Les persones que van ser represaliades a Barcelona durant el tardofranquisme podran ser reconegudes oficialment : Servei de Premsa

Les persones que van ser represaliades a Barcelona durant el tardofranquisme podran ser reconegudes oficialment

22/02/2019



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El Plenari aprova el reglament de la comissió de valoració de les víctimes del tardofranquisme, una norma municipal que regula els criteri per demanar la declaració municipal de persona represaliada pel tardofranquisme.

La setmana vinent es presentaran els membres de la junta de valoració i tot seguit s’iniciaran les sessions preparatòries per a les primeres audicions

 

 

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat el reglament que fixa els criteris perquè les persones que van patir violacions dels drets a la vida i a la integritat física, moral o sexual durant la seva llutia per la defensa i la recuperació de les llibertats democràtiques, sindicals, dels drets nacionals o de l’autogovern de Catalunya, o per la igualtat entre homes i dones entre 1960 i 1978, puguin ser declarades persones represaliades pel tardofranquisme.

La comissió de valoració de les víctimes del tardofranquisme, d’acord amb el reglament, complirà amb tres objectius:

– Reconèixer i retre homenatge a les persones que van patir vulneracions dels drets a la vida o a la integritat física, psíquica, moral o sexual.
– Promoure el coneixement i la reflexió sobre el passat de la ciutat per fomentar una ciutadania democràtica.
– Reconeixement i gratitud de la ciutat de Barcelona a les entitats de memòria històrica per la seva lluita per la justícia, la reparació i la veritat.

Els membres de la junta de valoració, que es presentaran la setmana vinent, analitzaran i valoraran les sol·licituds que es presentin per obtenir la declaració de persona represaliada pel tardofranquisme. La junta estarà formada per representants municipals i sis especialistes de reconegut prestigi, dues persones psicòlogues clíniques, dues juristes i dues historiadores. Un cop constituïda, començarà a fer les sessions preparatòries amb les entitats memorialistes.

Els criteris per poder presentar la sol·licitud, segons el reglament, són ser persona física i haver patit repressió política, directa o indirectament, a la ciutat de Barcelona. Altres detalls sobre la documentació o informació requerida per fer la sol·licitud es trobaran a les bases de la convocatòria que s’aprovarà en les properes setmanes, i serà quan la junta començarà les sessions preparatòries de les audiències amb les entitats memorialistes.

Les sol·licituds es podran presentar presencialment en qualsevol registre municipal o telemàticament des del portal de tràmits, amb el formulari que es farà públic un cop aprovades les bases. La junta de valoració realitzarà audiències personals amb les persones sol·licitants i resoldrà el reconeixement en un termini màxim de 6 mesos desprès de l’entrada de la sol·licitud.

El reconeixement com a persona repressaliada consistirà en una resolució administrativa que no comporta retribució ni compensació econòmica, però podrà servir de document probatori en un procediment judicial.

Barcelona, a través de la Xarxa de Ciutats contra la Impunitat Franquista, compartirà aquesta iniciativa amb la voluntat que es pugui estendre a tot el territori català i de fora de Catalunya.





Paraules clau

cultura/ franquisme/ memòria/