència, paguen un lloguer d’acord amb la seva situació econòmica (de mitjana s’estan pagant lloguers de 145 euros mensuals).

L’Ajuntament ha aconseguit, mitjançant aquest programa, allotjar un total de 859 persones que es trobaven en  situació d’emergència, a banda de potenciar la col·laboració amb el Tercer Sector, i afavorir la implicació i compromís de particulars que tenen habitatges en propietat i que els tenien buits i sense ús, oferint-los facilitats per donar-los un ús social i alhora posar-los al dia amb la rehabilitació.

El Banc de Bones Pràctiques de la Fundació Pi i Sunyer ha acreditat al llarg dels anys més de 300 accions o programes d’èxit desenvolupats pels governs locals a Catalunya. Es tracta d’una plataforma consolidada que avalua les actuacions dels governs i les administracions locals des de la perspectiva dels criteris de qualitat de la democràcia local que propugna i promou el Consell d’Europa.

 

 

 

 





Paraules clau

habitatge/